Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ano, zažila jsem, ale až po letech, protože jsem rezignovala. Byla jsem vždy ta, co chce řešit věci, ne je odhazovat do kouta a dělat, že problém není. Ale já chtěla s partnerem komunikovat i o tom, jak bylo v práci, jak se má, o různých tématech, protože vedle mě má být ten parťák a ten nejbližší, komu chci vše sdělit, a dlouhodobé ticho mi nedělalo dobře, jsem ukecaný typ, ale nakonec jsem to vzdala. Vždy z toho koneckonců byla hádka, protože mě vytáčelo, že většinu času mlčí, absolutně se o mě a o nic nezajímá, odpovídal mi jednou větou.. no takhle, nehodili jsme se k sobě. Teď mám vedle sebe partnera, se kterým denně po práci napovídám 4 hodiny času a vyhovuje mi to, mít vedle sebe někoho komunikativního přirozeně a ne nuceně. Pokud spolu chcete být, tak vám to musí oběma vyhovovat tahle nulová komunikace.. a nebo jedině terapie - na kterou nechcete. Najít porozumění v druhém také není jednoduché, musíte si umět naslouchat a posléze to právě vykomunikovat, co jeden jak myslel, jak to pochopil druhý, vyřešit to, sednout si a v klidu probírat. Ne každý to umí, ne každý chce. Takže vlastně nevím, co chceš poradit. ![]()
@Anonymní píše: Více
V téhle fázi přišel rozvod a obrovská úleva.
@mesicnikamen mne ta nekomunikace vysiluje a chci to změnit, on taky.. ale už je to tak nepřirozené, že se mi do toho vůbec nechce. Ale miluju ho, jsem jen strašně citlivá a všechno si beru, to vzniklo z těch neshod, on je ten kdo nic neresi dokud není problém obrovský a já jsem z toho unavená..
Obávám se, že tady pomůže jen ta párová terapie, jinak se v tom budeš plácat pořád dál a bude to ještě horší. Stejně by to dospělo k rozchodu, jen se budete trápit oba a déle.
Ano stalo, zena v jednu dobu moc nekomunikovala nic jineho nez prakticke veci, kdo vyzvedne dite ze skolky, co budeme varit, atd. Tak jsem se snazil rozklicovat, co ji stve. Chvilku to trvalo, ale nakonec jsem to z ni dostal. Stvalo ji, ze z prace chodim porad nastvany, vtipy o homosexualech ji iritovaly, moje negativni poznamky k politice nebo o migrantech ji vycerpavaly, protoze to nijak neovlivni. No tak jsem se zamyslel a v dost vecech mela pravdu. Zmenil jsem pristup, pracovni problemy domu netaham, o politice se uz nebavime a prestal jsem s nevhodnymi vtipy o mensinach a blondynkach. Tohle uz probiram jen s kamaradama a se zenou se bavim o jinych vecech.
@Fukitol tak to ses poučil opravdu Dobře a správně, u mne tím exmanžel klesal na úpné dno, nejsem žádná Sluníčkářka ani pro-ukrajinský typ ve smyslu dejme jim všechny zbraně světa, ALE ex měl fakt hodně stupidní kecy typu : Za všechno můžou Židi
(myslel to vážně)
nebo třeba : Adolf své dílo bohužel nedokončil! (jakože vtip - sorry jako, že se nesměju)
o blondýnách a učitelkách nemluvě, vtipy typu : Jdou tři ženy, z toho jedna blbá, druhá hnusná a třetí taky učitelka
![]()
v takových chvílích jsem ho měla za absolutního primitiva a náš vztah to opravdu postupně (mimo jiné) zabilo.
@Fukitol píše: Více
Tohle naštěstí nedělá, je to hodný chlap. Ale potřebovala bych aby když ho o něco požádám, aby to pro mě udělal. Nevím jestli jsem tak náročná, četla jde o jazycích lásky a jeden z těch mých silných je když pro mě něco udělá, tak mám asi z toho pocit, že mě nemiluje, a pak já s ním ani nechci nic sdílet, příčí se mi to.
@Annonymní_007 třeba aby mi něco koupil, klidně nějakou blbost třeba Koblížek, aby občas natankoval včas, aby nakoupil bez toho abych to vždycky musela říkat
To je v povaze a musel by s tím chtít pracovat on. Ale koblížek aby koupil je milé
jako chápu, já na ex taky myslela všude, kde jsem byla, takže i v krámě jsem mu vzala co má rád, jen že jsem si vzpomněla.. on veeeeelmi zřídka a nejde jen o to, nic ho nikdy nenapadlo. Takže já bych tenhle typ partnera už nechtěla..
ja jsem taky hodny
, obcas ale narazime na odlisne vnimani veci, protoze zena je cizinka a nezijeme v Cechach, kde se dela standa ze vseho ![]()
Dal jsem i zpetnou vazbu, ze priste musi konkretne rict “uz me muj mily $eres”, protoze z te jeji pasivne-agresivni reakce vypnutim komunikace mi nebylo jasne, ze si nemam stezovat a omezit blbe vtipy. Nakonec se to ale vysvetlilo.
A takhle jsi to s ním rozebírala, zakladatelko? Že by ti radost udělalo to a to a to… a že by měl věci řešit. Snaží se nebo aspoň řekl, že to zkusí? Je jasný, že tohle unavuje. Musí se snažit on…
Ty různé hádky a nedorozumění jste si vyjasili, vyříkali? Pokud se toto předchozí nevyřeší, chuť na povídání nebude… ale pokud tvrdíš, že on na tom zapracovat chce, tak je to jasné, prober s ním toto, co ti vadí a ať se zkrátka snaží! ![]()
@D. C. píše: Více
Jo trochu jsem to říkala, ale jak nic neřeší, tak úplně žádná odezva, začne to řešit až bude dusno k nevydržení
@Fukitol píše: Více
Paráda.. tohle moc dobře znám a měla jsem pocit, že to ze mne vysalo veškerou energii a optimismus
Stalo se vám s partnerem, že jste spolu po nějaké době nebyli schopni komunikace? Že komunikace probíhala jen co se udělalo, co se má udělat a tím to končí? Na terapii nechceme, uvítala bych cokoliv co by se s tím dalo dělat mezi náma. Já pociťuju hroznou nechuť se s ním o čemkoliv bavit, ale chci to změnit, způsobily to různé hádky a nedorozumění…