Nedoplatek za vodu a teplo

4854
13.5.11 13:11

Nedoplatek za vodu a teplo

Ahoj,mam dotaz a doufam,ze nekdo poradi.
Velmi dobra znama bydli v pronajmu,smlouvu ma a ve smlouve je,ze nedoplatek samozrejme plati,preplatek ji bude vracen.
Ted ji prislo vyuctovani za teplo a vodu dohromady nedoplatek 17000kc!Je z toho teda na mrtvici,ani se ji nedivim :-x .Ale o co jde…po dotazu,ktery polozila pani majitelce se dozvedela,ze zaloha na teplou vodu je 239kc a studenou 219kc mesicne.
Pani pronajimatelka ale vedela hned od zacatku,ze byt bude uzivat ctyrclenna rodina a o tak malych zalohach se vubec nezminila.A ted kamaradka nevi,co ma delat,nebo jak to vsechno je podle zakona,zda pronajimatel mel sam informovat o zalohach a ona by si je dala automaticky zvednout (tim by za byt platila vic),nebo jestli se na to mela zeptat sama pronajimatelky pri podpisu smlouvy:nevim:.
Prosim o rady z vlastni zkusenosti,dekuji vsem :kytka: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7213
13.5.11 13:14

ahojky,jednou jsem videla smlouvu kamaradky co bydlela v podnajmu…mela presne vypsane kolik je castka jakoby najemne(do kapsy najitelky) a pak kolik je na zalohach a to je mela jeste vypsane…proste bylo to tam jasne a srozumitelne…

jako chapu,ze 17 000Kc naraz zaplatit je teda narez,ale urco poradi jine holky,jak postupovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
merett
13.5.11 13:17

my jsme měli vždy ve smlouvě rozepsané kolik je za nájem a kolik za ostatní (voda, uklid domu apod). Oni mají ve smlově jen jednu částku za „nájem“? a co elektrinu, plyn apod, to si platí sami nebo to mají přes majitelku a je to zahrnuto v cene?

• Citovat
  • Upravit
17013
13.5.11 13:17

My když jsme bydlely kdysi v podnájmu, tak jsem se o zálohy vždy zajímala a nechávala si je zvýšit na sumu, o které jsem věděla, že je pro nás adekvátní. Kamarádka nemá jinou šanci, než to zaplatit. nebo se odstěhovat :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4854
13.5.11 13:22

Ma ve smlouve castku,kterou plati celkove za byt,tj 10000kc,veskere energie jsou napsane na majitelku s tim,ze nedoplatky plati kamaradka.
Ja bydlela taky dvakrat v pronajmu a mela jsem jednu smlouvu presne jako ona a druhou pouze za najem (do kapsy) a energie byly prepsane na nas.Smlouvy vzdy vystavovala realitka.
Ji jde hlavne o to,jestli se ma s majitelkou klidne i soudit,ze ji neposkytla informace o zalohach,nebo pokud neni v pravu,nedoplatek zaplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1587
13.5.11 13:27

Pokud to není ve smlouvě přesně napsáno, tak má smůlu. Já si myslím, že majitelka nemá povinnost informovat o výši záloh, pokud se nájemce sám nezeptá. Ale nejsem právník…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
merett
13.5.11 13:29

zkuste podat dotaz tady

jinak mě přijde taková smlouva jako docela podraz, je jasný že z celkové částky dá majitelka minimum na zálohy aby ji zbylo víc do kapsy a nájemce doplatí zbytek po vyúčtování. Já bych takovouto smlouvu asi nepodepsala. Podle mě to kamarádka bude muset uhradit a a najít si jiné bydlení a nebo sepsat s majitelkou jinou smlouvu. Ale nemyslím si že ze stejné částky dá majitelka víc na zálohy a nezvedne celkovou cenu bytu.

