Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj holky, mam 10-ti mesicni holcicku, ktera ma na temeni hlavy „jamku“. Je docela znatelna, kdyz se prejede rukou. Nepusobi to nijak zvlast dobre. Cetla jsem, ze fontanela (dle meho mineni by mela uz byt uzavrena) je u deti dehydratovanych vpadla, ale nemyslim si, ze je to nas pripad. Detsky lekar me akorat rekl, ze se to musi sledovat, ale jinak nic vic. Nevite, co by to mohlo byt? Docela me to znepokojuje.
ahooj já se přidám kdy se fontanellla zhruba zacelí?my máme ještě asi čas v 5týdnech ale info se vždy hodí děkuji
ahoj
mně říkala doktorka, že to zmizí do roka života,ale na roční prohlídce ještě nahmatala mezírku..
Lenka
Ahoj, nedávno jsem poslouchala pořad v telce o dětech a nějaký dr řikal, že fontanela zarůstá dětem až do 1,5 roku takže buďte v pohodě ![]()
Monika
Ahoj,
já mám 10m chlapečka a fontanelu má ještě velikou. Nikdo se ned tím nepozastavuje (dětská lékařka, neuroložka).
Měla by se zacelit do 18m.
Hodně štěstí.
Radka a Kubíček
Já měla za to, že do roka a půl, ale myslím že tady na miminu jsem se dozvěděla, že až do dvou let to může srůstat.......snad odpoví někdo povolanější.
Ahoj,
nejsem povolanější, ale vím, že velikost fontanely sleduje pediatr při každé prohlídce a je na to i kolonka v očkovacím průkazu (VF), kam píše rozměr.
Vojta ji měl na roční prohlídce už srostlou.
Hezký den.
Peta
Ahojte,
Niki je taky 10,5m a fontanelu má taky ještě nesrostlou.Při poslední kontrole mi dr.říkala,že by měla srůst do 18m.
Takže si s tím nedělej starost a určitě to bude v pohodě ![]()
Ahoj a hezký den Naďa.
ahojky
Kamoščin chlapeček bude mít v říjnu 2 roky a má ji velkou jako pětikoruna… dr. na to nic neříkala …
tak je to asi individální
M+M
Tak doufám, že se můžu řadit k těm povolanějším. Velká fontanela má velmi individuální velikost a srůstá mezi 9-18 měsícem.
Naší dcerce srostla teprve nyní, má 17 měsíců. Když se narodila, měla ji opravdu velikou - asi 5×5 cm, na tom dost záleží, většinou čím je při narození větší, tím déle zarůstá, ale do 18 měsíců času dost ![]()
Jo, u dvouletého dítěte už bych se nad tím ale pozastavila (nedostatek vit.D, opožděná osifikace
). Zajímavé, že to lékařku zmíněného chlapečka nechává chladnou ![]()
Jendys
Mohu k velikosti fontanely zase z druhé strany? Už dva doktoři, kteří s Matýskem přišli do kontaktu po odchodu z porodnice říkali, že ji má malou. Ve dvou týdnech měla velikost 1,5×1 a v šesti týdnech 1×1. Je teda fakt, že v knihách píšou, že mívá 3,5×3,5. Matýskova sestřenka, které bude rok, měla problémy se švy, musela na operaci. Přišli na to tak, že jí rychle zarůstala fontanela. Takže se bojím, abychom na tom nebyli podobně. Mělo některé dítko taky takhle malou fontanelu a přitom bylo všechno v pořádku?
Hanka a Matýsek 9t.
Ahoj,
my mame taky hodne velikou fontanelu
a chodime na kontroly kazde 4 mesice na neurologii. Dr. rika, ze to vubec nic neznamena, kazde dite je jine a naopak, cim dele zarusta, tim chytrejsi dite
Opravdu je to individualni, byla jsem z toho vystrasena, kdyz jsme sli v 6 mesicich na prvni kontrolu na neurologii, ale po konzultaci s dr. jsem jiz klidnejsi. Fontanela muze zarustat dokonce az do dvou let ![]()
Rozhodne je horsi je, kdyz zarusta moc brzy.....
Simona&Kristy(rok)
Ahoj,
tak náš malý měl fontanelu 2×2cm a zarostla mu v roce, malá se narodila s fontanelou 1,5×1cm a zarostla jí v pěti měsících a v tu chvíli nastal vyšetřovací maraton, protože se objevily ještě chloupky na pohlaví a měla zvětšené jedno prso. Naštěstí
všechna vyšetření dopadla dobře a co je nejdůležitější, švy jsou pružné a doufám, že tak zůstanou dokud mají. Teď je jí dva a půl roku a už jen sledujeme růst a tvar hlavičky. Fontanela je věc hodně individuální a jak už tu psali přede mnou, měla by zarůst do 18m, nejdéle do dvou let.
Verča
Ahoj,
náš malej měl v roce VF na špičku prstu,srostla mu až v 18m.Nedělej si starosti,tady vidíš,že každý mimčo je jiný.
Pa L.
Ahoj, naše malá měla při první prohlídce u doktorky, v 6ti dnech, fontanelu 0,5×0,5 cm. V 6ti týdnech jí doktorka napsala do očkovacího průkazu „těsná“. No, nic neříkala, že by něco nebylo v pořádku. Až jednou, to bylo malé asi půl roku, jsem četla v časopise, že pokud fontanela předčasně sroste, tak se může stát, že přestane růst hlavička, mozek nemá místo a musí se operativně udělat umělé švy na hlavičce. To mě tak vylekalo, že jsem se šla hned zeptad paní doktorky. Vzala očkovací průkaz, udělala graf a řekla, že má malá sice tak o 1 cm hlavičku menší, než je normál, ale roste jí rovnoměrně, tak se nemusím ničeho bát. Teď jsou Adélce 4 roky a naštěstí je v naprostém pořádku!