Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím, jak se prosím vypořádat s lidmi, u nichž nefenguje pud efektivní komunikace? Např. jste domluveni na setkání, voláte, oni, že vám dají ještě týž den info, ale skutek utek a dokonce v den plánovaného srazu dělají mrtvého brouka. Nebo ani nemají to slušné vychování vás informovat, že nakonec na sraz nedojdou a ještě se strašně diví, proč by vás měli o této skutečnosti informovat natož se omluvit.
Nejde o nějaké cizí lidi, ale blízké rodinné příslušníky.
Kdysi mi známá povídala, že takovým lidem posílá emailem obrázky shnilých jablek (že to našla kdesi na netu), ať se ti dotyční aspoň trochu zamyslí.
Co u vás funguje/nefunguje?
A musíš se s nimi scházet? Je to o výchově. Tohle chování je extrémně neslušné. Ale počítám, že jde o dospělé lidi, takže je už nezměníš. Asi bych zkusila postup, že bych v den schůzky nebo den předem napsala či zavolala, zda platí. A když by to nepotvrdili, nikam bych nešla.
Nic…bohužel…na štěstí mám kolem sebe z 98% velmi spolehlivě lidi. Nicméně v přímé rodině máme 2 osoby, které s tímto mají problém, snažíme se to omlouvat stářím, i když osobně si myslím, že je to spíše povahovy rys. Neudělám nic…
Jediné co funguje je, nestykat se ![]()
@Perníček22 Nebo se stykat pouze tak, ze výrazně nevadi, když nedorazi, tedy at se stayvi u člověka doma nebo sraz u prace 5 minut po konci pracovni doby…
Třikrát a dost. Opravdu bych neměla zapotřebí někde jako trubka hodiny čekat na někoho, kdo se ani neuráčí dát vědět, ať už se jedná o kamarádku nebo mámu.
@nozu právě třeba chtějí vidět vnoučata a psk ani nedají vědět, ještě nejsou v důchodu ani nemají Alzheimera, aby zapomínali…fakt to bude asi tou povahou.
@mahebka píše:
@nozu právě třeba chtějí vidět vnoučata a psk ani nedají vědět, ještě nejsou v důchodu ani nemají Alzheimera, aby zapomínali…fakt to bude asi tou povahou.
A co takhle v den naplánované schůzky pro jistotu vždy zavolat, jestli to platí? Nebo chodit spíš k nim, když už. Prostě eliminovat to rozčarování, že na někoho čekáš a třeba se i ty děti na babičku těší a pak skutek utek a ještě kvůli tomu sedíte celé odpoledne doma..
@mahebka píše:
Tohle by mě nejvíc štvalo kvůli dětem, které se těší na babičku s dědou. Já se znám, byla bych po několika takových případech na ně fakt hnusná… Holt se asi domlouvejte třeba na setkání někde v herně. Děti se tam zabaví a když prarodiče nedorazí, nebude je to tak mrzet. A nebo návštěvy u nich.
Takové lidi máme v blízké rodině, věkově jsou 30+ takže se nejedná o tchýni. Snažili jsme se pár let, vyžadovali ať jezdíme my k nim (i když normálně jeli kolem nás a mohli se zastavit) a stejně to pokaždé na poslední chvíli zrušili, takže jsme se na ně vykašlali
. Vtipné je že dodnes nás rodina nutí ať je vyhledávame, bavíme se s nimi, staráme se o ně, lezeme jim do pr… tak jako lezou ostatní členové rodiny apod.
. Na což s dětmi a s ostatními lidmi v našem okolí, kteří si nás váží, nemáme a nechceme mít čas.
@mahebka případas mi trochu jako vterka. Kdyby ten druhy o schůzku stal, tak by ses s tímto nesetkavala.