Nedonosene miminko

1703
22.10.09 14:35

Nedonosene miminko

Zdravim vsechny.
Zajimalo by mne, od jakeho tydne tehotenstvi je mozne, ze narozene miminko prezije. Vim,ze je to urcite individualni, ale mate treba nekdo nejakou zkusenost z okoli, kdy napr. miminko narozene ve 26 TT prezilo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
22.10.09 15:03

Ano, znam 2. Oba dva jsou zdravi, maji vystudovanou vys. skolu, divka se vloni vdavala. Shodou okolnosti je to bratr a sestra, ale nejsou to dvojcata, jejich matka je proste oba dva porodila vzdy takto brzo, duvod ale neznam. Pak si pamatuji, ze kdyz jsem byla se synem v porodnici a odvezli nas na kontrolu dychaciho ustroji (taky jsem rodila o temer mesic drive), na tomto specialnim oddeleni byla sama takto mala miminka, maminky si potom povidaly, ze je pusti po 4-5ti mesicich apod.

• Citovat
  • Upravit
14047
22.10.09 15:18

me rikala mudra od 28tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7928
22.10.09 15:27

ahoj já osobně znám kámošce se min rok narodil chlapeček 29týden ona měla help syndrom a je zdravoučký a po všech stránkách v pořádku

Jinak znám holčinu,které se mimi narodilo ve 27tt a také vše ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
22.10.09 15:29

Ono hodně záleží na okolnostech.Někdy se podaří dítko ve 26.týdnu zachránit a zázrakem i bez následků.Jindy i 32.týden může být špatný-kamarádka takto přišla o synka,dostal infekci,potom neprůchodnost střev.Je to naprosto indiv.,nejde dělat nějaké hranice.Hodně dětí se rodí předčasně díky infekci-také jsem si tím prošla-a o to je start do života horší.Syn 34.týden a z porodnice jsme šli po měsíci s porodní váhou!Než se trošku zadaptoval s vrstevníky,trvalo to ještě několik měsíců.Ale co je nejhorší-když se dítko v děloze dusí,nefunguje placenta,potom dochází k trvalému poškození mozku.Ale naštěstí toto je dnes díky novým metodám skoro zažehnáno.Takže bych to položila asi takto-je lepší rodit např. 30.týden hned při prvních náznacích nedostatečnosti placenty,než si bláhově myslet že je lepší třeba 2 týdny vydržet,že dítko „doroste“ do lepšího týdne.To už může mít mozek známky poškození.

Ale 26.týden je hodně rizokový z hledicka nezralosti mozku,který lehce začne krvácet a tím dojde k poškození jak hybnému,tak mentálnímu.Plíce jsou dosti nezralé,ale ty se zvládají relativně lépe.Je to nezralost střev,někdy se nerozeběhne jejich činnost.Sítnice oka je lehce náchylná k poškození.

Takže nerozlišujme týdny úplně striktně a přejme si jen zdravá donošená miminka.

• Citovat
  • Upravit
5021
22.10.09 16:56
Anonymni píše:
Ono hodně záleží na okolnostech.Někdy se podaří dítko ve 26.týdnu zachránit a zázrakem i bez následků.Jindy i 32.týden může být špatný-kamarádka takto přišla o synka,dostal infekci,potom neprůchodnost střev.Je to naprosto indiv.,nejde dělat nějaké hranice.Hodně dětí se rodí předčasně díky infekci-také jsem si tím prošla-a o to je start do života horší.Syn 34.týden a z porodnice jsme šli po měsíci s porodní váhou!Než se trošku zadaptoval s vrstevníky,trvalo to ještě několik měsíců.Ale co je nejhorší-když se dítko v děloze dusí,nefunguje placenta,potom dochází k trvalému poškození mozku.Ale naštěstí toto je dnes díky novým metodám skoro zažehnáno.Takže bych to položila asi takto-je lepší rodit např. 30.týden hned při prvních náznacích nedostatečnosti placenty,než si bláhově myslet že je lepší třeba 2 týdny vydržet,že dítko „doroste“ do lepšího týdne.To už může mít mozek známky poškození.Takže nerozlišujme týdny úplně striktně a přejme si jen zdravá donošená miminka.

