Nedostatek železa v těhotenství

11
16.8.06 10:53

Nedostatek železa v těhu

Ahoj,

právě jsem se vrátila od svého gynekologa s tím, že dle nálezu z krevního obrazu mám nedostatek železa. Předepsal mi tablety Aktiferrin 2× denne 1 tableta. Když jsem se ptala zda má vliv nedostatek železa na mimi, tak prý ani ne. Přitom beru sice ne úplně pravidelně vit. Calibrum Mami, ale jenom 1 tabletu denně. Mám z toho docela depku, aby bylo mimi v pohodě jsem v 36 tt. Měli jste někdo podobný problém s nedostatkem železa? :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6954
16.8.06 10:56

Rachlo , mám ten samý problém, jen jsem „méně“ těhotná… 21. týden. Pro změnu mám Tardyferon fol… Mimi si myslím vezme, co potřebuje, špatný vliv by to mít nemělo. A jinak užívám Mamavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
251
16.8.06 11:00

Ahoj jsem na tom stejně, v 36tt mi zjistili nedostatek železa… Gynekolog mi říkal, že je to celkem běžné, mimi si prostě bere z matky to co potřebuje a tím to pak mamince chybí, ale miminko nijak nestrádá. Tablety je dobré brát už proto že se chudokrevnost během porodu může ještě zhoršit, v případě nějakého většího krvácení. O mimi strach neměj, tablety ber, neměly by se zapíjet mlékem ani ničím s kofeinem( to zhoršuje vstřebávání želěza) a neměly by se po nich brát žádná antacida ( např. Rennie) - prostředky proti pálení žáhy… Já jsem musela ještě více upravit svou stravu, protože mi to Aktiferrin způsoboval zácpu, takže- hodně,pít, hodně ovoce…
Přeji pěkný zbytek těhu.
Pomněnka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1652
16.8.06 12:03

zrovna dneska jsem četla na letáčku mamavitu, že: potřeba železa v posledních týdnech těhotenství se stupňuje v důsledku zvýšené potřeby dětského organismu…takže bys ho brát měla, mimino si bere co potřebuje a ty pro sebe už máš málo..tak jsem si to laicky přeložila…já taky musela brát aktiferin i po porodu..dvojčata mě úplně vycucala ;-) ;-).

Zdenik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
16.8.06 12:48

Já to měla taky, nedostatek železa i aktiferrin :)
Zobej bobulky a neboj, není to nic hroznýho :)

Baghira

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7708
16.8.06 12:50

Asi to tak má každá. Já jsme taky brala ke konci těhu železo. Zatím jsem okolí neslyšela o jediné těhuli co ho nebrala :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
460
16.8.06 12:51

Železo jsem brala ke konci všech tří těhu, u posledního i ještě měsíc po porodu. Dr. mi řekl, že je to u většinu těhotných, protože MM tolik železa neobsahuje a miminko si ho bere do zásoby pro první měsíce života. Vojtíkovi jsem ho bohužel dodala i tak málo,takže ho nakonec dostal i on. :o
 Verča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
16.8.06 13:48

jenom na doplnění, přípravky s železem by se neměly zapíjet ani čajem(černý, zřejmě i zelený), protože jinak je výrazně zhoršeno vstřebávání železa! Hádejte, čím jsme zapíjely v porodnici železo :wink:

Veru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4921
16.8.06 14:06

To je naprosto běžný, mě prvně zjistili nedostatek při odběrech krve v 16.týdnu když dělali Triple testy. Dostala jsem Aktiferin. Pak mi brali krev znovu kolem 30.týdne a dostala jsem znovu předpis. Ke konci těhotenství mě už nikdo nekontroloval, což byla možná škoda, protože potom měl zase pro změnu málo železa můj synek. Ve 3 měsících byl na odběru a dostali jsme kapky Aktiferin, které jsem mu dávala 2 měsíce 2× denně. Teď už to má dobré, ale beru preventivně železo pro dárce krve :lol: aby se to vstřebalo do MM (je zatím plně kojený). Je to možná také tím, že jsem v těhotenství odmítala maso, takže doporučuju dávat si občas něco hovězího, aby ti železo víc stouplo. Je to naprosto normální situace jak v těhotenství tak i potom při kojení, dítě si prostě bere od tebe a ty máš potom málo.
Ještě ti doporučuju, aby sis po porodu koupila samostatně vápník i železo (pozor nebrat současně, protože vápník brání vstřebávání železa). Kojením totiž spotřebováváš hrozně moc vápníku a je potřeba to doplňovat. Mě ještě zbyla Materna z těhotenství, takže beru Maternu + železo pro dárce krve (vzala jsem si je zadara ve VZP na pobočce :oops: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1098
16.8.06 14:13

Je to opravdu velice běžný problém u těhulek, zvláště ke konci těhu, většina kamarádek brala železo, tak se neboj!
Ty léky aktiferin, feronat atd. nejsou absolutně škodlivé pro mimi!
Přeji lehký porod a zdravé miminko :D :D :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9262
16.8.06 14:16

Ahojky,

dítě si právě ke konci těhu bere železo jakoby do zásoby a tím pádem ti chibí. Takže v klidu ber Aktiferin a jinak ber i to Calibrum. Já taky brala obojí. V Calibru je i vit. C a ten podporuje správné vstřebávání železa. Jinak bacha někomu dělá Aktiferin zácpu někomu naopak průjem takže doplnit vlákninu a hodně tekutin. A po porodu ti znova budou brát krev - pokud budou výsledky dobré tak stejně ještě ber to Calibrum jen tak pro jistotu.
Já měla málo železa celý život. A tak mám s braním různých tablet s železem zkušenosti. Dokonce jsem jednu dobu chodila i na kapačky, ale v těhu to nebylo tak hrozné.

Ahoj Iva a Viki.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2221
16.8.06 21:07

Ahoj..

Já měla taky nedostatek železa v těhotenství.. Brala jsem na to Tardyferon Fol.., miminku to nějak neuškodilo, prý je to běžné..

Oluska a Martínek 14m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
17.8.06 12:56

Ahoj,
kromě hovězího ještě hodně železa obsahují červené fazole, čočka, hrách, brokolice, sezam, meruňky, švestky, meloun (a z masa nejvíc hovězí játra).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43
17.8.06 17:57

Těhule, železo pěkně papkejte. Já jsem na konci těhu byla taky chudokrevná, jedla jsem tablety, snažila se jíst více masa apod. Při porodu jsem ztratila hodně krve :( , dokonce mě museli 2× dávat transfúze krve. Pořád mě dělali odběry, píchali injekce a vypadalo to, že si mě v porodnici nechají déle než je obvyklé. :( Nejhorší na tom všem bylo, že jsem byla děsně unavená a strašně, strašně slabá. Ani jsem si pořádně nevychutnala miminko. Těhu vitamíny (Femibion) jsem brala jen v prvním trimestru. Při dalším těhu se nedostatku železa budu snažit vyhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5555
17.8.06 19:17

Tak teda milé těhulky a maminky, asi budu vypadat jako exot, ale já mám tuhle zkušenost:

To, že maminka má ke konci těhu míň železa (myslím tím míň o něco málo, nemyslím chudokrevnost, nebo pokud má někdo málo železa celý život nebo od začátku těhotenství) není podle mnou získaných informací způsobeno tím, že by mimi bralo mamce železo do zásoby ( o tom jsem teda neslyšela nikdy, až teď to tady čtu), ale tím, že se před koncem těhotenství, tak 1-2 měsíce, zvyšuje množství krve tím, jak se organismus těhotné připravuje na případnou krevní ztrátu.
Funguje to ale tak, že se krev nedotvoří ve stejném poměru, jako je normálně, ale hlavně se naředí vodou. Tudíž klesne procentuelní obsah ostatních látek, například železa .
Většina gyndr porovnává hodnoty těhulí s hodnotami ideálními pro zdravou ženu a ne s těmi pro ženu před porodem. Proto téměř každá těhulka dostane na konci těhu železo.

Také jsem ho dostala, a když jsem se ptala PA na předporodním kurzu, jestli mám fakt ty hodnoty tak nízké, že bych ho měla brát, tak se jen usmála a řekla, že rozdíl je malinký a proto prý způsoben tím zředěním krve.

Takže pokud je to fakt ke konci, tak bych si železo teda nechala napsat, možná bych ho i brala, ale ne 2× denně, ale jen tak jednou za 2 dny… Tak jsem to udělala, zácpy zmizely, já i mimi jsme byli před i po porodu fit.

Znovu opakuji, že to je moje rada jen pro případ, že maminka neměla dřívě problémy s železem, není chudokravná a železo jí Dr napsal až ke konci těhu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí