Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
ahoj holky!
Doktor mi zjistil nedostatek estrogenu a i progesteronu
, ovulaci mam docela pravidelne, kratsi cykly, spineni. O mimi se snazime, zatim neuspesne. Ma s tim nekdo zkusenosti? ( s tema hormonama, ne s tim snazenim o mimi ![]()
diky moc
ahojky, ty jsi ted tady?
s tim nedostatkem ti takhle neporadim, musela bych asi vedet hodnoty…
ale podle me , kdzbzs mela nedostatek, tak nemuzes mit ovu…, jak vypada tvoje BT? delas si ovu testy?
Ahojky. Špinila jsem vždy tak 5 dnů před MS a měla jsem docela krátké cykly, snažili jsme se půl roku o mimi. V říjnu mi doktor pak předepsal Utrogestan 16-26 den cyklu,1-0-1, měřila jsem si zárověň BT, podle měření jsem měla OVU, ale později, pravděpodobně z důsledku nedostatku progesteronu jsem měla krátkou luteátní fázi. První cyklus jsme hned po skončení braní Utrogestanu začala před MS znovu špinit a špinila jsem déle než nornálně, skoro týden. Z toho jsem byla docela zoufalá, ale říkala jsem si, že to zkusím ještě jeden cyklus a uvidíme, jestli se moje tělo vzpamatuje. No a teď po druhém cyklu se objevilo krátké špinění v době očekávané MS - asi jen jeden den a na Silvestra jsem měla pozitivní těhu test. Ještě musím dodat, že jsem zároveň s tím zkoušela tento poslední cyklus i další prostředky ( žensky čaj a Sarapis), tedy nevím co mi pomohlo nejvíce, jestli hormony nebo to všechno dohromady.
Diky za odpovedi.
Zdeniku ty hodnoty nevim, cislo mi nerekl, ma to byt pry Schwäche = slabost. Tento cyklus ovu jeste nebyla, ale jinak podle teplot byla vzdycky. Nekde jsem vycetla, ze kdyz je mensi nedostatek estrogenu, tak muze dojit k ovu, ale to vajicko asi nebude oplozenischopne.
Diky anonyme
to spineni mam urcite z toho nedostatecneho progesteronu. Zacala jsem pit taky caje a beru B6 a kyselinu listovou.
Dneska mi doktor rekne vic.
Obnovuji diskuzi. Je možné mit malo progesteronu a zároveň i estrogenu? Je mi 36 let. Malo progesteronu už mám léta letouci, roky beru prasky, nyní přes rok orgametril 2-0-2,což je progesteron, skoro celý cyklus, už 2 dny po menstruaci spinim, takže nasadim orgametril a špinění přestane. Bez progesteronu prospinim kompletně celý cyklus (mam 28 dni). Menstruaci dostanu, když 2 dny pred MS vynechám prášky, tak jak se to ma. V říjnu jsem byla na krevních testech a mam i nízkou hladinu estrogenu, ale ne asi tak, aby to gyndarka řešila. Furt si stěžuju na to špinění, chtěla bych najít příčinu, kde nebo proc tělo malo produkuje ten progesteron, ale to gynda už neřeší a nenápadně mě furt „tlačí“ do odebrani delohy, protože to by to špinění vyřešilo. Ja mam vsak i nízký estrogen, který už neřeší vůbec, ale za poslední 2 roky mam bez příčiny 10kg nahoře, hlavně bricho, boky, pak unava, noční poceni, sexuální touha na bodu mrazu, padaji mi vlasy, mam hodně suchou kůži.. Da se to nějak řešit? A je možné, aby obě hodnoty byly nízké? Všude čtu o hormonální nerovnovaze, ale tak, že je vysoka hladina estrogenu a nízká progesteronu, nebo naopak. Nikde jsem nečetla, že obě by mohly být nízké. Děkuji ![]()
A nahodou, nemáte některá s tímto stejné zkušenosti?
@suzka1 píše:
Obnovuji diskuzi. Je možné mit malo progesteronu a zároveň i estrogenu? Je mi 36 let. Malo progesteronu už mám léta letouci, roky beru prasky, nyní přes rok orgametril 2-0-2,což je progesteron, skoro celý cyklus, už 2 dny po menstruaci spinim, takže nasadim orgametril a špinění přestane. Bez progesteronu prospinim kompletně celý cyklus (mam 28 dni). Menstruaci dostanu, když 2 dny pred MS vynechám prášky, tak jak se to ma. V říjnu jsem byla na krevních testech a mam i nízkou hladinu estrogenu, ale ne asi tak, aby to gyndarka řešila. Furt si stěžuju na to špinění, chtěla bych najít příčinu, kde nebo proc tělo malo produkuje ten progesteron, ale to gynda už neřeší a nenápadně mě furt „tlačí“ do odebrani delohy, protože to by to špinění vyřešilo. Ja mam vsak i nízký estrogen, který už neřeší vůbec, ale za poslední 2 roky mam bez příčiny 10kg nahoře, hlavně bricho, boky, pak unava, noční poceni, sexuální touha na bodu mrazu, padaji mi vlasy, mam hodně suchou kůži.. Da se to nějak řešit? A je možné, aby obě hodnoty byly nízké? Všude čtu o hormonální nerovnovaze, ale tak, že je vysoka hladina estrogenu a nízká progesteronu, nebo naopak. Nikde jsem nečetla, že obě by mohly být nízké. Děkuji
Ten nedostatek estrogenu mi příznaky připomíná přechod. Co hormonální jóga nebo obecně víc pohybu? A co takhle červený jetel?