Řekla bych, že to je velmi přesně řečeno…
Syn se narodil ve 30tt, poporodní komplikace byly, ale je zdravý a bez následků.Oficiální hranice je tuším 25tt, od tohoto týdne se děti zachraňují, ale i tak se samozřejmě hledí na konkrétní dítě, jeho šance, přání rodičů.Jinak obvykle se hranice životaschopnosti uvádí 28tt.

Velkou roli v šanci na normální vývoj hraje důvod předčasného porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
22.10.09 17:00

V pořadu diagnóza MUDr. z nedonošeneckého odd. myslím v Podolí říkal, že nejzašší je 24. tt. V tom pořadu měli ovšem i případ narozený v 23tt a nějaký den k tomu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2986
22.10.09 17:03

Také si myslím, že je to individuální.
Jsou mimča, která přežijí a nemají žádné následky a přitom se narodí fakt malinká a hodně brzy.
Pak jsou mimča, u kterých by člověk hned po porodu řekl, že to je v pohodě, že to není tak rizikové a má potíže velké.

Kamoška porodila o 8 týdnů tříve dvojčata, jedno bylo menší a druhé větší, říkala jsem si, to menší tam asi bude problém, to větší bude v pohodě a hádej…je to přesně naopak, to malé se ze všeho krásně dostalo, nemá žádné následky, ale to větší, prošlo infekcí, mělo krvácení do mozku, teď má natrvalo z mozku vývod do žaludku, křivou hlavičku z ležení na jedné straně (nenapravitelné) a vypadá to že mentálně bude zaostalé…ještě to ale nelze plně určit.
Samozřejmě je úspěch, že pohybově bude asi v pořádku…protože v porodnici o něm řekli, že to bude celý život ležák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18651
22.10.09 17:45

Bubulino proč se ptáš??? Mysli pozitivně a tvému broučkovi se nemůže nic stát!!!!! Musíš tomu věřit a určitě se donosíte aspoň do 34tt…

JInak máme u nás v diskuzi miminko narozené 24+3tt už má cca 5 měsíců a protože je to velký bojovník už je i doma a dělá nám všem velikou radost… Nezbývá než držet palce aby to zvládal i nadále jak jen nejlíp to půjde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
22.10.09 18:37

Ahojky.Manželovo první syn se narodil ve 26 týdnu před 16 lety.Dnes je to zdravej puberták uplně bez problému.Za začátku měl astma,tet už je uplně v pořádku :wink:.Je to moc chytrej kluk :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2475
22.10.09 18:39

v úterý se sousedce narodily předčasně dvojčátka,narodily se 26+4, Michálek má 1085g a Terezka 950g, naštěstí sami dýchají,každý den píše a je plná optimismu a naděje,moc na ně myslím a doufám že budou oba v pořádku,jen domu prý půjdou tak za 3-4 měsíce…
ale nemysly na to nejhorší :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
22.10.09 18:53

Lacenko, neptam se, protoze bych se nejak vyrazne bala, ze budu predcasne rodit. Mozna spis naopak. Jen jsme se o tom bavily s kamaradkou a tak me pak napadlo se tu optat, jake ma kdo zkusenosti. Nechci to tu nejak zobecnovat, je mi jasne, ze je to individualni a ze kdyz tu napisou tri maminky, ze ve 26 tt to bylo ok, neznamena to, ze kdyz ted Bubaka porodim, prezije a bez nasledku. Jinak vsem dekuju za prispevky. je to moc zajimave, ale snad to nebudeme muset zadna resit v realu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
22.10.09 18:59

Mam osobní zkušenost, starší narozena 27tt, nyní 10l. V knihách se uvádí min. 24tt..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9053
22.10.09 19:54

Znám osobně- mojí známé se narodil chlapeček ve 26 tt- 930 g, nyní jsou mu skoro dva měsíce a váží už 1.750 g…

Zatím se má čile k světu a maminka s ním už i cvičí a vypdá to, že by později neměl mít žádné komplikace..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1503
22.10.09 21:41

ahojky,
to se těžko řekne. oficielně je 24tt termín pro přežití - ale moje malá má psáno „potrat živého plodu“. Oficiálně je potracené miminko. Doktoři uznávají 28tt pro přežití.
Bohužel toto není nijak dané - leckteré dítko a tuky tuky moje Káta je toho příkladem jsou v pohodě i tak brzy narozené a jiné - narozené defakto v termínu mají problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí