Neexistence Ježíška

1040
2.10.21 22:03

Neexistence Jeziska

Dobrý večer, prosím o radu. Synovi v prosinci bude 8 let a já přemýšlím, zda mu nerict pravdu o Ježíškovi = dárky dávají dětem rodiče. Ale nevím jak. Mám pocit, že ho tím ranim a bude smutný. Bude smutný, že jsme mu celou dobu lhali. Jsem hodně realista a nesnáším lež, ale nejsem dítě a nevím jak to vnímá. Sám se mě zeptal, jestli existuje vila zubnicka, nebo mu dáváme peníze pod polštář peníz za zub my. Řekla jsem pravdu a byl trochu smutný. Zřejmě to podle mnohých z Vás moc řeším, ale opravdu vůbec nevím jak se k tomu postavit. Syn ví, že dárky si dospěláci dávají mezi sebou, ale věří, že pro děti je nosí Ježíšek. A vlastně ta víra v něj je strašně hezká. Dnes mi povídal jak si toho Ježíška představuje, tak to možná odložím ještě o rok. Pokud tedy nepřijde s přímým dotazem tak, jako u vily zubnicky. Předem moc děkuji za konstruktivní rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53518
2.10.21 22:06
@z1908 píše:
Dobrý večer, prosím o radu. Synovi v prosinci bude 8 let a já přemýšlím, zda mu nerict pravdu o Ježíškovi = dárky dávají dětem rodiče. Ale nevím jak. Mám pocit, že ho tím ranim a bude smutný. Bude smutný, že jsme mu celou dobu lhali. Jsem hodně realista a nesnáším lež, ale nejsem dítě a nevím jak to vnímá. Sám se mě zeptal, jestli existuje vila zubnicka, nebo mu dáváme peníze pod polštář peníz za zub my. Řekla jsem pravdu a byl trochu smutný. Zřejmě to podle mnohých z Vás moc řeším, ale opravdu vůbec nevím jak se k tomu postavit. Syn ví, že dárky si dospěláci dávají mezi sebou, ale věří, že pro děti je nosí Ježíšek. A vlastně ta víra v něj je strašně hezká. Dnes mi povídal jak si toho Ježíška představuje, tak to možná odložím ještě o rok. Pokud tedy nepřijde s přímým dotazem tak, jako u vily zubnicky. Předem moc děkuji za konstruktivní rady.

Syn v skoro 7 věří a pravdu mu řeknu, až se zeptá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1005
2.10.21 22:07

Mě se ptali páťáci ve škole a stejně byli pořád na vážkách. Řekla jsem, že dáváme ostatním dárky, protože je máme rádi a těm, co na Ježíška opravdu věří, tak dárky přinese ještě Ježíšek. Bylo vidět, že jsou rádi, že to je teda takhle. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21402
2.10.21 22:07

Asi nechapu, proc mu to kouzlo za kazdou cenu brat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2033
2.10.21 22:08

Nech to být, řeknou mu to spolužáci.

Taky mi to řekli spolužáci, nejdřív jsem tomu nevěřila, ale hlodalo to. Když mi to došlo, taky jsem byla trochu smutná. Asi každý je trochu zklamaný no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21402
2.10.21 22:08

Nam to v 1.tride rekla exsouzka. Jakou radost z toho mela, bylo k zbliti :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76782
2.10.21 22:11

@z1908 a proč mu to chceš říkat? nechej ho tak, ať na Ježíška věří, ono mu to asi časem řeknou jiné děti, a jak píšou ostatní, bude váhat, ale neříkala bych

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
492
2.10.21 22:14

U nas teda od mala nosil detem darky jezisek i je dostavali od rodicu…my jsme treba vetsinu dostali od rodicu a neco i od jeziska…takze se nas vzdycky ptali co chceme aby nam mohli neco dat i oni…a hlavne jsme se pak ve skole s nikym nehadali, kdyz zacal s tim, ze to davaji rodice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8765
2.10.21 22:21

