Nedávám učení - SŠ

Anonymní
26.11.21 14:19

Nedávám učení - SŠ

Zdravím,

studuji ve třeťáku na soukromém PřL a trošku jsem to pos.ala (no, víc…).
Asi máme objektivně školu náročnou, ale za většinu problémů si můžu sama. Ono jak byl lockdown, tak jsem na to celkem kašlala a teď jsem v kaši. Tím, že nám to
vyučující neustale nepřipomínali, navíc jsem byla v prváku - druháku a dělala jsem jen věci na zkouškové (tzn. odborné práce, co si budem, testy jsem řešila internetem a ústní zkoušky po Zoomu z velké části taky :oops: ), ale přečtené podklady a udělané výpisky nemám vůbec (což je podmínka k maturitě jako doklad ze jsem to četla)
Pro představu - aktuálně máme zkouškové (máme 4× do roka, čtvrtletí a pololetí), což obnáší 6 zkoušek odborných a xx ze všeobecných předmětů. Tématem třeťáku je člověk a zdravotnictví (hodně lidí chce od nás na medicínu), takže drtím Čiháka anatomii, Trojana fyziologii, Povýšila-Šteinera patologii, k tomu ještě další bonbónky typu farmacie, genetika evoluce ontogeneze, mikrobiologie, hygiena, toxikologie, ošetřovatelství, lékařská psychologie, první pomoc. Ze všeobecných věcí jsou největší problém jazyky - aj, nj, rj, frj, lj :zed:
Ke každému předmětu musíme mít odbornou práci (20 stran), test (kolikrát několik set otázek), ústní zkoušení před komisí.
Na všechny odborné předměty máme externí učitele z výšek, takže fakt šílené.
Zatím prolézám na dvojky max trojky, ale jsou to nervy.
Popravdě docela dost se sypu, věčně nervy v kýblu, pocit že to nemůžu dát a že stojím za hov.no atd :( dvakrát jsem málem skončila ve špitále pro celkové vyčerpání. Naši tomu taky moc nepřidají, bo maturitu má prý dnes i opičák po lobotomii (státní možná…? ale nechci to snižovat)
Prosím povězte - jsem fakt taková slépka, co patří na učňák (výrok jednoho pana vyučujícího)? Díky moc

Třeba Lucka

PS: anonym, protože mě hanba fackuje stěžovat si na “blbou střední”.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30332
26.11.21 14:48

Jak moc na to máš a nemáš, nemůžu posoudit. Je jasné, že pro hodně studentů byl loňský rok náročný. Hodnocení některých učitelů nesmíš brát úplně vážně. Taky jsem slyšela od hromady jazykářů, že můžu jít max. na učňák, co chci dělat na SŠ. Asi by se divili, že v dnešní době mám vysokou školu a učím na základce - stačilo přežít jazyky.

Pokud nemáš načtené knížky, tak nejlehčí je mimo zkouškové zabrat a číst to co máš. Ostatní říkáš, že zvládáš 2-3 to není špatné, v tom pokračuj a dáš to. Dobré by bylo dočíst si to co ti loni uteklo a víš, že bude u matury. A pocit, že mi nic nejde, že jsem na špatné škole atd. má asi každý student, který na to z vysoka nekašle. Ale ono se pak u matury, u státnic atd. ukáže, že v té hlavě něco je a zkouška se udělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.11.21 14:57

@Aspera mockrát děkuji, mě přijde, že hlavní problém mám v tom, kdy to vůbec dělat. Nevím, zda jste se někdy učila třeba zrovna tu anatomii, ale za mě je to fakt mazec muset po škole kdy přijdu kolikrát ve 20h, si sednout a buď drtit tohle, nebo se soustředit na odborné texty, nedejbože něco ještě sama sepisovat. Natož pak ještě dohánět z loňska a předloňska, jde to do tisíců stran skript a učebnic…
Ale určitě máte pravdu, jak se říká kdo chce hledá způsoby kdo nechce hledá důvody :palec:
Naštěstí máme super zázemí v podobě intru, tak šetřím čas aspoň na dojíždění :)

• Citovat
  • Upravit
562
26.11.21 15:00

Dvoky až trojky? To mi nepřijde jako nějaký průšvih. Ba právě naopak, jsou to hezké známky. Však se taky 2 = chvalitebný a 3= výborný. A zvláště na typu školy, kde studuješ, je to opravdu moc hezký výsledek. Učitelé straší, myslím, že to ani nemohou myslet vážně, spíš tě straší, abys zabrala ještě víc a neusnula přitom na vavřínech, ono taky ze 2 -3 se pravidelným flákáním můžeš dostat daleko pod průměr.

