Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, už si nevím rady. Tříletá dcera už má měsíc hustou rýmu. Dýchá pusou. Zvlhcuji vzduch, inhaluje Vincentku, dávám sinupret, dělám solné obklady na čelo a nos a začali jsme chodit do solné jeskyně. Když to začalo měla crp 15, dostala pamycon, téměř bez efektu. Minulý týden jsem byla znovu u pediatra, crp v normě, má hodně pít a mám odsávat. Prosím nějaké další rady? Tento týden jdu se starší na preventivní prohlídku tak vezmu mladší opět s sebou.
Nebrala bych zarýmované dítě do čekárny mezi zdravé, co jdou na prevenci. Nebo jí dej aspoň funkční respirator.
Ahoj, moje dcera 5 let má taky pořád rýmu. Dýchá taky jen pusou, už jsme byli i na ORL, ale na nic nepřišli. Už taky nevím co s tím, ve školce byla od září možná 3 týdny.
@Platanka děkuji za reakci, ale na to jsem se neptala. A respirator ji určitě dávat nebudu, už takhle sotva dýchá.
@Šárka1989 píše:
Ahoj maminky, už si nevím rady. Tříletá dcera už má měsíc hustou rýmu. Dýchá pusou. Zvlhcuji vzduch, inhaluje Vincentku, dávám sinupret, dělám solné obklady na čelo a nos a začali jsme chodit do solné jeskyně. Když to začalo měla crp 15, dostala pamycon, téměř bez efektu. Minulý týden jsem byla znovu u pediatra, crp v normě, má hodně pít a mám odsávat. Prosím nějaké další rady? Tento týden jdu se starší na preventivní prohlídku tak vezmu mladší opět s sebou.
Naše doktorka by tě s nemocným, co dotáhnes na preventivku, vyrazila. Proto jsou oddělené hodiny pro nemocné a zdravé.
@Enicka děkuji, návštěvu Orl mám taky v plánu, uvidíme co řekne teď pediatr a vyrazíme tam. Ona je jinak úplně zdravá, nemá teplotu nic. Jen prostě hustá rýma a z toho trochu kašle.
Nejmladsi byla od 22m v jeslich a prvni rok mela taky rymu nonstop. Takze neporadim. K tomu navic se ji to vrazelo do usi, smrkat nechtela, hodne jsme odsavali, ale stejne jsme byli co chvili na ORL
. O rok pozdeji ve statni skolce uz dobre, ale to uz byl Covid a striktne se dodrzovalo, ze deti s rymou ne. Na zelene rymy nam Pamycon zabral vzdy, ale pokud ryma neni bakterialni, tak se efekt samozrejme nedostavi. Ja posledni dobou hodne intenzivne cistim nos morskou vodou a docela dlouho nam to fungovalo. Ale ted jsme to taky nezvladli a zrovna jsme se vratili od Dr. s Pamyconem.
@Platanka píše:
Nebrala bych zarýmované dítě do čekárny mezi zdravé, co jdou na prevenci. Nebo jí dej aspoň funkční respirator.
U nás proto nejsou hodiny pro kojeneckou poradnu vůbec vypsane v ordinačních hodinách. Sestra mi říkala, že je to kvůli tomu, že se tam mezi mimina furt cpaly matky s unudlenymi batolaty
![]()
To si říkáš, jak moc velká káva musí člověk být, asi vzal, ještě v dnešní době, nemocné dítě mezi zdravé. A ještě pochopitelně bez respirátoru, to dá rozum. Řekla bych, že v té čekárně bude veselo.
Hele, já tyhle rýmy mívám celou zimu. Na jaře a v létě alergie, v zimě mám vysušenou sliznici a pořád pocit ucpaného nosu. Většinou pomůžou kapky do nosu, ale za pár hodin je to zpátky. Nepomáhá ani mořská voda.
@Šárka1989 a I dcera z té rýmy začne pak kašlat, už nevím co s tím, možná ještě zajdu na alergologii.
Taky to může být tím, že vzduch zvlhčuješ až moc ![]()
Jinak za nás mořská voda a smrkat a mazat hruď dět. prsním balzámem a + přes zimu sirup imunoglukany ![]()
@Zwetta fakt, no tak teď babo raď
dcera smrka naštěstí už krásně sama, jen vysavam na noc. Mořskou vodu strikame. Děkuji za radu
Ahoj, nám babička přinesla rostlinku rýmovník a fakt to dcerce (3,5) pomáhá - stačí aby si utrhla 1-2 lístky, promnula v prstech a přivoněla a opravdu ji to protáhne dutiny, na večer se vysmrka a v noci bez problému ![]()
@pistacie ten máme taky, děláme z toho i čaj. Připadá mi že už jsme zkusili vše.
@Šárka1989 tak nas chlapecek letos od zari v detske skupine a rovnez imrvere ryma a i kasel. Taky inhaluje vincentku, na noc nasivin. Homeopatika… porad to pretrvavalo. Cely prosinec doma. V noci po 4 hodinach funel, frkal, chrapal, pazvuky des. Kasel z toho hodinu, az skoro na pozvraceni. Ma teda zvetsenou mandli. Dr. napsala sirup Aerius a hned prvni noc uzasne zlepseni. Ma ho tak na tri tydny…
A mimochodem, jdeme na triletou prohlidku. A jestli potkam stejne nezodpovednou maminku, ktera prijde mezi decka zdrave s unudlencem, neznam se.!!!
promin ale to…teda neee…