Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosim, nemate nekdo zkusenosti s timto problemem (jenom me, prosim, radsi moc nestraste ![]()
Nas prcek (10m) je docela vzteklinka, uz od narozeni, nevim, po kom to ma. Posledni dobou (delal to i driv, ale nikdy ne tak moc), kdyz udelame neco, co se mu moc nelibi - napr. se snazime po:,–(it do kocarku, vzit z koupelny na suseni) zacne brecet tak, ze se nemuze nadechnout. Vcera to trvalo minimalne pul minuty (v takovem pripade ztracim pojem o case, takze bych rekla i vic), bouchali jsme mu do zad, trasli s nim… pak zase „naskocil“, bylo videt, ze je z toho sam cely spatny a vydeseny, jenom se o me oprel a dychal. Dneska vystup zopakoval, kdyz jsem ho po:,–(ila do zidlicky na vecerni kasi, ale ten kriticky cas byl kratsi.
Doktorka mi rekla, ze je to u deti docela bezne
, kazdopadne jdeme zitra na neurologii, ale to vite, ze jsem z toho cela vydesena.
Nestavalo se to nahodou nekomu z vas? A nemate nejaky osvedceny hmat, jak ho uvolnit, aby znovu nabral dech?
Diky za rady
Snehu
Ahoj Snehu,
taky se nám to stává s naší mladší princeznou poměrně často. Poprvé jsem taky byla lehce vyděšená, ale teď většinou jenom říkám pro sebe:„Nadechni se, dělej.....“
Každopádně mám vyzkoušené, když už to fakt trvá dlouho - fouknutí do obličeje a potom taky ucpání nosu (prostě mu chytneš nos) - nevím jak to jinak popsat. Fouknutí je účinnější...... ![]()
Pevné nervy! ![]()
Pavla
Ahoj mamky,
bohužel i my máme s naším „Attilou kruťasem“ podobné zkušenosti. Dokonce jsem s ním kvůli tomu vyrazila k lékaři. Paní doktorka mne pozorně vyslechla, a pak se otázala, zda upadá do bezvědomí, má křeče atd. atd. Zkrátka dokud jen modrá a nemůže popadnout dech, tak je to běžná hysterie a rodiče to musí s prckem odtrpět.
Některé dítě to přejde ve dvou - třech letech, ale pí doktorka mi sdělila, že její vnuk takto obšťastňoval své rodiče do pěti let, a to měli období, kdy k němu i několikrát za den volali záchranku.
Takže hlavu vzhůru, jsou i horší případy a musíme to vydržet!
Evča
Ahoj,
našemu bobíkovi se to stává taky.. natěstí dech ztratí jenom na chvilku, takže jsem to zatím moc neřešila
. Na jeho řev ale téměř vždy pomáhá chování a u nás platí, že když přestane řvát, tak začne i dýchat.. ![]()
Pajina + Ondrášek (8 měsíců)
Ahoj Snehu, osobní zkušenosti nemám, moje myška se zatím vůbec nevzteká
, ale kdesi jsem o tom četla, že se to v záchvatu vzteku stává a že to vypadá opravdu hrozivě, a pediatr tam uklidňoval, že se toho maminky nemusejí obávat, protože dítě se vždy nadechne, protože reflex dýchání je vždycky silnější než záchvat vzteku.
Umím si představit, že to asi musí vypadat dramaticky, ale tohle jsem opravdu četla, tak snad jsem tě trochu uklidnila.
Radu + Sisi 1r
Ahoj holky,
nám se to stávalo taky a pravda je,že malýmu jsou 3 roky a klepu na všechno možný,ale už se nám to dlouho nestalo.Vždycky se nadechnul i když to někdy trvalo secsakramentsky dlouho.Doktorka nám radila razantní metodu a to strčit pod ledovou sprchu a nebo, to bylo v zimě,vystrčit hlavu na mráz.