Můžete zkusit zatlačit na majitelku jestli výdělek z čistýho nájmu řádně daní, třeba se nad sebou zamyslí a neco s tím udělá :nevim:

• Citovat
  • Upravit
17013
13.5.11 13:30
Jaruna píše:
Ma ve smlouve castku,kterou plati celkove za byt,tj 10000kc,veskere energie jsou napsane na majitelku s tim,ze nedoplatky plati kamaradka.
Ja bydlela taky dvakrat v pronajmu a mela jsem jednu smlouvu presne jako ona a druhou pouze za najem (do kapsy) a energie byly prepsane na nas.Smlouvy vzdy vystavovala realitka.
Ji jde hlavne o to,jestli se ma s majitelkou klidne i soudit,ze ji neposkytla informace o zalohach,nebo pokud neni v pravu,nedoplatek zaplatit.

Tak soudit se s ní dle mého jistě nemá cenu. Prostě je poučená a příště se bude zajímat. Málokdo má přesně rozepsané za co se platí. To bývá většinou u realitek… Ale je to hnus…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22315
13.5.11 13:40

Teda- to si pronajimatelka pekne udelala- cili temer 10500 ma do kapsy a zbytek dala na zalohy?

Kamaradka by to mela zaplatit- pronajimatelku pozadat o predelani smlouvy+ navysit zalohy a pokud to bude znamenat zvednuti najmu- tak je to na kamaradce- zda zustanou, nebo najdou jiny pronajem.

By mne zajimalo jka je to lokalita a jak velky byt???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
13.5.11 13:40

Podle mne presne na to majitelka hrala. Platila co nejnizsi zalohy, ve smlouve to osetreny ma, je to proste chyba kamaradky, ze se neptala :nevim: Tohle se deje docela casto :cert: Zaplatit bude muset a soudit se? O co? Ze si poradne neprecetla smlouvu? Je to teda sprosty a drsny, ale nic se s tim nenadela. V kazdym pripade bych zjistila, jestli je to radny pronajem, jestli se z prijmu odvadi dane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7213
13.5.11 13:42

ono je trosku konina,ze platit nekde 10tisic mesicne a nevedet kolik z toho jde na zalohy :nevim:

tak do priste bude mit kamaradka pouceni,ze bud smlouvu kde bude jasne vypsane kolik za co je a nebo platit jen babe penize a zalohy mit napsane na sebe…

myslim si,ze to bude muset taky zaplatit,ono byla chyba ze se nazajimala a majitelka toho patricne vyuzila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
13.5.11 13:44

Tohle si přece ale měla ohlídat ještě před podpisem smlouvy. Myslím, že teď už jí nezbyde nic jiného, než nedoplatek zkrátka uhradit, buď naráz, nebo se dohodnout na splátkách. Doufám, že viděla vyúčtování na vlastní oči - já s tím v prvním bytě měla problém. Jak byl nedoplatek, to mi pronajímatelka vyúčtování ukázala, ale když byl přeplatek a já ji přesto požádala o vyúčtování, tak to hned byl ohěň na střeše. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4854
13.5.11 13:52

No,jak pisete,je to podraz,teda ja si to myslim urcite!Nezastavam se kamaradky,ted je dost poucena,ale zase jde o to,si co nejvice nahrabat a ostatni me nezajimaji.Ja teda nejsem zadna svetice,nebo buh vi co,ale uz prave proto,aby nevznikla podobna situace,dohady a utek podnajemniku bych teda lidi informovala,pokud bych pronajimala nejaky byt ja.Ale co se da delat no,uz nic.
Merett,dekuji za odkaz,zkusim se zeptat tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4854
13.5.11 13:53
Raduš.ka44 píše:
Tohle si přece ale měla ohlídat ještě před podpisem smlouvy. Myslím, že teď už jí nezbyde nic jiného, než nedoplatek zkrátka uhradit, buď naráz, nebo se dohodnout na splátkách. Doufám, že viděla vyúčtování na vlastní oči - já s tím v prvním bytě měla problém. Jak byl nedoplatek, to mi pronajímatelka vyúčtování ukázala, ale když byl přeplatek a já ji přesto požádala o vyúčtování, tak to hned byl ohěň na střeše. :zed:

Ano,vyuctovani ma doma.Majitelka ji ho poslala postou a kdyz ji znama volala,tak se majitelka sama divila,ze doplaceji tak hodne,nez se prislo na to,ze tam jsou nizke zalohy :evil: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4854
13.5.11 13:55

Katko,napisu ti SZ ohledne bytu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie