Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, mám dotaz zda jste někdo řešil stejnou situaci. Malý budou v červenci 3, ve školce jsme od ledna. Malá přes den nemá pleny a funguje jde sama na záchod a nebo si řekne a také přes den spí bez pleny a taky dobrý. Ve školce jsou, ale občas nehody… neřekne si a nebo jde pozdě na záchod.. kolikrár se počůrala když jí nesli a stěžovali si, že se jim počurala na ruce, několikrát se pokakala do kalhotek( když mi vraceli věci, tak mi tam nechali i hovínko). Kolikrát jsme dostali “vynadáno” jsou nepříjemné a pohledy jsou také nepříjemné. Doma funguje a tohle se děje ve školce. Také se nás zeptali, zda na noc má plenu tak jsme řekli ano a oni, že to je tím a že pokud má plenu, tak tam nemá co dělat… tohle mi přišlo už moc. Malý pořád opakuji když jdeme do školky, že si má říct, že potřebuje a nebo ať jde sama, ale bojím se, že na ní vytvářím větší tlak.
Nehody nejsou pokaždý, bylo i 14 dní bez nehody a pak třeba 2 dny hned za sebou.
Snažíme se tedy odplenkovat přes noc, ale už nevím co jiného mám dělat.
Můry ucitelky… dcera nastoupila do skolky par dni po třetích narozeninách. Doma brz olen uplne v klidu, ve skolce mela od září az do vánoc nehody. Učitelky to neřešily, prý je malá, jinak šikovná, s adaptaci nemela potize a toto prý byla asi její forma adaptace. Zadne tanečky okolo, dostala jsem jen pytlík s mokrým oblečením a prosbu o nepromokave prostěradlo na postýlku. Ona se nejčastěji počůrala právě pri spaní, protoze na noc mela plenku. A tu mela az do 6 let, pres veškeré me snahy, návštěvy nefrologie, leky… byt tebou řekla bych učitelkam, ze to asi bude projev stresu, at to přestanou řešit a daji tomu cas. Proste prevlect a hotovo. Ty dodej zásoby čistého oblečení, povlečení, nepromokave prostěradlo… taky u tech prcku pomáhá nečekat az si reknou, ale proste je na ten záchod poslat. A posílat je tam casto a hlídat, ze se vycuraji. Ale to je prace učitelek, pokud nechtějí, nic nenadelas.
Syn i dcera mývali taky nehody do cca těch 3 let..u obou se to kolem 3 narozenin zlomilo a jsou prakticky bez nehod..starší nastupovala do školky ve 3 letech (je srpnová) a nehodu měla jen párkrát…že se hodně zabrala do hry a nebo třeba prujem…syn víckrát, ale to měl ještě plenu i přes den…u nás teda ve třídě nejmenších dětí (od 2 let) mohou mít ještě při nástupu plenku právě i res den. Syn se ji zbavil teď v lednu (3 mu byli v prosinci) a už v říjnu mi teda učitelka hlásila že ji má celý den suchou a jen při spaní občas cvrnkne ale pak nám do toho vyletěly neštovice takže se to odplenkova i pozdrželo.. Taky je tam u nás sami na ten záchod vždycky hromadné zaženou před jídlem,.před spaním, před vycházkou…aby se minimalizoval počet nehod. Aspoň u těch nejmenších. Mmch obě děti (3 a necelých 5) ještě na noc plenu mají a žádný vliv na nehody to opravdu nemá…
@Anonym1411 Ahoj, začala bych tím, že bych ji přestala dávat plenu na noc. Je už velká na to, aby se před spaním vyčůrala a vydržela do rána. Případně, během noci spící dát na nočník. Já tak odplenkovala dcery ve dvou letech. Ve školce se nedivím, že jsou nepříjemní, když se jim tam malá podělává. Nemají tam jenom tvoje dítě. Teď budou prázdniny, tak na tom můžete zapracovat ![]()
Neporadím, co s těmi nehodami, ale určitě bych se ohradila proti tomu, že když má plenu na noc, nemá tam co dělat. Můj syn ji měl na noc skoro až do 5 let (prostě vždycky hodně pil a v noci to nedával, vzbudit a posadit na nočník ho nešlo, zkoušeli jsme několikrát), musel prostě dozrát k tomu, že to celou noc vydrží a ve školce to absolutně ničemu nevadilo. Přes den, i na odpolední spaní fungoval bez pleny naprosto normálně.
Napadá mě jen - zeptala bych se jestli děti berou aktivně na wc nebo prostě jen čekají, kdy si kdo vzpomene
Jejich jednání je takové dost neprofesionální, řekla bych. Když do školky přijímají děti mladší 3 let, musí počítat s tím, že nějaké nehody budou. I proto se snižuje počet dětí ve třídách, když tam jsou dvouleté děti, protože je s nimi prostě víc práce ![]()
@Pitřice že to fungovalo v noci na Tvoje dítě, neznamená, že to bude fungovat i na jiné, každé má v noci jiné potřeby a jinak dozrává, to se nedá naučit…starší dcera byla ve všem extrémně napřed, ale plínu na noc měla do 4,5let, mezitím jsem byla hodně v nemocnici v druhém těhotenství, pak se narodil sourozenec a stěhovali jsme se do našeho dostavěného domu a potřebovala si vse srovnat a dozrát…na vyšetření se děti posílají až po 5.roce, do té doby dozrávají, řešili jsme to s dětskou doktorkou dlouho, přes den byla bez plen od roka a třičtvrtě…mladší ji má třeba týden suchou a když ji nedám, tak se počůrala, i když si klidně v 10h ještě řekla…
Myslím, ze plina na noc s tím nema nic spolecnyho, syn ji nosil do 4, přes den ji neměl od 2. Nehody byly, v DS neřešili vůbec, tam maj i mimina, ve školce taky ne, proste dali na skříňku pytlik s mokryma vecma. Teď se mu stava, ze obcas si postrika trenky už při curani (obcas chce sedět), tak jde a prevlece se sam.
Nejsou na ni učitelky protivny, když se pocura a ona pak radši drzi a drzi až to nevydrží?
Učitelky jsou tedy přísné. Dcera má 4,5 roku a v šatně co chvíli vidim něčí sáček s počůraným spodním prádlem a nebo pyžámkem.
Asi to tedy není denně, počůrá se tam někdo občas, ale pořád se to stává…
Je prostě ještě maličká a ve školce je toho hodně, co musí zvládat. Že jí doma řekneš, že si má včas dojít, to je k ničemu, prostě je ještě malá, dětem musí dozrát mozek, aby byly toho všeho schopné, plánování dopředu, dohadování, kdy je vhodný čas jít, odtrhnout se od činností… Je toho hodně, co musí dítě zvládnout a nám to připadá jednoduché, ale není.
Takže pomoct můžou jedině učitelky, pokud budou chtít, třeba posíláním na záchod v pravidelných intervalech.
Spíš bych popřemýšlela o tom, jestli to není zbytečný stres a nemůže to být třeba tím.
U nas ucitelky diskretne predaly obsah v sacku rodici a poseptaly, jak se to stalo (byla moc zabrana do hry apod). Myslim, ze kolem tech tri let se to semtam stane kazdemu. Ucitelkam by mel nekdo vysvetlit, ze trestanim a ponizovanim to zhorsuji, deti se pak boji, zablokuji a tim spis zadrzuji, dokud se nepocuraji.
Příspěvek upraven 29.05.26 v 12:44
@Pitřice No jako je větší, ale co vím tak i starší děti mají plenu na noc.
Samozdřejmě jí dám před spaní vyčůrat, ale nevydrží to do rána musím tam přes noc víckrát. Přea den doma funguje normálně i přes den spí bez pleny. Nehody se dějí jen ve školce. Jsou od toho placené, že se o ně postarají.
Tak s nějakou občasnou nehodou se počítá, zvláště ze začátku, ale vezmi si že když by se tam takto pocuravalo každé dítě, tak nedělají nic jiného než ze prevlekaji a uklízeji. Ono to narušuje režim i ostatním. To se zase na učitelky nemůžeš zlobit.
Na začátku školního roku se pocurava dost dětí s nástupem, ale to se časem stabilizuje a musím říct, ze uz sem teď už dlouho neviděla ze by měl někdo na skříňce balíček s pocuranymi věcmi a to moje mladší chodí do třídy kde jsou i dvouleté a nastupuji i během roku.
Mě jde o to, že doma mi funguje, ale ve školce se to občas děje a učitelky jsou hned nepříjemný. Já je chápu taky to musí být otravný, ale nemohou na mě být zlý když mě to dítě doma funguje já tam nejsem ve školce oni se musí postarat..
@Anonym1411 píše: Více
Plena na noc je v tomhle věku normální, tím bych ji netrápila.
@Anonym1411 píše: Více
Fyziologicka norma pro plenu na noc je 5 let, teprve pak se to řeší. V noci to není věci vůle a schopnosti dítěte, ale hormonální. Sebrat plenu a myslet si, ze to pomůže, je nesmysl.
Ve školce je dítě víc zabrane, že se stane nehoda není u mrnousu nic překvapivého.
U nás ucitelky připomínaly a rodice mrnousu je ucili, že na výzvu jít musí.