Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Pojem nekompatibilní neznám, ale znám pár, který byl roky bezdětný, pak si na prahu čtyřicítky té paní adoptovali holčičku. A buch a najednou byla těhotná.
Vždycky na to lékaři opravdu nepřijdou. Mimochodem mám známé, co mají 2 děti, první se nedařilo 5 let, podstoupili IVF, samozřejmě vyšetření, povedlo se na 3.pokus. Další dítě bylo do roka neplánovaně a přirozeně. Hodně totiž dělá i psychika.
My jsme po víc jak deseti letech měli hned, teď taky otehotnim pokaždé, takže tím, ze bych získala imunitu po letech… no já fakt ne. Ale kamarádka měla. 2 roky snahy a nasledne s novým partnerem to šlo hned
@Anonymní píše:
@Julča001 neee, rozešlaale to řekla poprvé za celou dobu, jsou z toho oba nešťastný a sice je vidím jednou za měsíc, ale mají totálně prechozeny vztah (10 let a z toho 8 let marný snahy o dítě) a upřímně si myslím, ze by oba našli štěstí jinde včetně děti. Ale do toho mi nic není samozřejmě
No tak by asi bylo dobře to realizovat. Věřím, že musí být velká frustrace, když to nejde. A pokud je pro oba na prvním místě dítě a bez něj vztah nemá cenu (což já třeba nechápu, ale respektuji), tak jim asi fakt bude líp jinde.
@Anonymní píše:
Ale je to šílený teda, kazdosodne já myslela ze na to lékaři umí přijít a řeknou to na základě testu ale jim vyšlo vše ok a závěr: možná se vám to nikdy společně nepovede, stává se to…proč to tak je zatím ale nevíme
No ani lékaři neví všechno a přírodě prostě neporučí. Ze statistik IVF klinik vyplývá, že až 30 % párů má idiopatickou neplodnost - tedy že se neví, proč to nejde. Oni potom teda samozřejmě hází různé diagnózy a vyšetření, protože na tom rejžují, ale ve skutečnosti se prostě neví. Myslím, že vlastně má sestra štěstí, že to lékaři takto otevřeně přiznali. Můj muž vyprávěl, jak ho honili po všech čertech, navrhovali nesmyslné metody a vyšetření a do vztahu se mnou šel s tím, že je možná úplně neplodný…
@Anonymní píše:
No ani lékaři neví všechno a přírodě prostě neporučí. Ze statistik IVF klinik vyplývá, že až 30 % párů má idiopatickou neplodnost - tedy že se neví, proč to nejde. Oni potom teda samozřejmě hází různé diagnózy a vyšetření, protože na tom rejžují, ale ve skutečnosti se prostě neví. Myslím, že vlastně má sestra štěstí, že to lékaři takto otevřeně přiznali. Můj muž vyprávěl, jak ho honili po všech čertech, navrhovali nesmyslné metody a vyšetření a do vztahu se mnou šel s tím, že je možná úplně neplodný…
No oni je taky honili všude možně, to vis ze vyrejzovali velký peníze, porad ze to je psychikou atd, pak vselijaky vitaminy, lazne, dovoleny, u segry změna práce a částečný úvazek aby nebyla tak unavená, různý akupunktury, čínská medicína, jóga, rehabilitace, cvičení, denně pobyt na vzduchu, zdravá strava, sexu hodně, sexu méně…
A vlastně fakt až teď doktor řekl, ze medicína není všemocná a ze jim nemá už jak pomoci no, prý “bud to přijde nebo ne” a mají se smířit s tím, ze naděje je už mala
A jedna taková ezo věc, ale jeden léčitel, který cely rodině už mnohokrát pomohl (mne vyléčil migrény během 2 akupunktur) řekl, ze by nešel ani do ivf apod a ze pokud do 2-3 let nepřijde dítě přirozeně, tak příroda ví proč to tak je a nemá se do toho zasahovat. Já vím ze to jsou reci a ze ti co mají miminko z ivf tohle určitě slyšet nechtějí. Ale rikam si ze když jim to tolik let nejde tak to tak fakt asi má být ať už jsou důvody jakékoliv
@Anonymní píše:
Ahoj,prosím setkaly jste se někdy s tim, ze by byli oba partneři vlastně zdraví ale neslo jim splodit (nebo zplodit, teď nevím
) potomka?
