Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím. Chtěla jsem se zeptat, zda některá nemáte podobnou zkušenost jako my a jak se dále vyvíjela. Byla jsem s malým ve 2m na kardiu (kvůli modrání kolem úst) a zde nám řekli, že je vše OK, že má pouze mírnou nedomykavost chlopně, což je u takto malých dětí zcela normální a pro jistotu nás objednali za 3 měsíce na kontrolu. Byli jsme tam tento týden. Zcela nečekaně mi doktorka sdělila, že má horší výsledky než minule. Což pořád nic prý neznamená, ale objednala nás za další tři měsíce na kontrolu a tentokrát přímo k primáři.
Dobrý den, se svým dítětem chodím cca od 2 měsíců na kardio kontroly - dětská MUDr. našla šelest a ihned nás poslala na kardio /nyní je mu 15 let/tam našli dg. mitrální nedostatečnost 1.stupně - asi to je Vaše nedomykavost chlopně(?). Kontroly byly jednou za 2 roky, pak jednou za rok - dítě sledují, v pubertě víc, kvůli růstu - ale opravdu jinak nemá žádné omezení/sportuje 5× týdně/, letos bylo na zátěžových testech a nic patologického tam není. Takže bych se nebála, myslím, že se s tím dá docela dobře žít a pro klid duše je teď dobré mít dítě pod odbornou kontrolou. Držím pěsti, určitě to nebude nic fatálního.
Pokud se nejedna o nejakou zavaznou nedomykavost, bude miminko jen vice sledovano az do svych cca 18 let. Potom jen pri potizich. Take jsem se s nedomykavosti srdecni chlopne narodila. Nikdy me neoperovali, chodila jsem na sportovni skolu (trening 2× denne 5 dni v tydnu a o vikendu zapasy). V puberte jsem byla sledovana vice. V soucasnosti jsem tehotna. KO na kardiu vypadalo dobre, pan primar zadnou nedomykavost na kario-utz ani nevidel, jen se objevila na EKG jako mala,,extrakrivka'', pokud to muzu takto laicky popsat. Neboj, tvoje miminko bude v poradku!!! ![]()
Ahoj, taky jsem od malička chodila na kontroly kvůli nedomykavosti chlopně. Nesměla jsem extrémně sportovat, chodit do sauny a potápět se. Pamatuji si, že když jsem byla na kontrole asi v 11 letech, tak máma dostala strašně seřváno od doktorky, že jsme nepřišli v termínu, co si to dovoluje takhle hazardovat s mým zdravím, že už měli v papírech napsáno, že mě čeká operace chlopně (to si fakt vybavuju, jak mi doktorka vysvětlovala, že se do srdíčka dá takovej jakoby deštníček) a když mámu doseřvala a vyšetřila mě, tak valila oči, že to mám z ničeho nic v pořádku.
A od té doby mám pokoj
Tak třeba se to u vás také spraví a nebudou žádné komplikace!
Děkuji všem za vaše příběhy a podporu.
Zarazila mě progrese výsledků. První zprávu nemám, z druhé jsem si již udělala kopii - stojí tam TI I.-II. stupně(odpověd na dotaz Sassenky). Nevím, co to znamená. Tak uvidíme co se dozvíme za tři měsíce. Doktorka hledala jinou vadu, protože nedomykavost prý může být sekundárním problémem jiné vady. Říkala, že nic nevidí a aby asi měla jistotu, chce, aby se na malého podíval ještě primář. Dám vědět, jak jsme dopadli.
Ahoj já jsem to jako malá měla taky a dr říkala že do 6 let se to srovná a srovnalo. hodně štěstí ![]()