Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu, malý 4,5 roku a malá 1 a třičtvrtě dala paní doktorka antibiotika, ale problém je v tom, že když jim to zamíchám do čehokoli sladkého, aby to přebylo tu hořkost, tak to nějakým způsobem zjistí a už to nechtějí a když jim to dám ze stříkačky co je u těch antibiotik, tak to plivou a když jdu na většího už násilím, tak jak řve a má to v puse, tak plive a někdy se i pozvrací. Poraďte jak to do nich vpravit už si nevím rady,
. Třeba máte taky někdo takové trápení…
Malá mi taky odmítala antibiotika vzala jsem jí položila si jí na ruku a prostě ji přeprala a čekala až to spolkne
u staršího bych udělala to samé prostě bych ho držela tak dlouho dokud to nespolkne (v pololeže) jinak nevím
Tak velkého bych nešidila, tomu bych normálně vysvětlila, že je to prostě potřeba, že víš, že je to hnusné, ale že si to hnedka zají / zapije něčím, co má rád a měla to připravené. Když měl starší penicilin v tabletách, tak jsem mu to dávala rozdrcené na lžičce s jogurtem - skoro si myslém, že to bylo možná lepší, než obr dávka toho sirupu.
U naší malé (tehdy taky 1 a 3/4) zabralo, že jsme nejdřív dali medicínu panenkám a medvědům a pak i jí + jsem měla připravené pro ni taky kakao nebo bonbon, kterým si to zajedla. Teď máme zas atb a už to jí bez problémů, až se divím, že to nechce ani ničím zapít. Když je měla v roce, tak to bylo horší, ale to jsem ještě kojila (kdyby náhodou…?), tak jsem jí vrazila prso, počkala, až jí to poteče a do koutku pak píchla tu stříkačku a pomaličku to tam dávkovala. Ona sice prskala, ale nakonec jsem to do ní vždycky nějak dostala.
V nemocnici jí to chtěly sestřičky podávat vleže na zádech - prý aby to nevyblila a nevyplivla, tak můžeš zkusit. U nás to nebylo potřeba dělat.
Jinak 4,5 letý by si už měl nechat vysvětlit jde taky o přístupu prostě holt to musí vypít a tečka víc bych se asi nebavila
A zkoušela jsi jim hned dát napít nějakého „výjimečného“ pití? J9t na ně prostě metodou - teď je potřeba dát medicínu, za odměnu dostaneš džusík, kakao nebo něco dobrého…i když teda léky by se měly zapíjet jen čistou vodou
![]()
EDIT: než jsme to dopsala, tak byla Angua rychlejší ![]()
Mně se právě vždycky spíš osvědčil dialog s dětma - že je to potřeba, aby už nebolelo ouško nebo cokoli, co dítěti je, úměrně věku, aby chápaly že se to musí, ale pak bude nějaká odměna, pochválit, i něco, co by třeba normálně jíst nemohli… (já nevím, staršímu dát napít Coly třeba, pokud o to stojí
) Jak se s nima začnu prát a násilím jim něco nutit, tak chytnou záchvat a je to v pytli.
@zoubky píše:
A zkoušela jsi jim hned dát napít nějakého „výjimečného“ pití? J9t na ně prostě metodou - teď je potřeba dát medicínu, za odměnu dostaneš džusík, kakao nebo něco dobrého…i když teda léky by se měly zapíjet jen čistou vodou![]()
EDIT: než jsme to dopsala, tak byla Angua rychlejší
Nebo bych uplatila nejakejma gumovejma medvedama. To male holt nasilim strikackou a snazit se to davat jakoby z boku a mirit na konec jazyka, to pak polykaj. Jako pejskovi. Ted jsem davala detem kuliska a smektu. Byl to teda boj ![]()
Ani nevíš kolikrát jsem mu to vysvětlovala a on má zkrátka svou hlavu a ten sirup si nevezme a plive a co jsem se mu naslibovala věcí a bombonu ale on už od mala nechce ani žádný sirup, tak proto to takhle tajíme, aby aspon něco do sebe dostal..
Ted mela nase 3leta antibiotika - vzhledem k veku uz jsem ji vysvetlila ze vim ze je to hnusny a ze ji to nechutna, ale aby ji brisko uz nebolelo (mela infekci moc.cest) tak proste musi. Pak jsem ji poprosila, rekla at se nadechne, strikackou jsem ji to dala do pusinky ona rychle spolkla a hned zapila.
U mladsiho 2 roky je to jednoduasi - kdyz ted davam kapky na kasel - vidi u starsi ze si to vezme a on si je vezme hned taky - sice pak knoura ze to „pali“ ale problem neni.
Vim ze kdybych to do nich rvala nasilim nebudou mi to chtit ani jeden.
@Martule79 no a nešlo by teda, aby mu doktorka napsala prášky? Třeba příště kdyžtak… Ten náš je tehdy měl, že byly jakési výpadky ve výrobě sirupů, či co a fakt myslím, že to bylo skoro lepší. Ještě když má takovou averzi na sirupy obecně. Prášek rozdrtíš a na tom jogurtu nebo v přesnídávce to třeba vezme.
@Martule79 U toho menšího to fakt budeš muset nějak očůrat, tam to moc ještě nevysvětlíš. Ale u toho staršího mi napadá - to nedělají ATB už v tabletách? Můj syn by právě sirup taky odmítal, radši polkne prášek a je přibližně stejně starý jako ten tvůj ![]()
@Angua Takovéhle děti radši prášek polknou celý
Je to lepší, než mít v puse půl hodiny pachuť z rozdrceného.
@Angua Tak já mám tu výhodu u staršího, že marodil v 5měsících (nemocnice několik dní, měl kapačky), a pak až s nástupem do školky ve 3letech a domluvit se s ním dá (Klacid i Amoksiklav spolknul úplně v pohodě, Paralen a Ibalgin s přeheldem). Letos nemarodí skoro vůbec. A u mladšího bohužel výhoda také, protože od 2měsíců do cca půl roku (první půlrok staršího ve školce) byl 4× v nemocnici, a tam si zvykl na vše (inhalace s maskou, kapačky, léky do pusy)
Teď když je nemocný, tak mi bere sirupy s přehledem a inhaluje sám v sedě s maskou na obličeji ![]()
Takže se přiznám, že jediné násilí používám při odsávání nosu ![]()
Do syna sirup nedostanu, prášek si vezme v pohodě, tak se zkusit zeptat mudry jestli nejsou tyto atb v prášku. Jinak já znám ještě jednu metodu, ale je dost brutální. ![]()