Z jazyků máš hrůzů. Jestli se to učí stále způsobem biflování, jak jsem zažila na některých školách při mé praxi, někde dokonce i základkách, tak se nedivím. Kvalita výuky, obzvlášť online, je v mnohých případech naprostá katastrofa! Pokud jsou jazyky moc velký problém, zkus si najít nějakého dobrého lektora na doučování a třeba zjistíš, že Tě to bude i bavit. Mají totiž úplně jiný přístup než v běžné školní praxi.

A buď v klidu. Můj muž prolézal na gymplu i se čtverkami a to i z jazyků, protože se flákal věčně někde v trapu a dostal se v pohodě na IT. Tím ale nechci říct, aby ses flákala, ale jen, že máš na Tvém typu školy opravdu hezké výsledky! A to není žádné chlácholení nějakého laika. Jsem lektorka.

Hlavně se tou školou tak moc nestresuj. Zdraví máš jen jedno a to je to nejdůležitější. Když učitelé uvidí snahu, nedopustí, aby jsi tu školu úspěšně nedodělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9877
26.11.21 15:05

Opravdu máte na SŠ 5 cizích jazyků, 6 odborných předmětů + několik všeobecných? Maximální počet vyučovacích hodin na SŠ je 35 týdně, v případě odborného výcviku 40. Nějak se mi nezdá, že byste se do toho s tolika předměty vešli. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30332
26.11.21 15:10
@Anonymní píše:
@Aspera mockrát děkuji, mě přijde, že hlavní problém mám v tom, kdy to vůbec dělat. Nevím, zda jste se někdy učila třeba zrovna tu anatomii, ale za mě je to fakt mazec muset po škole kdy přijdu kolikrát ve 20h, si sednout a buď drtit tohle, nebo se soustředit na odborné texty, nedejbože něco ještě sama sepisovat. Natož pak ještě dohánět z loňska a předloňska, jde to do tisíců stran skript a učebnic…
Ale určitě máte pravdu, jak se říká kdo chce hledá způsoby kdo nechce hledá důvody :palec:
Naštěstí máme super zázemí v podobě intru, tak šetřím čas aspoň na dojíždění :)

Anatomii jsem se zrovna neučila, šla jsem jiným směrem, ale taky jsme tam měli některé předměty drsné.
Drž se a ono to půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9305
26.11.21 15:16
@Anonymní píše:
Zdravím,

studuji ve třeťáku na soukromém PřL a trošku jsem to pos.ala (no, víc…).
Asi máme objektivně školu náročnou, ale za většinu problémů si můžu sama. Ono jak byl lockdown, tak jsem na to celkem kašlala a teď jsem v kaši. Tím, že nám to
vyučující neustale nepřipomínali, navíc jsem byla v prváku - druháku a dělala jsem jen věci na zkouškové (tzn. odborné práce, co si budem, testy jsem řešila internetem a ústní zkoušky po Zoomu z velké části taky :oops: ), ale přečtené podklady a udělané výpisky nemám vůbec (což je podmínka k maturitě jako doklad ze jsem to četla)
Pro představu - aktuálně máme zkouškové (máme 4× do roka, čtvrtletí a pololetí), což obnáší 6 zkoušek odborných a xx ze všeobecných předmětů. Tématem třeťáku je člověk a zdravotnictví (hodně lidí chce od nás na medicínu), takže drtím Čiháka anatomii, Trojana fyziologii, Povýšila-Šteinera patologii, k tomu ještě další bonbónky typu farmacie, genetika evoluce ontogeneze, mikrobiologie, hygiena, toxikologie, ošetřovatelství, lékařská psychologie, první pomoc. Ze všeobecných věcí jsou největší problém jazyky - aj, nj, rj, frj, lj :zed:
Ke každému předmětu musíme mít odbornou práci (20 stran), test (kolikrát několik set otázek), ústní zkoušení před komisí.
Na všechny odborné předměty máme externí učitele z výšek, takže fakt šílené.
Zatím prolézám na dvojky max trojky, ale jsou to nervy.
Popravdě docela dost se sypu, věčně nervy v kýblu, pocit že to nemůžu dát a že stojím za hov.no atd :( dvakrát jsem málem skončila ve špitále pro celkové vyčerpání. Naši tomu taky moc nepřidají, bo maturitu má prý dnes i opičák po lobotomii (státní možná…? ale nechci to snižovat)
Prosím povězte - jsem fakt taková slépka, co patří na učňák (výrok jednoho pana vyučujícího)? Díky moc

Třeba Lucka

PS: anonym, protože mě hanba fackuje stěžovat si na “blbou střední”.