Nic takovýho jsme neprováděli,myslím,že pak jsem si obalila nervy a taky v duchu říkala:tak už se nadechni!
Jo vzteklý dětičky..... ![]()
Pa Lenka
Ahoj Snehu,
chci te podporit, neboj, urco to nebude nic vazneho. Osobni zkusenost se vztekanim takoveho kalibru nemam, ale z toho co popisujes to na me pusobi tak, ze Jachym trosku prestrelil a samotneho jej to vydesilo. Preji pevne nervy a chladnou hlavu.
Pa Katka
Ahoj, naše malá taky občas takováto kousek předvede a nám se osvědčilo namočit ruku (vlastní) do studené vody a šplíchnout do obličeje křiklounka. Je to něžnější varianta ledové sprchy. Jinak silné nervy a zaříkadlo „tak už se nadechni, nadechni , nadechni…“
Gabra
Ahoj Snehu,
pravděpodobně by se mohlo jednat o Apnoické pauzy. Nemělo by to být nebezpečné a časem to samo přejde.
Ahoj Snehu,
taky jsme si s tímto užívali peklo. Naše malá, které je teď 5 let nám přestávala dýchat v situacích, když třeba spadla nebo se silně bouchla, tak začala křičet a pak už se nemohla nadechnout. Jednou ji kamarádka ve 2 letech nechtíc přivřela prsty do komody a jak začala křičet, tak se nemohla nadechnout a nepomáhalo,už nic. Za chvíli už začala mít fialové konečky prstů a rty, tak jsem fičela volat záchranku, ale naštěstí když jsem zrovna vytáčela číslo, tak jsem zaslechla jak už z pokoje zase křičí a dýchá. Nevím jak se tehdy té kamarádce podařilo ji zase najet, ale řeknu ti, že ještě dnes mám z toho pot na čele. Po této události jsem zjišťovala jak se mám chovat v případě, že se to zase bude opakovat. Rady byly různé, ale nejrozumnější se mi zdála rada doktora mé kamarádky, který tvrdil, že nejlepší je dítěti fouknout do pusinky. Jako by jsi chtěla dělat umělé dýchání, to u malých dětí. A u dětí od 3 let, prý stačí ho chytnout a říkat mu pořád dokola ať se nadechne! U nás to pomáhalo dokonale. Teď má 5 let a už ji to přešlo. Ale když nastupovala do školky ve 3 letech musely jsme to nahlásti učitelkám a zapsat do karty, aby učitelky věděly, že v případě silného křiku ji mají hlídat, aby neupadla do bezvědomí. Takže asi tak, nevím jestli jsem ti pomohla, ale i já doufám, že u druhého dítěte se toto projevovat nebude.
Petrasyk
Ahoj holky,
taky mám bohužel tuto zkušenost se svým synem. V 7 měsících se jednou tak rozvzteklil, že přestal dýchat, zmodral a visel mi na rukou jako hadr. Já byla šílená hrůzou, sama doma, nevěděla jsem jestli mám dávat umělé dýchání nebo valot záchranku. Byly to vteřiny, neskutečně dlouhé a pak se nadechnul, chvilinku funěl zhluboka, z modré barvy zbělal a pak už vypadal normálně a vzápětí se usmíval
Já byla v šoku, odvolala jsem manžela z práce, aby vyzvednul starší dceru ze školky, nebyla jsem schopná ničeho. Doktorka mě uklidnila, že je to tzv. afektový stav, stává se to při bolesti nebo vzteku a není to nebezpečné ač to vypadá šíleně. Ptala jsem se na nějaký chvat jak ho přimět k dýchání, ale prý nic není nutné jen držet dítě vzpřímeně a ono se nadechne. Že prý nezná žádný případ z praxe ani z literatury, kdy by nedejbože dítě zemřelo. Prý jí to předvedla dcera v 9 měsících a ikdyž je dětská doktorka, byla z toho taky pořádně vyplašená. Některé děti jsou k tomu náchylnější. Nejlepší je těmto stavům předcházet, ale je to těžké, když se některý vzteklounek rozlobí celkem snadno. Kamarádky syn to předváděl docela často při vztekání a přešlo to asi ve 3 letech. U nás se to zatím naštěstí nezopakovalo.
Přeju co nejméně těchto zkušeností.
Katka
ahojky
Michal takhle zmodral a nemohl se nadechnout jako 2 týdenní - docela sranda byla jsem z toho docela v šoku - trvalo to tak 20 vteřin - brutální výdech aaaa anic - modrej okolo pusy… hned na břicho a bušila jsem do zad… nadechl se.
Dělá to doted - i když už mín - ale když začne ječet, zapomíná se nadechnout - on mi ještě asi moc nerozumí - je mu 5 měsíců - ale vždycky mu řekne at se nadechne a jsem v pohotovosti ho hned obrátit na břicho a tlouct do zad co to dá.o))) (dělám si srandu - prostě proplesknout po zádech)
už mě to ani neleká, nějak jsem si zvykla. na neurologii říkali že je to běžné. Kámoščin kluk to dělal do 3 let…
tak ahojky
m+m
Jo holky, jsme na tom podobne, Nika se takto bez dechu ztraci taky od mala, ale nebyva to ze vzteku, nybrz ze soku z bolesti, kdyz se nekde prasti, spane ci si nejak jinak hoooodne ublizi. Naposledy se to stalo tento tyden a to jsem na ni rvala „Nadechni se, nadechni se“ a kdyz prisla k sobe, tak mi rikala, ze jsem ji rikala, at se nadechne … to jsem se uklidnila, ze to i v takove situaci vnima.
Obycejne to trva chvili a po mem hysterickem kriku se nadechne, ale kdyz to presahne nejaky cas, tak mi opravdu bezvladne visi v naruci a je krome modrych rtu uplne bila a kdyz po bouchani do zad v poloze hlavou dolu konecne nabere dech, tak ji jeste tak 2 hodky trva, nez dostane svou barvu. Opravdu to hodne vyplasi, ale nase MUDr. nas taky uklidnovala, ze se to nekterym detem stava a ze to prejde … tak jsem si zvykla…
S tim nahlasenim do skolky o podobnych stavech je to dobry napad, tam se uraz muze stat jedna dve.
A jsem rada, ze v tom nejsme samy!
Sulanek a Nika 2.5Roku
Také prožíváme něco podobného při pádech, většinou při pádech dozadu na hlavičku, nyní už i jinak. Je to strašná bezmoc, kdy na malého křičím, „buším“ mu do zad, on nereaguje, pak po dlouhé době se mělce nadechne a vyvrátí oči v sloup a mám na rukách hadrovou panenku.
Trvá už to přes rok, nyní máme jít pro jistotu na neurologii a EEG.
Evka a Vojta 23M
Ahoj, my jsme na tom stejne, temer od narozeni obcas dostane hystericky zachvat a obcas taky modra a nedycha. Nejucinnejsi je opravdu fouknout do obliceje. Jinak se bat nemusis, protoze z takovyhle hysterickych zachvatu se dite na 100% neudusi, vzdycky se nakonec nadechne, spis je to problem pro tebe se divat jak dite modra. A taky je to horsi , kdyz je to moc casto, tak pak i kdyz to jsou radove sekundy tak preci jenom se nedokrvuje radne mozek a pokud by to bylo treba nekolikrat za den, tak by se to caste neokyslicovani mozku i eventuelne mohlo pak pozdeji projevit. Jinak synovi je jeden rok a stale se to zhorsuje, vzteka se ted uplne kvuli vsemu, snazim se ho ignorovat, kdyz jsme doma (to celkem zabira) ale pochopitelne na verejnosti tolik trpelivosti a odvahy nemam
takze se moc tesim az bude vetsi a bude si lehat v krame na zem, kopat nohama a rvat…;) Pevny nervy Jana