Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den mate nejdo zkusenost s neklasifikaci v pololeti 1.trida? co nas ceka? Syn byl dlouhodobe nemocny 6tydnu. a dnes rano jsem se dozvedela ze nebude v pololeti klasifikovany pry ma malo znamek(no p. ucitelka zacala rozdavat znamky v listopadu)a hodne zameskano.co se bude ted dit? nejake prezkouseni? pry dostane vysvedceni az v breznu. z ceho ho tedy bude klasifikovat na konci roku kdyz mu pojedou do brezna znamky na pololeti?p.uc.nebyla nejak moc zdilna jen nam to rekla a nic vic tak ja nevim.pry mu nechce dat znamku zadarmo coz samozrejme chapu bylo by to vuci ostatnim nefer.
@Lunysek pokud se ti to nelibi, domluveno si schůzku s ředitelem a zeptejtej se ho na konkrétní podmínky. Kolik procent docházky musí mit popr jestli by nebylo možné přezkoušení. Dcera byla v prvním třídě nemocna více než 6 týdnů a v první řadě učitelka řešila jestli Všechno umí a až pak kolik má známek. Bylo by to pro ni moc smutne, nemít první vysvědčení ![]()
Ano, pravděpodobně bude mít prodloužené klasifikační období a po přezkoušení dostane vysvědčení. Během toho by se měl normálně učit a získávat známky s ostatními, jen se nesmí v jeden den kumulovat více přezkoušení za pololetí.
@Lunysek No, upřímně řečeno, zrovna tu jednu známku v prvním pololetí by mu klidně mohla dát i „zadarmo“ 6 týdnů z celého pololetí mi zas nepřijde jako tak extrémní, aby učitelka nemohla dítě hodnotit.
Můj starší syn měl v první třídě možná ještě delší absenci, ovšem ne v kuse. Na webovkách školy jsem si zjistila, že nad určité procento musí dělat zkoušky - přezkoušení??? Hned jsem kontaktovala třídní a ptala jsem se jí. Ta naštěstí známkovala průběžně a uklidnila mě, že známek má pro pololetní klasifikaci dost. Je pravda, že známkovala i DÚ a učivo mi pravidelně posílala domů. Teď ve čtvrté mi onemocněl před čtvrtletkami - poslala nám je emailem, ať si je vypracuje. Následně mu je i oznámkovala:o)
Skoukni školní řád, tam něco najdeš nebo jak píšou holky - rovnou do ředitelny.
@Lunysek a zbytek těch týdnů ve škole byl? Pokud se ti to nezdá, tak se běž informovat k řediteli, zda je to takto správně. Po dobu nemoci jsi se s dítětem doma učila? Dělali jste nějaké úkoly? Není v učivu výrazně pozadu?
@Kakika píše:
@Lunysek a zbytek těch týdnů ve škole byl? Pokud se ti to nezdá, tak se běž informovat k řediteli, zda je to takto správně. Po dobu nemoci jsi se s dítětem doma učila? Dělali jste nějaké úkoly? Není v učivu výrazně pozadu?
Kazdy tyden jsme delali ucivo co nam p. ucitelka napsala cetli jsme z tech znamek co ma ma zatim jen jednicky.ve cteni slabik se obcas splete a ma obcas problem od sebe poznat psaci l a e. ja fakt nevim zkusim si domluvit schuzku s p. ucitelkou na pondeli. a zeptam.se ji co a jak. jestli by nebylo mozne nejake prezkouseni z celeho pololeti
@j.a.n.i1 dnes už není jedna známka na vysvědčení v pololetí…
@Lunysek schůzka je dobrý nápad…jako první krok..pak se dozvíš víc
@Petra Z píše:
@j.a.n.i1 dnes už není jedna známka na vysvědčení v pololetí…
@Lunysek schůzka je dobrý nápad…jako první krok..pak se dozvíš víc
Neni? jezis to ani nevim.
Jinak ma zameskano 150hodin ja vim je to strasne moc ale neudelam s tim nic ma poruchu imunity kterou samozrejme resime alergologie a imunologie. a nenechavam ho doma s kazdym kychnutim az kdyz ma horecku zustava doma ![]()
@Lunysek Pak nevidím důvod, proč by nemohla klasifikovat. Naše p. učitelka ani v prvním pololetí známky nijak zvlášť nedávala. Téměř vůbec. Na první schůzce nám to zdůvodnila tak, že v pololetí dostanou známku podle toho, zda učivo daného pololetí zvládli nebo ne. Že někdo může mít horší rozjezd, ale pokud na konci bude umět to, co ostatní, tak není důvod mu dávat osolit, že mu adaptace na první třídu trvala delší dobu. Takže malý počet známek v první třídě zřejmě učitelky obhájit umí. Ta schůzka je dobrý nápad, domluv se s ní. Myslím si, že neklasifikaci nemůže udělat jen tak, že jí by to také stálo nějaké dokazování a papírování (alespoň si to laicky myslím), takže by k němu nejspíš měla mít dobrý důvod.
@Lunysek me to prijde ujete…kdyz chybel jen 6 tydnu tak si ucitelka snad mohla udelat obrazek jak he syn sikovny. Delat takove opicky v 1 tride a jeste na pololeti, stresovat dite zkouskama… Jen to zklamani, ze nedostane vysvedceni. Ja bych ho ten den nechala doma. Zkus se s ni nejak domluvit, at vam da ukoly navic, nebo zajdi za reditelem…
@Petra Z a to je novinka od tohoto roku? Protože loni nasa malá měla normálně velkou jedničku.
Tá učitelka je prostě vadná, moc to „zere“ a bere to moc formálně.
Sorry za takové zjednodušené, ale současné školství uz mi leze na nervy, všude jenom formalismus, alibismus a nedostatek empatie. Neklasifikovat dítě v polovině 1. třídy jenom kvůli 6 týdnům absence a nedostatku známek je neschopnost a alibismus učitelky. Do konce ledna zbývají 3 týdny, tak ať se ještě snaží!