Nasi kluci mají skoro 5 a 7 a loni jsme si vysvětlovali, že dárky si dáváme sami, protože se máme rádi. A že na Ježíška někdo věří a někdo je. Řekla jsem jim, kdo byl Ježíš a jak teda ta tradice vánoc vznikla. Vypadalo to, že to chápou, ani nijak smutní nebyli, ale letos ten mladší zase začal říkat, co si přeje od Ježíška, tak to necháme být, pokud se zase nezepta. Starší ví a chápe, ale rád si na to hraje, takže taky mluví o Ježíškovi. Stejně tak oba ví, že neexistuje zoubkova vila, strašidla, čerti s Mikulášem…u všeho dostali výklad, jak ta tradice vznikla, ale nemyslím si, že by si to nějak podrobne pamatovali nebo opravdu chápali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
2.10.21 22:21

@z1908 synovi jsem to řekla ve třetí třídě. Vzal to naprosto v pohodě. Nechtela jsem, aby se to dozvěděl od spolužáků, protože mně to řekla spolužačka stylem „jsi blbá, že věříš na Ježíška, dárky dává máma“.
Vysvětlila jsem mu, proč se to dětem říká a i jsme si řekli, že Ježíšek je vlastně kouzlo Vánoc.
Mladšímu je 7 a ten věří, protože chce věřit. Říkaly mu už děti ve škole, že Ježíšek není, ale on to chce. Nedávno jsme řešili Zoubkovou vílu. Řekla jsem mu, že není, že dárečky dávám v noci já. Zub mu vypadl u babičky, ona mu dala dárek a on se rozhodl, že doma dávám dárky já, ale jinde chodí víla, protože babička by mu nic nedala, protože ona na vílu nevěří. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
7296
2.10.21 22:27

A proč mu to říkat? Každý si na to přijde sám, možná to jsou poslední Vánoce, kdy věří, tak je škoda to kazit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12616
2.10.21 22:27
@z1908 píše:
Dobrý večer, prosím o radu. Synovi v prosinci bude 8 let a já přemýšlím, zda mu nerict pravdu o Ježíškovi = dárky dávají dětem rodiče. Ale nevím jak. Mám pocit, že ho tím ranim a bude smutný. Bude smutný, že jsme mu celou dobu lhali. Jsem hodně realista a nesnáším lež, ale nejsem dítě a nevím jak to vnímá. Sám se mě zeptal, jestli existuje vila zubnicka, nebo mu dáváme peníze pod polštář peníz za zub my. Řekla jsem pravdu a byl trochu smutný. Zřejmě to podle mnohých z Vás moc řeším, ale opravdu vůbec nevím jak se k tomu postavit. Syn ví, že dárky si dospěláci dávají mezi sebou, ale věří, že pro děti je nosí Ježíšek. A vlastně ta víra v něj je strašně hezká. Dnes mi povídal jak si toho Ježíška představuje, tak to možná odložím ještě o rok. Pokud tedy nepřijde s přímým dotazem tak, jako u vily zubnicky. Předem moc děkuji za konstruktivní rady.

Ja to zjistila doslova natvrdo..darky nezabalene se na me vysypaly ze skrine, otevrela jsem spatnou skrin. Bylo to jasne hned..z nejakych neznamych duvodu jsem verila dele na mikulase, jasne vedela jsem ze je to clovek, ale myslela jsem si, ze ty darky kupuje ze sveho ze chce proste delat radost :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35489
2.10.21 22:28
@masima píše:
Mě se ptali páťáci ve škole a stejně byli pořád na vážkách. Řekla jsem, že dáváme ostatním dárky, protože je máme rádi a těm, co na Ježíška opravdu věří, tak dárky přinese ještě Ježíšek. Bylo vidět, že jsou rádi, že to je teda takhle. :srdce:

Presne tak :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
2.10.21 22:31

Staršímu synovi je 12 a nejspíš asi pořád věří. V létě jsem chtěla zavést řeč, jak si jako myslí, že to s tím Ježichem je. Svojí odpovědí mě tak odzbrojil, že jsem usoudila, že ho nechám, až se zeptá sám. Mladšímu je 7 a věří a věřit bude, dokud sám bude chtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85388
2.10.21 22:31

Skoro 7-leta na nej taky stale veri a verit bude asi dlouho, protoze zijeme v zahranici a tady chodi osobne Weihnachtsmann, ale k nam domu extra lita Jezisek, protoze jsme Cesi :mrgreen: myslela jsem, ze tento rok uz verit nebude, ale uz ted planuje, jak ho bude zase pozorovat a napece mu cukrovi, takze to bude zajimavy :D rikat ji to samk nebudeme, jedine, ze by se nekdy zeptala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí