Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravim vsechny.
Zajimalo by mne, od jakeho tydne tehotenstvi je mozne, ze narozene miminko prezije. Vim,ze je to urcite individualni, ale mate treba nekdo nejakou zkusenost z okoli, kdy napr. miminko narozene ve 26 TT prezilo?
Ano, znam 2. Oba dva jsou zdravi, maji vystudovanou vys. skolu, divka se vloni vdavala. Shodou okolnosti je to bratr a sestra, ale nejsou to dvojcata, jejich matka je proste oba dva porodila vzdy takto brzo, duvod ale neznam. Pak si pamatuji, ze kdyz jsem byla se synem v porodnici a odvezli nas na kontrolu dychaciho ustroji (taky jsem rodila o temer mesic drive), na tomto specialnim oddeleni byla sama takto mala miminka, maminky si potom povidaly, ze je pusti po 4-5ti mesicich apod.
ahoj já osobně znám kámošce se min rok narodil chlapeček 29týden ona měla help syndrom a je zdravoučký a po všech stránkách v pořádku
Jinak znám holčinu,které se mimi narodilo ve 27tt a také vše ok.
Ono hodně záleží na okolnostech.Někdy se podaří dítko ve 26.týdnu zachránit a zázrakem i bez následků.Jindy i 32.týden může být špatný-kamarádka takto přišla o synka,dostal infekci,potom neprůchodnost střev.Je to naprosto indiv.,nejde dělat nějaké hranice.Hodně dětí se rodí předčasně díky infekci-také jsem si tím prošla-a o to je start do života horší.Syn 34.týden a z porodnice jsme šli po měsíci s porodní váhou!Než se trošku zadaptoval s vrstevníky,trvalo to ještě několik měsíců.Ale co je nejhorší-když se dítko v děloze dusí,nefunguje placenta,potom dochází k trvalému poškození mozku.Ale naštěstí toto je dnes díky novým metodám skoro zažehnáno.Takže bych to položila asi takto-je lepší rodit např. 30.týden hned při prvních náznacích nedostatečnosti placenty,než si bláhově myslet že je lepší třeba 2 týdny vydržet,že dítko „doroste“ do lepšího týdne.To už může mít mozek známky poškození.
Ale 26.týden je hodně rizokový z hledicka nezralosti mozku,který lehce začne krvácet a tím dojde k poškození jak hybnému,tak mentálnímu.Plíce jsou dosti nezralé,ale ty se zvládají relativně lépe.Je to nezralost střev,někdy se nerozeběhne jejich činnost.Sítnice oka je lehce náchylná k poškození.
Takže nerozlišujme týdny úplně striktně a přejme si jen zdravá donošená miminka.
Anonymni píše:
Ono hodně záleží na okolnostech.Někdy se podaří dítko ve 26.týdnu zachránit a zázrakem i bez následků.Jindy i 32.týden může být špatný-kamarádka takto přišla o synka,dostal infekci,potom neprůchodnost střev.Je to naprosto indiv.,nejde dělat nějaké hranice.Hodně dětí se rodí předčasně díky infekci-také jsem si tím prošla-a o to je start do života horší.Syn 34.týden a z porodnice jsme šli po měsíci s porodní váhou!Než se trošku zadaptoval s vrstevníky,trvalo to ještě několik měsíců.Ale co je nejhorší-když se dítko v děloze dusí,nefunguje placenta,potom dochází k trvalému poškození mozku.Ale naštěstí toto je dnes díky novým metodám skoro zažehnáno.Takže bych to položila asi takto-je lepší rodit např. 30.týden hned při prvních náznacích nedostatečnosti placenty,než si bláhově myslet že je lepší třeba 2 týdny vydržet,že dítko „doroste“ do lepšího týdne.To už může mít mozek známky poškození.Takže nerozlišujme týdny úplně striktně a přejme si jen zdravá donošená miminka.
Řekla bych, že to je velmi přesně řečeno…
Syn se narodil ve 30tt, poporodní komplikace byly, ale je zdravý a bez následků.Oficiální hranice je tuším 25tt, od tohoto týdne se děti zachraňují, ale i tak se samozřejmě hledí na konkrétní dítě, jeho šance, přání rodičů.Jinak obvykle se hranice životaschopnosti uvádí 28tt.
Velkou roli v šanci na normální vývoj hraje důvod předčasného porodu.
V pořadu diagnóza MUDr. z nedonošeneckého odd. myslím v Podolí říkal, že nejzašší je 24. tt. V tom pořadu měli ovšem i případ narozený v 23tt a nějaký den k tomu.
Také si myslím, že je to individuální.
Jsou mimča, která přežijí a nemají žádné následky a přitom se narodí fakt malinká a hodně brzy.
Pak jsou mimča, u kterých by člověk hned po porodu řekl, že to je v pohodě, že to není tak rizikové a má potíže velké.
Kamoška porodila o 8 týdnů tříve dvojčata, jedno bylo menší a druhé větší, říkala jsem si, to menší tam asi bude problém, to větší bude v pohodě a hádej…je to přesně naopak, to malé se ze všeho krásně dostalo, nemá žádné následky, ale to větší, prošlo infekcí, mělo krvácení do mozku, teď má natrvalo z mozku vývod do žaludku, křivou hlavičku z ležení na jedné straně (nenapravitelné) a vypadá to že mentálně bude zaostalé…ještě to ale nelze plně určit.
Samozřejmě je úspěch, že pohybově bude asi v pořádku…protože v porodnici o něm řekli, že to bude celý život ležák.
Bubulino proč se ptáš??? Mysli pozitivně a tvému broučkovi se nemůže nic stát!!!!! Musíš tomu věřit a určitě se donosíte aspoň do 34tt…
JInak máme u nás v diskuzi miminko narozené 24+3tt už má cca 5 měsíců a protože je to velký bojovník už je i doma a dělá nám všem velikou radost… Nezbývá než držet palce aby to zvládal i nadále jak jen nejlíp to půjde…
Ahojky.Manželovo první syn se narodil ve 26 týdnu před 16 lety.Dnes je to zdravej puberták uplně bez problému.Za začátku měl astma,tet už je uplně v pořádku
.Je to moc chytrej kluk ![]()
v úterý se sousedce narodily předčasně dvojčátka,narodily se 26+4, Michálek má 1085g a Terezka 950g, naštěstí sami dýchají,každý den píše a je plná optimismu a naděje,moc na ně myslím a doufám že budou oba v pořádku,jen domu prý půjdou tak za 3-4 měsíce…
ale nemysly na to nejhorší ![]()
Lacenko, neptam se, protoze bych se nejak vyrazne bala, ze budu predcasne rodit. Mozna spis naopak. Jen jsme se o tom bavily s kamaradkou a tak me pak napadlo se tu optat, jake ma kdo zkusenosti. Nechci to tu nejak zobecnovat, je mi jasne, ze je to individualni a ze kdyz tu napisou tri maminky, ze ve 26 tt to bylo ok, neznamena to, ze kdyz ted Bubaka porodim, prezije a bez nasledku. Jinak vsem dekuju za prispevky. je to moc zajimave, ale snad to nebudeme muset zadna resit v realu.
Mam osobní zkušenost, starší narozena 27tt, nyní 10l. V knihách se uvádí min. 24tt..
Znám osobně- mojí známé se narodil chlapeček ve 26 tt- 930 g, nyní jsou mu skoro dva měsíce a váží už 1.750 g…
Zatím se má čile k světu a maminka s ním už i cvičí a vypdá to, že by později neměl mít žádné komplikace..
ahojky,
to se těžko řekne. oficielně je 24tt termín pro přežití - ale moje malá má psáno „potrat živého plodu“. Oficiálně je potracené miminko. Doktoři uznávají 28tt pro přežití.
Bohužel toto není nijak dané - leckteré dítko a tuky tuky moje Káta je toho příkladem jsou v pohodě i tak brzy narozené a jiné - narozené defakto v termínu mají problémy.