Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja bych mohla napsat knihu o nespavosti naseho maleho. To byl neustaly boj. Od narozeni spanek hruza. Nejdriv reflux, koliky, od 4m zoubky, casto nemocny. Od 8m sileny obrat. V noci i 3h bdela okna. Uz jsme s manzelem byli na odpis. V roce sem zrusila 2denni spanky. Prislo mi, ze je prespany. Mesic a pul spinkal v noci dobre. Sem tam zaknoural, ze nema dudlicek, nebo je napasovany v rohu postylky. Ale spinkal. Po mesici a pul opet peklo. Budil se cca 9× za noc. Nekdy stacilo poplacat po zadecku, nekdy pohladit, vetsinou chtel ale chovat. Ale za 30min to zas zacalo. Zkouseli jsme osteo, jestli nema blokady. Nakonec vzdy, kdyz zacal hur spat, vylezl zub. Takze u nej to bylo fakt zubama. Kdyz se cpal tou dasni a on je citlivka na bolest. V 15,5 mesicich ma vsechny zuby, krome poslednich stolicek na ktere ma jeste cas. Ale jak vykoukl posledni spicak, spi v noci 12h jak drevo. Rano ho musim budit v pul 9, byl by schopnej spat klidne do 12
pak chodi spinkat ve 13h. A spi cca 2-2,5h. Vecer je do pul 9 v postylce po vecernim ritualu a usina konecne i sam.
jinak jsme i zkouseli sedalii na lepsi spanek. Nekdo pise, ze jim pomohl, nekomu ne. Ale u nas tim, ze to bylo zubama tak nemuzu rict, ze by pomohl, sklidnil.
Dobrý den, prosím nemáte zkušenost jak dosáhnout lepšího spánku u skoro 16 měsíčního dítěte? Malá spí špatně od narození, ale je to čím dál horší. Kojená už není, jídlo v noci nevyžaduje. Přes den jí hezky, vstává 6:45-7:20 pak jde spinkat okolo 11:30 - 12:00h a spí tak hodinu a půl. Večer má od narození rutinu koupání atd a kolem 19h ke v postýlce a cca 19:20 spinká. Ale pak to začne…probudí se okolo 22h -24h nechce zůstat v postýlce, tak si ji třeba vezmu do postele. A pak se budí co chvíli a má úplně neklidné spaní. A mívá bdělé okno za noc cca 2h (třeba 2-4 nebo 3-5) zkoušela jsem i čaje na spánek, meduňku… ale vše bez úspěchu 🥺 ty bdělé okna mi nepřijdou normální a jsem už vyčerpaná. Děkuji za každou radu co třeba zabralo u vás 🌸