@suzka1 píše:
Obnovuji diskuzi. Je možné mit malo progesteronu a zároveň i estrogenu? Je mi 36 let. Malo progesteronu už mám léta letouci, roky beru prasky, nyní přes rok orgametril 2-0-2,což je progesteron, skoro celý cyklus, už 2 dny po menstruaci spinim, takže nasadim orgametril a špinění přestane. Bez progesteronu prospinim kompletně celý cyklus (mam 28 dni). Menstruaci dostanu, když 2 dny pred MS vynechám prášky, tak jak se to ma. V říjnu jsem byla na krevních testech a mam i nízkou hladinu estrogenu, ale ne asi tak, aby to gyndarka řešila. Furt si stěžuju na to špinění, chtěla bych najít příčinu, kde nebo proc tělo malo produkuje ten progesteron, ale to gynda už neřeší a nenápadně mě furt „tlačí“ do odebrani delohy, protože to by to špinění vyřešilo. Ja mam vsak i nízký estrogen, který už neřeší vůbec, ale za poslední 2 roky mam bez příčiny 10kg nahoře, hlavně bricho, boky, pak unava, noční poceni, sexuální touha na bodu mrazu, padaji mi vlasy, mam hodně suchou kůži.. Da se to nějak řešit? A je možné, aby obě hodnoty byly nízké? Všude čtu o hormonální nerovnovaze, ale tak, že je vysoka hladina estrogenu a nízká progesteronu, nebo naopak. Nikde jsem nečetla, že obě by mohly být nízké. Děkuji
Stárneš
@Takco přechod určitě ne. Byla jsem na velkem ultrazvuku, je tam prej ještě velká zásoba vajicek, předčasný přechod se prej rozhodně konat nebude. Hormonální jogu jsem nezkoušela, pohyb budu muset do pracovního nasazení nějak dostat, i když ještě netuším kdy ![]()
@Mamhlucnehosouseda to se vůbec nevylučuje a respektuji to, nic nebude na věky takové jako ve 20letech, chápu, ale v roce 2018 jsem mela estrogen 350 pnmol a na podzim 2022 mam méně jak 55 a není to zarážející? Není to opravdu nic, co by gyndarka měla řešit, jakože je to fakt v pořádku? Ano, můžu to všechno svést na to, že mam 4leta dvojcata, jsem tlustá, unavená z toho denního koloběhu, není tam pak ani chuť na sex a tělu prostě neni 20 let. Nebo se na to můžu podívat tak, že tělo ma poslední zbytky progesteronu a estrogenu a je zapotřebí to dodat tělu nějak uměle. V prvním trimestru jsem s hodnotou 350pnmol tenkrát brala ještě estrofem a nyní jsem s hodnotami tak nizko, ale zadna medikace není zapotřebí. Nechápu. ![]()
Jukni na clanky od Eli health. Ma zAjimavy clanek na toto tema.Zde odkaz:
https://www.elihealth.cz/…progesteron/
Hodne se da resit stravou a zivotnim stylem. Rozhodne bych neresila leky, ktere ti to cele jeste zhorsi a hlavne NERESI pricinu. Pouze jsou pomyslnou pomocnou berlickou…
@nikýsekp dekuju za článek. Hrozně zajímavé, protože podle krve mam nyni opravdu nízký estrogen, ale clanek píše, že estrogen se nedá měřit jen z krve, to je velmi zajímavé. Na stravě a pohybu musím zapracovat, jen vůbec na to není čas. Takže vysokým pracovním nasazením a stresem plodim vice a vice estrogenu, super
Vlastně je to takový začarovaný kruh. Děkuji za příspěvek.
Eliska ma vyborne clanky obecne (nekdy mohou v nekterych nazorech pusobit az prekvapive/byt sokujici) doporucuji precist+dela i osobni kontultace. Ono jinak nez peci o sebe a reseni pricin nerovnovahy v tele to jinak stejne nepujde…i tak to bude trvat docela dlouho nez se vse srovna…mohu jen poprat at na tu cestu uzdravovani a sebelasky nastoupite co nejdrive🌸 🙏🏻take s casem na sebe kazdy den bojuji, ale jinak to nejde…je to vyzva ![]()