Ahoj, to po vás opravu na SŠ chtějí umět Čiháky? Já studovala medicínu a na gymplu (přírodovědném) nám stačila učebnice biologie člověka pro SŠ a i s tou znalostí biologie pro SŠ jsem se dostala na všechny pražské LF. Nějak se mi nezdá, že bys musela umět celé 3 Čiháky. Jinak chápu, že máš nervy, je toho hodně a do toho ten Covid… ale dvojky a trojky jsou ok, chceš pokračovat na VŠ? Tak držím moc palce, nevím, co poradit, ono je dost těžké se k učení přinutit, když se to na tebe ze všech stran valí, ale myslím, že nikdy není pozdě začít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.11.21 15:20

Teda ty jsi nána… jdi se radši učit a neřvi jako malá :roll: :roll: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.11.21 15:21

@NEITIRI mockrát Vám děkuji za podporu a hezká slova :) můžu mít tu drzost a zeptat se, podle čeho soudíte můj typ školy, resp její náročnost? Vážně nechci rýpat, jen mě zajímá…
Jazyky se učím hlavně pomocí učení slovíček a dávání do vět, gramatické poučky, vyplňování cvičení v učebnici.
Ale právě mě znepokojuje, že ty dvojky trojky mám prostě vydřený, a na naší školu by měly chodit studijní typy (PS: není trojka dobrý a jednička výborný? :think: )
Ad přístup pedagogů - teď hodně moc zevšeobecním (třeba letos jsme dostali novou matikářku díky níž je matika můj nový top 3 předmět :srdce:, další jsou mikrobiologie a fyzika) - ti “naši” domácí jsou většinou ti, kteří razí přístup “Tady je norma a já Vás do ní namlátím i kdyby Vás to mělo zabít, neslevím Vám ani o 0,00000001%, protože tohle není žádná flákárna, milá zlatá!” (ale k tomu přispívá i škola, která má nastavenou hodně vysokou laťku už vedením - má to zajišťovat jednotnou kvalitu). No a externí nám většinou řeknou “Tady jsou podklady, tohle bude u zkoušky, pokud by byl problém tak maila na mě máte.” a pak je vidíme až u zkoušky :mrgreen:
Jinak to že když uvidí snahu nechají nás prolézt tak to ani omylem. Máme systém písemný test tolerance do 10% chyb (míň jak deset opravit ale zůstane snížená známka, nad 10% se opakuje předmět, 4 a víc neudělaných/opakovaných předmětů - letíte), ústní zkouška udělal/neudělal, odborná práce známky 1-5. Cokoliv blbě se opravuje nebo opakuje předmět.
Jinak pro ilustraci, začínalo nás 32, teď nás je 16…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.11.21 15:31

@Lollitka děkuji. Jj, opravdu. Taky si u Čiháka ťukám na čelo, vždyť budoucí medici si tím stejně projdou a nám ostatním je to naprd. Soukromě to hodnotím jako další mírně ujetou snahu o zvýšení prestiže a dojmu perfektní přípravy na VŠ :lol: Nicméně pro mě není tak strašný, máme latinu jako jazyk a jsou to defacto zatím jenom pojmy a obrázky, skoro až relax od “myslících” předmětů (nebo se mám bát, prijdou ještě větší hrůzy? :lol: )
Ano, na výšku bych ráda.
A jo, máte přesnou pravdu - čím víc to hoří tím větší beznaději a pocitům že to nemá smysl propadám. Takové to “jsem srač. a a budu jí už napořád”, to mě už jednou dostalo na úplný kraj, ale vyškrábala jsem se zas nahoru…

• Citovat
  • Upravit
9305
26.11.21 15:45
@Anonymní píše:
@Lollitka děkuji. Jj, opravdu. Taky si u Čiháka ťukám na čelo, vždyť budoucí medici si tím stejně projdou a nám ostatním je to naprd. Soukromě to hodnotím jako další mírně ujetou snahu o zvýšení prestiže a dojmu perfektní přípravy na VŠ :lol: Nicméně pro mě není tak strašný, máme latinu jako jazyk a jsou to defacto zatím jenom pojmy a obrázky, skoro až relax od “myslících” předmětů (nebo se mám bát, prijdou ještě větší hrůzy? :lol: )
Ano, na výšku bych ráda.
A jo, máte přesnou pravdu - čím víc to hoří tím větší beznaději a pocitům že to nemá smysl propadám. Takové to “jsem srač. a a budu jí už napořád”, to mě už jednou dostalo na úplný kraj, ale vyškrábala jsem se zas nahoru…

Tak já nevím, co po vás vše chtějí, ale jako nadrtit Čiháky je jako příprava i na přijímačky na medicínu úplně zbytečné. Jak jsem psala, na přijímačky mi bohatě stačila středoškolská učebnice biologie a to jsem ještě ani z biologie nematurovala. Nevím, kam na školu chodíš, ale podle toho, co píšeš, vás fakt honí v detailech a pro SŠ nepodstatných věcech. Jinak anatomie je sice hodně o biflování, ale i o pochopení souvislostí, hodně o představivosti… uvidíš. Jinak důležité je začít, prostě něco se naučit, napsat první seminárku, dostaneš se do toho. Známky na SŠ zas tolik o něčem nevypovídají, třeba brácha měl na gymplu čtyřky (humanitní předměty) a na ČVUT mu to šlo skvěle, protože to už bylo zaměření, které ho bavilo. A je fajn, že chceš pokračovat na VŠ, protože tam si zvolíš obor, který tě bude zajímat (jasně, že všude se najde něco, co se musí „překousnout“) a můžeš to pak v pohodě dávat. Každopádně držím moc palce, ať to vše zvládneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
26.11.21 15:55

5 Jazyků, kdovíkolik odborných předmětů na úrovni medicíny a farmacie, a ještě ty klasické povinné? Hele, nechci to zpochybňovat, ale jsi si jistá, že se to učíš správně, a že jsi pochopila správně, co máš dělat? Jak se to učí tví kamarádi, nepomohli by ti trochu s tou strategií, jak se to naučit? Jinak teda držím palce, ať to nějak zvládneš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
26.11.21 16:00

No podle popisu jsou nároky školy úplně ujeté. Myslím, že podobně studovala a studuje většina studentů, takže mi nepřijde nic zvláštního na používání netu, jde hlavně o to si to projít a když píšete práce, tak se jistě zaberete do hloubky problému.
Nechápu, proč byste měli používat vš skripta a učebnice.
Jestli jsi unavená, nemá smysl v nějakých 17 letech bojovat s větrnými mlýny a pak se psychicky zhroutit. Hodně studentů má/mělo kvůli distančce psychické problémy a není žádná ostuda změnit školu a jít na méně náročnou. I moje dcera měnila školu - ne kvůli náročnosti, ale kvůli prostředí a atmosféře. Teď je naprosto spokojená.
Mám 2 středoškolačky a ani jedna nechodí ze školy ve 20.00. Učit se moc nemusí, bohatě stačí, co pochytí v hodinách. Jedna má školu trochu náročnější, vyučovacích hodin mají 40 a také se po nich chce nějaká ta práce na některé předměty. I tak netráví víkendy a večery školou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.11.21 16:05

@Lollitka tak my máme zatím probranou celý první díl (čili úvod, nějaké to názvosloví, buňky tkáně, pohybovou soustavu). Největší bubák je prý centrál, máme na něj celé druhé pololetí :)
Je to hodně o učení zpaměti, o obrázcích, ty souvislosti teda spíš míň než víc… Učíme se o kostech, svalech, celkově tu pohybovou soustavu. Tak nějak všechno jak je to v tom Čihákovi napsané. Je sice obšírný, ale mě se líbí a učí se mi z něj dobře. Hlavně vědět název a něco o tom (jak vypadá, ukázat na těle, začátek, konec, úpon, cévní zásobení, inervace atd.) Samozřejmě se učím, už mám zkoušku za sebou a dala jsem ji, napsala jsem čtvrtletní práci o páteří.
Jo a pokračování na VŠ - určitě to bude fajn, jen najít ten správný obor. Náš třídní říká, musíte se do něj zamilovat a pak dáte vše.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.11.21 16:14

@Pruhovaný_mýval děkuji za reakci, a ano, jsem si jistá že se to učím správně. Vím to od absolventů i učitelů, co a jak… i když chápu že je to nezvyklý model a není pro každého.
@safina i Vám děkuji. Tak já nevím zda je to ujeté, ale na škole chci rozhodně zůstat, protože věřím, že je kvalitní, má výsledky a problémy jsou od toho aby se překonávaly :kytka: Ona ta náročnost je zas vykompenzovaná tím, že jsou učitelé sice přísní až drsní, ale máme tu super zázemí. Jinak na VŠ podkladech nic divného, nevím. Jo a těch 20h - to je spíš extrém jednou týdně (je to EKUV poslední dvě hodiny a s dvěma volnými hodinami během dne).

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze