Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj holky,od pondělka jsme začali s příkrmy klasicky (brambor ,mrkvička) (brambor,mrkvička,brokolice)Barča ráda uvítala změnu,jak vidí lžičku úplně se třese radostí.Zatím žádné pokračovací mléko pořád kojím.K věci-koupila jsem mraženého králika chtěla bych jí příští týden přidat masíčko,a teď jsem někde četla že by děti do roku neměli mražené maso jen čerstvě koupené,bylo by mi to líto protože králíček je moc zdravý a chlazený se neprodává.prosím napište zkušenosti. ryka,barča půl roku a jeden týden.
Chlazeného králíka seženeš v Carrefouru, je-li pro tebe dostupný. ![]()
E.
Já teď přemýšlím co je tak špatného na mraženém králičím mase? mrazem se přeci neničí vitamíny…maximálně se mění podíl vody.
Máme králíka od tchýně z vesnice. Myslím, že i zamražený bude obsahem látek lepší než chlazený z velkochovu z hypermarketu.
Nebo je tu snad někde nějaký jiný problém, který nevím? Díky
ahoj,
já mám 13m holčičku a za tu dobu se už hodně doporučení změnilo.pokouším se řídit zdravým selským rozumem.mražené maso bych taky dala.podle mě se mění tím mražením jen struktura masa,nenechávala bych ho zmraženého dlouho a co nejdřív zbaštila.v naší rodině jsem dost exot,protože toho malé opravdu hodně nedávám a často poslouichám řeči co my v jejím věku už jedli!
luka kačenka 13m
Ahoj,
Niki je skoro 11m.Do příkrmů jsem začala dávat maso od 7m/tedy 1měsíc jen mix.zelenina/.Mám taky domácího králíka a rozdělám si ho na kostičky podle gramů a zvlášť balím,pak zmrazit.Také si myslím,že zmrazením se uchová více vitamínů ![]()
Masíčko baštíme králíka nebo kuřecí prsní řízky,obojí dororučují pediatři.
Ahoj Naďa a Niki skoro 11m
Ahoj Ryko,
já mražené maso používám, ale většinou kupuji čerstvé a mrazím si ho sama. Na čerstvém lépe poznáš kvalitu, jak vizuelně, tak po čichu. U mraženého nevíš, zda jim nerozmrzlo a pak ho znovu nezmrazili. Sice by neměli, maso se nesmí mrazit dvakrát, ale peníze jsou peníze.
Před několika měsíci měli v jednom hypermarketu super akci na mražené kuřecí řízky. Lidi to brali po kilech. Ale když jsem se na to podívala, bylo jasné, že to maso bylo povolené a znovu zmrazené. Podle vzhledu, tvaru, proste fujtajbl. To bych nedala ani psovi. ![]()
Taky nevim na mrazenem masu nic spatneho. Mala ma z jednoho kurete nekolik obedu a bez zamrazeni by mi to nevydrzelo. Terik
holky,špatně nebo znovu zmraženou věc v obchodě poznáte tak,že je potravina obalená jinovatkou či ledem.doufám,že jsem to popsala srozumitelně.nemyslím tím obal jako takový,ale tu potravinu uvnitř.
luka
Souhlasím s Arianou,masíčko určitě mražením nic neztrácí, max.je otázka zda bylo to z obchodu stále pod tou mrazící teplotou a jeho předešlé uchování nemusí být 100%. Při 1.dítěti jsem používala také mnou zmražené masíčko a teď až bude mít malý čas na příkrmy určitě to budu dělat stejně. ![]()
Ahoj holky,
taky jsem pro našeho malýho používala mražené maso,tady u nás bych pokaždé čerstvé nesehnala,tak jsem si ho navážila a dala po balíčkách do mrazáku.Dávala jsem klasicky kuřecí,krůtí a králičí.Za chvíli budeme dávat příkrm i naší berušce a stejným způsobem akorát jí jídelníček vylepším telecím.
Na mraženým masíku nevidím nic špatnýho-nesmí teda být v mrazáku 10let… ![]()
Pa L.
Ahoj holky,
taky jsem pro našeho malýho používala mražené maso,tady u nás bych pokaždé čerstvé nesehnala,tak jsem si ho navážila a dala po balíčkách do mrazáku.Dávala jsem klasicky kuřecí,krůtí a králičí.Za chvíli budeme dávat příkrm i naší berušce a stejným způsobem akorát jí jídelníček vylepším telecím.
Na mraženým masíku nevidím nic špatnýho-nesmí teda být v mrazáku 10let… ![]()
Pa L.
Omlouvám se,nechtělo se mi to odeslat a nakonec to dorazilo 2krát.
Co se týče mraženého králičího masa - pozor - v zamraženém králikovi se shromažďuje kyselina močová. Takže králík jedině začerstva!!!!
Milá Anonymko, a kde jsi prosím přišla na to, že zrovna v mraženém králíkovi.....však po zabití maso veškerých zvířat prodělává tytéž biochemické změny a jestli zrovna v králíkovi,tak proč ne v kuřeti, krůtě atd? Pokud prosím víš chemickou a biologickou podstatu,tak by mě to zajímalo.
Jinak po zabití králíka nechávám máčet ve studené vodě cca 12-24 hodin. Maso je pak křehčí a zbavím se „králičiny“
Ale tak jsme to dělávali vždy, ale vím, že ne všichni to tak dělají. Třeba má tchýně králíky nenechá „odpočinout“ ve vodě…takže jsem to vyřešila tak, že si beru četstvě zabité a sama si porcuju atd.
holky já toho mraženého kralíka sežeru sama a koupím někde čerstvého.Hodně informací a žádná mě nepotěšila i když si myslím že bych Barču neotrávila ale nebudu riskovat