Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
mám takový problém s naším dvouletým klučíkem. Zhruba poslední dva měsíce se tak 1 - 2 x týdně stává, že se v noci budí s velkým pláčem a není k utišení. Připadá mi, že se mu něco zdá, ale nedokáže se probudit úplně, protože když brečí, tak má zavřené oči. Musím říct, že je to dost o nervy, když uprostřed noci začne řvát jak tur a 20 minut (což je v noci nekonečné) řve a řve, chce být u mě, pak chce zase na zem, odkud zas ke mě a nemůže se uklidnit. Potom začíná brečet míň a v tu chvíli se jakoby vzbudí, uklidní se, někdy napije a vyžádá si návrat do postýlky a usne.
Nemáte s tím někdo zkušenosti a nepomohlo na to něco? Radila jsem se s dětskou doktorkou a ta v tom nevidí nic výjimečného, prý to některá batolata dělají a časem z toho vyrostou. Ještě jsem zapomněla napsat, že se Andrýsek běžně tak 2 x za noc budí, ale to se jen napije a spí dál. Tenhle noční srdceryvný brekot je něco jiného. Zkoušela jsem sirup Sedalia, ale bez úspěchu.
Ulrika
Ahoj Ulriko: opravdu to mohou být noční děsy, které se kolem druhého roku dětí objevují. Vzniká z přemíry zážitků a doktoři tomu opravdu zvýšenou pozornost nevěnují. Určitě z toho vyroste, ale ty mu můžeš pomoci tím, že ho vzbudíš, protože pokud stále spí a u toho pláče, tak se mu to stále zdá .Jinak já sama mám jednou za čas živý hrůzný sen a vím, jak je to hrozné. Já si to vysvětlím, ale batole ne.Měj se
A to pití nezabere? A nerostou mu třeba poslední stoličky? S těma jsme si prožili hotové peklo. A musim říct, že zrovna dneska se takhle Bára vzbudila i přes den a fakt hrůza. Chce mě a současně mě odstrkuje, vrtí se, ječí. Spala by a nespala.
Možná místo Sedalie zkus na noc meduňkový čaj a pokud myslíš, že by to mohly být zoubky, zkus mu dát na noc něco na bolest a uvidíte.
Vím přesně, jak ti je…u nás to komplikuje ještě to, že v noci krom te´d, kdy je nemocná, je bez pleny a to musí hned po probuzení na nočník, jinak je nehoda a to se se mnou pere, i když obě víme, že mam rechta já…
G
Ahoj,
to co popisuješ, tak dělával náš Jířa taky. A když si na to vzpomenu, bylo to i ve stejném období. Taky když mu byli 2 roky a 2 měsíce. Stávalo se mu to tak jednou za 14 dní. V noci se z ničeho nic strašně rozplakal, přitom měl ale zavřené oči a nebylo možné ho utišit. Dělal úplně to samé co tvůj chlapeček - chtěl být u mě, pak zas ne a pod. Jediný co ho utišilo byla lahvička s kakaem a to,že jsem ho držela na klíně a on se zklidnil a pak jsem ho nechala spát buď u sebe nebo šel do postýlky.
Jířa v noci nejí už od miminka, ale když měl tyhle zlý sny, tak si o mlíčko vždycky řekl. Naposled se nám to stalo někdy v květnu a od té doby je pokoj. Já jsem to nikde u Dr. neřešila.
Uvidíš,že to přejde samo. Třeba byl přetažený, nebo měl jen nějaký ošklivý sen.
U nás se spaní hodně zklidnilo když šel spát do svého pokojíčku.
Přeju klidné noci.
Ahoj Ulriko,
mám už skoro tříletého lumpa, ovšem to, co popisuješ, dobře znám ještě i teď
U nás se to nestává pravidelně, ovšem vypozorovala jsem, že se to děje, když: 1. Adam vynechá spaní po obědě a večer je pak už přetažený 2. z přemíry zážitků
např. když jedeme na nějaký výlet, zažije něco nového a hodně vzrušujícího atp. 3. kombinace bodů 1+2 ![]()
To se pak večer cca 2-3 hodiny po usnutí jakoby vzbudí a se zavřenýma očima pláče a není k utišení. Obvykle zabere jedině ho jemně, ale úplně probrat, pomazlit se, poškrábat v postýlce zádička
a někdy i teplý mlíčko.
Přeji hodně zdaru, ať to brzy přejde, ale jak píšou holky: je to asi v tomto věku normální reakce, jak si naše batolátka zpracovávají poznávání světa ![]()
Verča
Ahoj holky,
to jsem ráda, že v tom nejsem sama. S tím vzbuzením, já se snažím ho vzbudit, ale ono to nejde. Nějakou dobu prostě brečí a teprve pak se ho podaří vzbudit. Hrnek (nekapací) s mlékem si právě vezme až když se trochu uklidní, do té doby ho nechce. Zoubky to asi nebudou, když se mi podaří mu juknout do pusy, tak žádný náznak nevidím, i když je pravda, že na ty poslední čtyři stoličky už dost dlouho čekáme. Já jsem k té doktorce šla spíš pro uklidnění, že je to opravdu normální, i když mě moc trápí, že ho nedokážu utišit, když to na něj přijde. Je pravda, že pokud máme obyčejný „nudný“ den, tak se to nekoná, ale pokud je nějaké vzrůšo (cvičení, návštěva nádraží a koukání na mašinky, hraní se známými dětmi), tak to pak hrozí. Samostatný pokojík bude mít snad během dvou měsíců, tak uvidíme, jestli se spaní vylepší.
Ulrika
Ahoj,
my jsme prozivali to samy. Jenom Honzik byl mnohem mladsi kolem 1roku.
Skoro jsme si zvykli,bylo to na dennim poradku mezi 22-24hodinou.
REV asi 5minut a nepomohlo utisovani, hlazeni, probouzeni. Potom az on sam uznal za vhodne lehnul a spinkal dal.
Kdyz jsem se ptala sestricky jestli na to neco dat, protoze uz to bylo dost vysilujici, tak mi rekla diazepan
tak jsme nic nedavali a vycklali az to prejde.
Ted je H v pohode obcas ho to jeste „chytne“. ale maaaalokdy nelze to ani lokalizovat do mesice.
Takze vyckavat prejde to samo…
Kac
Ahoj,
malá ted tohle dělá taky cca 1,5 měsíce. Nejdřív přestala sama usínat ve svém pokoji a to vždy usínala..ted ležím u ní, tak už teda usne (před tím nezabíralo ani u ní ležet), ale cca za 2 hodiny se vzbudí a ječí a nejde jí uklidnit. Můžeme u ní ležet, ale nesutále nás hlídá a stejně nezabere. Nakonec skončí u nás v ložnici v mal postýlce…za ty dvě hodiny po usnutí se budí fakt pravidelně ![]()