Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Dobrý den..podstupují své první ivf…vše proběhlo v pořádku…odebrali mi 10folikulu z toho 7 vajíček a oplodnili metodou ICSI 4 vajíčka..dnes mi volali, že se ani jedno embryo nezačalo vyvíjet a že mi zavolají zítra ráno zda se něco změnilo a jaký bude dal postup.
bohužel jsem nikde nenašla nic co by můj případ připomínalo a případně mě uklidnilo, že by se třeba ještě embrya zberchala
nemá někdo stejnou zkušenost? Dopadlo to někomu dobře a nebo se muselo vše podstupovat znova?
diky
Ahoj, osobní zkušenost nemám, ale jedna známá měla podobný problém. Byl problém s repr. buňkami. Myslím si, že to bude určitě těmi buňkami, máte s partnerem/manželem v pořádku vajíčka a spermie? Jaká jste podstoupili vyšetření, měla jsi v pořádku Amh a partner Spg? Kolik vám je?
Zřejmě již máte nekvalitní buňky, protože jinak snad ani není možné, že z 7 odebraných a 4 oplodněných by se ani jedno nezačalo vyvíjet, tam musí být prostě nějaký problém ![]()
Tak uvidíš zítra, ale zase aby ta embrya neměla moc opožděný vývoj a vznikly vůbec nějaké kvalitní blastocysty
Jinak, pokud se vůbec nevyvinou.. Buď to teda zkusit znovu v rámci nového ivf cyklu s vlastními vajíčky, zvážit úpravu medikace/stimulace nebo ještě před dalším pokusem doplnit nějaká vyšetření, třeba hodně podrobný Spg ![]()
@Helu117 podle me se to může stát. Me v 31letech odebrali přes 20 oocytu a do 5.dne se dostala jen 2 vajicka. U jednoho se zadarilo, druhé jsme si nechali na ket a to se nechytlo. Takže jo, podle me je to možné. Spermio je ok? A kolik ti je?
@Helu117 je to sice hodně neobvyklé, ale stát se to může. Ono už to, že odebrali pouze 7 vajíček a pouze 4 se oplodnily, může naznačovat nějaký problém. Držím palce, aby bylo vše v pořádku.
@Mandarinka104 no amh mám nižší bo je mi v květnu 39…teď nevím přesně, ale mám asi necelých 0.9…jinak vše v pořádku i spermio…jen mě zaráží se po oplodnění to s embryi ani nehlo…prý se nezačala vubec vyvíjet a že zítra ráno to bude rozhodující ![]()
@Magda124 krom nižšího amh prý je vše v pořádku
nevím no jsem z toho dost překvapená a nevím zda je vůbec šance, že se ještě můžou začít vyvijet
Tohle není nic vyjímečnýho. Bohužel jsou buď geneticky špatná vajíčka nebo spermie. Probrat postup s embryologem, v příštím cyklu zkusit nastavit jinak stimulaci a pokud by ani to nedopadlo, tak ještě vyšetřit podrobně spermie. Taky lze doporučit ne jen iccsi, ale piccsi, kdy se vybírá spermie ne náhodně, ale podle kvality. I tam může být. problém.
@Janli takže nemám vůbec počítat s tím, že by zítra zavolali, že se to mohlo? ![]()
@Helu117 píše: Více
Taky jsem měla 0,9. Z devíti folikulů byla jen dvě embrya a z toho jedno geneticky nepoužitelné. A to jsem byla mladší. Bohužel, ten věk už je problém.
Pokud se enzačnoiu vyvíjet hned, tak je pak šance dost malá. Ono nižší AMH a věk 39 je bohužel i přes IVF dost velký problém, který se velmi obtížně řeší.
Prober to pak s doktorem, zkuste ještě trošku změnu stimulace, ale moc bych v tom vysokém věku a nižším AMh nepočítala s úspěchem. Byla sjem na tom podobně, i když mi bylo jen 35, IVF nepomohlo.
@Helu117
Myslela jsem si to, že to tak nějak bude. Věk + Amh, obojí bohužel špatné, zejména v této kombinaci špatné. Jakmile je Amh pod 1,00 tak už to začíná být velký problém a dokonce někomu může začít to Amh rapidně klesat. Jo, nevíme, ze kdy máš ten výsledek, ale pokud už je to několik měsíců, mohlo se to změnit.
Když to zítra nedopadne, tak si nechej změřit před dalším pokusem to Amh znovu, protože dle Amh se nastavuje stimulace. Určitě to ještě zkus, ale pak se poraď s lékaři do kdy to ještě zkoušet, protože s Amh pod 0,30 to už nemá cenu.
Známá měla tehdy myslím míň, asi 38 a nakonec se to taky nepodařilo, dopadlo to tak, že při posledním Ivf pokusu s hodně nízkou hodnotou Amh už neměla ve folikulech žádná vajíčka. Takže podstoupila další Opu zbytečně a kolik peněz vyhodili, to byl taky mazec ![]()
@Mandarinka104 píše: Více
A podařilo se té známe otěhotnět jinak?
@odule píše: Více
Ano, nechtěla jsem to hned zakladatelce psát, aby to nevypadalo, že jí jakoby beru naděje na úspěch s vlastními vajíčky a podsunuji jí jiné řešení. Ale známá, resp. kamarádka se nakonec rozhodla pro DV, spermie partnera a to se podařilo hned. Protože jinak byla zdravá (měla vlastně všechna vyšetření v pořádku a měla zdravou dělohu), takže byla velká šance na úspěch a teď už má malého na světě. Bere ho jako vlastního a jsou s partnerem spokojení ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.