Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Víte někdo, kdy se chodí na KET po neúspěšném IVF? A jak to probíhá?
Zdravím vás všechny,
i já se připojuji k otázkách ohledně KET? Prosím poradtě!!! ![]()
Vendulko, tebe mooooc zdravím!
Kde my se všude nepotkáme, že?
Zatím jsem teda nic moc nezjistila. Jen že je lépe zavádět dvě až tři embrya, že je velká „úmrtnost“ při rozmražování (kolik % jsem nenašla) no a jinak nic.
Tak jak to vypadá Vendulko, tak si budeme povídat jen my dvě, vid? ![]()
Ahoj Vendulko, mám za sebou 2 neúspěšný pokusy IVF a 1× KET. Měla jsem zmrazená 4 embrya, ale na transfer se hodila pak jen 2. Musíš počítat s tím, že některá proces rozmražení nepřežijí. Já jsem na KET šla asi 4 měsíce po IVF. Ale radím ti, nec neuspěchávej. Tělo si musí odpočinout. Myslím, že jsem zbytečně pospíchala. Asi mě chápeš.Člověk se nemůže dočkat, ale opravdu to chce čas. Před transferem jsem si opět píchala nějaký injekce, už přesně nevím, co to bylo. Nedoplácela jsem na ně nic. Pouze jsem platila to rozmražení, myslím, že to bylo 5 000 Kč.Asi víš, že pravděpodobnost úspěchu u rozmražených embrií je nižší. Ale znám dost holek, které po KETU otěhotněly. Do jakého centra jezdíš? Já jsem všechny pokusy absolvovala ve Zlíně, teď jsem začala jezdit do Unici v Brně a musím říct, že jsem tam moc spokojená. Jestli si na něco ohledně KETU ještě vzpomenu, dám ti vědět.
Opravdu ze všeho nejdůležitější je psychika. Nevím, jak dlouho máš po IVF, ale pokud se necítíš v pohodě, nepospíchej a dej tomu čas.
Já jsem po našem posledním neúspěchu byla úplně na dně, začala jsem chodit i k psycholožce. Celkem mi to pomohlo. Nedávno jsem navštívila jednu léčitelku a ta mě vždycky nabije energií. Dřív jsem léčitelství vůbec nevěřila, ale něco na tom opravdu bude.
Měj se moc krásně. Míša
Ahoj holky, chtěla bych vás povzbudit. Po prvním IVF jsem otěhotněla, bohužel těhotenství skončilo asi v 7. týdnu. Za dva měsíce jsem do toho šla znovu, a i když jsem měla 30 vajíček, skvělá embrya atd., tělo asi nebylo připraveno, takže se ze 3 neuchytilo ani jedno. Byla jsem na dně, tělo zhuntované, nechtělo se mi pokračovat. Dala jsem si půl roku pauzu, na konci zimy si naordinovala detoxikační program, potom jsem brala jako přípravu na KET tablety Estrofem a pak Utrogestan. Rozmrazili mi 3 embrya, všechna přežila a 1 tady kolem mě skáče a je mu 15 měsíců.
Takže KETu zdar! Dixie
Míšo, jsi ze Zlína, že jo??? Prosím tě kdo je to ta tvá léčitelka? A jak funguje? Já jsem jezdila delší dobu do Brna, ale stálo to šíleně peněz a výsledek se nedostavil, tak jsem to pak vzdala. Ale jsem těmto věcem docela nakloněna.
My máme zmražená jen 2 embrya, takže si moc šancí s KETem nedávám. Na IVF jsem byla tento měsíc, na „ukončení“ jedem v pondělí. Míšo a v jaké fázi jste teď?
Dixie, to je prima příspěvek, vždycky mi to moc pomůže, když čtu, že to někomu vyšlo ![]()
Ahoj Vendulko, nejsem ze Zlína, jsem z Přerova. Takže s léčitelkou ti asi neporadím. Ale zkus se zeptat holek, myslím, že tady vždycky pomoc najdeš.
Ta moje léčitelka je stara paní, moc příjemná, taková hodná babička. Doporučila mi ji moje známá. Chodím k ní 1× týdně. Pouští mi hudbu - mantry /je to pro maninky, které čekají mimi/, jedna kamarádka mi řekla, že je to součást jógy/ a při tom mi jezdí rukama po těle a nabíjí mě svou energií. Opravdu z ní cítím teplo a opravdu jakoby do mě něco proudilo. Je to zajímavý, protože do teď jsem na léčitele nevěřila. Jsem u ní vždycky hodinu, stojí to 200 Kč. Moje kamarádka taky dlouho nemohla otěhotnět, ale u nich asi hrála roli psychika, protože ona i manžel jsou v pořádku. Zašla taky za léčitelkou a po několika měsících bylo v tom.
Jinak já se teď na konci ledna chystám do Klimkovic do lázní. Vůbec se mi tam nechce, ale všichni mi lázně doporučují, prý to bude super. Jedu tam na 4 týdny, abych se dala do pořádku, odpočinula si, protože na začátku března se chystáme na další pokus IVF. Snažím se na to nemyslet, ale musím se přiznat, že mám trošku strach. Už jsem prožila moc zklamání.
Psala jsi mi, že máte 2 zmražená embrya. I to může stačit, záleží, jak jsou kvalitní. Ale jak už jsem ti psala, odpočiň si. V Brně mi řekli, že nejméně 6 měsíců by mělo tělo odpočívat. Tělo se musí poprat s tím množstvím léků a hormonů, které nám dávali.
Měj se moc krásně, užívej si vánočních svátků, odpočívej a neboj, dočkáme se, uvidíš. Když budeš mít čas, zase napiš. Budu ráda.
Ahoj Miši, půl roku se zdá být strašně dlouhatánská doba, že?
Ale taky se mi teď zdá, že je to asi nutné. Jsem si tě spletla se zlínskou Míšou ![]()
A nedá mi to - ta paní léčitelka je z Přerova?
Ahoj Vendulko, půl roku je dlouhá doba, to je fakt. Vím, jak ti je. Ale fakt to chce čas. Já jsem na KETu byla v červenci. Všechno probíhalo v pohodě, na rozdíl od předchozích pokusů, kdy jsem většinou v polovině začala krvácet. Jela jsem do Zlína na těhotenský test s pocitem, že je všechno OK. Ale bohužel. Bylo mi šíleně, ale co se dá dělat. Člověk musí bojovat dál. Začala jsem chodit na břišní tance. je to super relax a navíc, je to dobrý na posílení pánevního dna. Moc mě to baví. Snažím se dělat co nejvíce věcí a nemyslet na to. Dobrá psychika je polovina úspěchu. Takže na to přestaň myslet a neboj, všechno bude v pohodě!!!Ta paní léčitelka, ke které chodím, je z Přerova. Byla jsem tam teprve 3×, ale opravdu se cítím dobře. Už jsem ti psala, že jsem chodila i k psycholožce na relaxace, ale moc mi to nešlo. Neumím se uvolnit. Když jsem byla s ní, tak to šlo, ale sama doma jsem relaxovat nedokázala.
ještě cvičím už rok podle Mojžíšové. Všechny holky si tohle cvičení moc chválí.
Měj se a zase napiš.
Ahoj Vendulo,
Misinka ti sice už o KETu hodně napsala, ale mě to nedá ti taky napsat.
Já byla na KETu po 2.IVF, měli jsme 3 embria, zamražení přečkaly dvě a ty mi transferovali. Šance oproti IVF byli o hodně menší 15%-20%, takže jsem vůbec nepočítala s tím, že by to mohlo vyjít. Vůbec jsem se nešetřila, hned druhý den jsem šla na koncert a přišla až k ránu…apod. Po 14 dnech byl test pozitivní! Bohužel mi to dlouho nevydrželo, naše embrijko se přestalo vyvíjet, takže zamlklý potrat. Teď zbírám sílu na 3.IVF, tak uvidíme!
Před každým IVF, jsem se snažila cvičit Mojžíšovou, taky jsem jedna vitamíny.....před KETem jsem nedělala nic a vidíš, vyšlo to. Opravdu to chce asi se na to moc neupínat, ale všechny moc dobře víme, že to nejde!
A ještě - po 2.IVF jsem mohla jít hned další měsíc na KET, ale sliznice nenaskočila , takže jsem dostala nálepky a na KET jsem šla dva měsíce po pozitivním testu z 2.IVF.
Jediná rada je nevzdávat to a věř , že i při takové malé šanci se to může povést! Přeji hodně štěstí! Kati
Ahojky holky, mám jeden dotaz!
Počítá se KET taky to těch tří pokusů hrazených pojištovnou?
LenisekJ,
KET se nepočítá, naštěstí!!!!
Je to jakoby něco navíc! Jen záleží, aby zůstaly nějaké embria na zamražení, nám při prvním nezůstaly žádné a z druhého jen tři. Kati
Kati,
a léky na stimulaci (tedy pokud je nutná) - platí pojišťovna?
Holky děkuji mocrát, udělalo mo to radost!!! ![]()
Je zde přece jenom menší pravděpodobnost, tak aby to nebylo zbytečné!
Kati , po jaké době od nezdařeného IVF jsi šla na KET?