Netýká se to mne, ale moji sestry. V pátek jim lékař řekl, ze “možná budou nekompatibilní”…to je lékařský pojem jak noha
aneb nevíme co s vámi.
S přítelem 8 let marné snahy, 6 let pomoc lékařů, mnoho pokusu, různé metody i kliniky, oba vyčerpaní zejména psychicky.
Včera mi řekla, ze prý by oba mohli mít dítě s nekym jiným, ze to řekl sam lékař, prý se to děje a ještě úplně nepřišli na to proč. Je prý možné ze po tolika letech jsou její vajíčka a jeho spermie “imunní” a proste nedojde k oplodnění.
Moc se mi to nezdá, ale ptám se, jaké jsou vaše zkušenosti.
Dekuji
Ano. Dvě kamarádky otěhotněly až poté, co vyměnily partnera - jedna na první dobrou, druhá za 4 měsíce od začátku snažení. A několik žen z doslechu (mamčina kamarádka, paní učitelka ve škole atd. - je to dávno, ale to asi nehraje roli)… Ono to i dává smysl. Cílem je u každého druhu zplodit silného, přežití-schopného jedince. Některé geny si v tomhle sednou lépe - ne nadarmo se říká, že někdo má silné geny
Pokud prostě by z hlediska přírody zrovna tohle spojení genů neštimulovalo a byli by z toho „chcípáčci“, tak se to prostě nemusí dařit. A s někým jiným mohou oba mít silné, zdravé děti ![]()
@Anonymní píše:
No jako 8 let je fakt silena doba a proste si myslím ze ti dva dítě mít nemají ať už ty důvody jsou jakýkoliv, ale tak je to sestra a tyhle reci ji samozřejmě zraňují a tak je neříkáme.Až prave včera mi řekla, ze kdyby věděla ze s jiným otěhotní “hned”, ze by do toho šla, protože jejich vztah je už docela poznamenany, prechozeny a bez dítěte nemá šanci. A k dárcovství nebo adopci se asi zatím staví odmítavě.
Já být na místě vaší sestry, tak to nechám plavat. Adopce, dárcovství a ani to, kdyby se teď zázrakem podařilo, už to nezachrání. Ten vztah už je tím poničený a ničím to nesmažou. Taková ta psychická nepohoda a pocit selhání, to že ze vztahu je spíš povinnost udržovaná jen pro zplození dítěte, to se nedá vzít zpátky. A protože miminko je veliká starost, tak by je ta vysněná radost mohla hodně nemile sundat. Protože tím ten stres nebude končit, on tím jen změní podobu… Začít s čistým štítem ve vztahu, v němž budou oba ještě ve fázi štěstí a lásky, bude nejlepší. Tenhle vztah už asi skončil, jen si to ještě nepřipustili. Svědčí o tom fakt, že se sestra takové myšlenky už nahlas dotkla přímo před vámi… Ona už bude většinově rozhodnutá, jen připravuje půdu. Podržte ji a pak vytáhněte ven. Třeba jí i pomůžete brzy potkat někoho, s kým se to dítě podaří ![]()
@Anonymní píše:
No oni je taky honili všude možně, to vis ze vyrejzovali velký peníze, porad ze to je psychikou atd, pak vselijaky vitaminy, lazne, dovoleny, u segry změna práce a částečný úvazek aby nebyla tak unavená, různý akupunktury, čínská medicína, jóga, rehabilitace, cvičení, denně pobyt na vzduchu, zdravá strava, sexu hodně, sexu méně…A vlastně fakt až teď doktor řekl, ze medicína není všemocná a ze jim nemá už jak pomoci no, prý “bud to přijde nebo ne” a mají se smířit s tím, ze naděje je už mala
A to jim opravdu nepřišlo divné, že něco, co je tak přirozené by bylo tak hrozně složité jen proto, že pracuje místo 4 hodin denně 8? Já bych třeba ihned po verdiktu „nevidíme žádné fyzické důvody, proč byste nemohli mít děti“, poslala všechny odborníky do háje a rozhodla se, zda budu dítě nahánět někde jinde, anebo budu s tímto partnerem i za cenu, že děti mít nebudu… Přirozená věc nemá být nadlidsky složitá. Pokud je, obvykle je to tím, že mířím špatným směrem…
@Anonymní píše:
A jedna taková ezo věc, ale jeden léčitel, který cely rodině už mnohokrát pomohl (mne vyléčil migrény během 2 akupunktur) řekl, ze by nešel ani do ivf apod a ze pokud do 2-3 let nepřijde dítě přirozeně, tak příroda ví proč to tak je a nemá se do toho zasahovat. Já vím ze to jsou reci a ze ti co mají miminko z ivf tohle určitě slyšet nechtějí. Ale rikam si ze když jim to tolik let nejde tak to tak fakt asi má být ať už jsou důvody jakékoliv
Také na to věřím, ačkoliv se mě ezo věci jinak netýkají. Příroda bude vždycky vědět víc, než lékař. Lékař je jen člověk. A ve své omezenosti nemůže nikdy vidět všechno. Jednou v budoucnu třeba odhalí způsob, jak potvrdit tuto nekompatibilitu, ale pro teď žádný test nemáme… Lidé si zvykli věřit na všemocného lékaře odborníka a chybí jim pokora přijmout fakt, že ne vše půjde tak, jak by si to přáli…
Mate úplně pravdu. Ale i tak jsou tu diskuze, kde se po 8 i více letech nakonec zadarilo. Asi naděje je, byť mala
Tak i tady na emiminu jsou ženy, kterým to po mnoha letech vyšlo, ale myslím ze i tak je jich hrstka a 8 let je proste strašně moc a já nevěřím, ze spolu někdy budou mít dítě, to je proste zásadně špatně…vždyť to je 96 pokusů, co nevyšly… ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj,prosím setkaly jste se někdy s tim, ze by byli oba partneři vlastně zdraví ale neslo jim splodit (nebo zplodit, teď nevím
) potomka?
Netýká se to mne, ale moji sestry. V pátek jim lékař řekl, ze “možná budou nekompatibilní”…to je lékařský pojem jak noha
aneb nevíme co s vámi.
S přítelem 8 let marné snahy, 6 let pomoc lékařů, mnoho pokusu, různé metody i kliniky, oba vyčerpaní zejména psychicky.
Včera mi řekla, ze prý by oba mohli mít dítě s nekym jiným, ze to řekl sam lékař, prý se to děje a ještě úplně nepřišli na to proč. Je prý možné ze po tolika letech jsou její vajíčka a jeho spermie “imunní” a proste nedojde k oplodnění.
Moc se mi to nezdá, ale ptám se, jaké jsou vaše zkušenosti.
Dekuji
Ptáš se na zkušenosti, takže tu bych měla. Nekompatibilní pár je nesmysl a dobrá berlička pro doktora, který si neumí přiznat, že neví. Neplodnost má vždy nějaký důvod. jen je někdy těžké ho najít a velice často se nenajde vůbec. Nám x let tvrdili, že jsme oba v pořádku, všechna vyšetření včetně genetiky, imunologie, hematologie, andrologie atd, vše ok. Až o několik let později jsme si vydupali kompletní imunologii, ne tu základní, kterou dělají běžně (Protože peníze) a příčina byla na světě. Šla bych tedy timhle směrem.