Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Krásný večer maminky, Tak jsem se přišla svěřit..Naše malá 9.měsíců (korigovaný 8.měsíců a par dní)neleze, nesedí
jsem docela už nervozní plazit se plazí velice rychle, válí sudy, na kolínka se dá a péruje..V kočárku si sedne sama když se přitáhne madla..Kdy vaše děti začali lozit, sedět???Starší dcera dělala všechno hodně brzy sedela, lozila i stála v 7.měsících..Děkuji za reakce..
Můj mladší se posadil v 9,5m, lézt začal v 10,5, postavil se ve 14, a chodit začal v 18. je to naprosto zdravý dítě
Dcera oboji az v 10mesicich, taky se jen plazila a perovala, dokonce se mi i nejdriv postavila v postylce a pak se najednou rozlezla a sedla si, chodila od 14 mesicu. Muzes ji z nohou delat prekazku v plazeni at te preliza
Lozit by už mohl, na sezení má čas.
Pokud peruje na čtyřech, tak ho můžeš k lezení motivovat tak, že ho naučíš přenášet váhu… přenášení váhy je základ pro lezení i chůzi.
Dítě je na čtyřech, pevně stojí na rukou záda nemá prohnutá - pokud ano, polechtej ho na pupku, aby se vyhrbilo.
Chytíš dítě za stehna… např. pravé stehno a zatlačíš do podložky… zároveň to levé pozvedneš - odlepíš od země. A přitom budeš dítě trochu tlačit do strany, aby chvíli přeneslo váhu na to koleno, na kterém klečí - čili na pravé.
To stejné na druhou stranu - střídat nohy - jde o to, že dítěti ukážeš že může přenášet váhu, ukážeš mu, že se může na jednu nohu postavit…
Podobně s rukama - chytíš dítě za trup - nakloníš ho do strany - přeneseš váhu na jednu ruku, druhou odlepíš od podložky - může se touto rukou hrabat třeba v bedýnce s hračkami… tady nedržíš dítě za ruce, ale jen za trup.
Toto jsem se synem cvičila cca týden… pak jsem ho zavěsila do ručníku - aby byl na čtyřech, ručníkem jsem kývala tak, jakoby přenášel váhu a on se sám rozlezl. Není to můj výmysl… cvičili jsme dle bobatha… ![]()
Ve 13m lezeni, ve 14m poradne stabilne rovne nesedi, kaci se. Nestoji vubec. Na neuro ok, je lenoch pohodar.
Starší syn začal lézt v 10 měsících, a sedět ještě později. Mladší lézt v roce a sedět taky později.
@Hlafka píše:
Ve 13m lezeni, ve 14m poradne stabilne rovne nesedi, kaci se. Nestoji vubec. Na neuro ok, je lenoch pohodar.
když se v sedu kácí, tak ho polechtej v dolní části zad - sama zjistíš, kde to funguje… on se vyšponuje nahoru a posílí tak trupové svaly
já jsem tak syna lechtala pořád
poradila mi to rehabka.
Byla bych v klidu
Můj syn se taky dlouho plazil.. Lézt začal až v 9,5 měsících cca.. A nějak mi to nepřišlo divné, že ještě nesedí.. Prostě jsem ho vozila v leže a měl smůlu, v kočárku prostě neseděl, takže neviděl pořádně ven… Od té doby co si sedl, chce být pořád venku a všechno sledovat ![]()
Můj syn se v 9m pouze plazil, lézt po čtyřech začal ve 12m
sám se mi posadil v cca 11měsících…než začal lézt, tak také péroval dost dlouho v kolínkách, ale lézt mu nešlo..možná i proto, že máme v bytě plovoučku a klouzalo mu to…můj je taky předčasně narozený o 5 týdnů..neboj, je v normě
a jistě to všechno dožene ![]()
Můj syn se v 9m tak maximálně otočil na břicho
. Začal se plazit asi kolem 11m, ve 12m jsem ho donutila začít lézt. Ve 13m seděl, začal se stavět, pak dlouho dlouho obcházel nábytek a pustil se konečně ve 21m. Cvičení vojtovky jsem odmítla, na všechno si přišel sám a v klidu.
Takže opožděnost je relativní, záleží, jak se ti dítě jeví, jestli dělá pokroky, nemá nějaké nepravidelnosti. Na všechno má čas ![]()
@AnastazieB a můžu se zeptat, kolik je synovi teď? a jaké má nožky? nešmajdá? dcera byla taky tak podobně pomalejší… jen začala chodit dříve… zřejmě díky tmu pomalejšímu vývoji má valgozitu kotníků. vybočené dovnitř, chodí o vnitřní straně chodidel… protože měla od začátku slabší svaly, proto ten pomalejší vývoj… tak si to tělo pak kompenzovalo špatným pohybovým vzorem - šmajdáním.
Mám neodnošeného syna, narodil se o tři měsíce dříve (28tt) a to je teda torpédo. Od 7m leze, od 8m obchází nábytek, nyní je mu 17m a občas se pustí a jde bez držení… s chůzí je opatrný, uvážlivý… ale jinak vyleze všude - na židle, na skříňky… je to nábytkolezec ![]()
Náš prcek měl taky zpoždění. Chodit začal dokonce až ve 14 měsících
Vím, že některé děti potřebují čas. Holčička od sousedů, co má o 2 měsíce víc, už plynule mluví ve větách. Ten můj chlapec 21 měsíců umí sotva říct pár slovíček. Každé dítě je jiné. Všimla jsem si však, že vždy je to na úkor něčeho. Můj chlapec je velmi šikovný, kutil, umí hodně věcí manuálně a dokonce je vychytralý (ne-li vyčůraný), ale nemluví. Kdežto sousedčino dítě sice mluví, ale až tak šikovná, přemýšlející prozatím není. Každé dítko je jiné a něčím výjimečné… ![]()
Vůbec nehleď na tabulky. Každé dítě má svůj rytmus ![]()
Dcera začala lézt v 10, 5 měsících a sedět těsně před 1. narozeninami. Raději jsme zašly na rehabilitace a tam nás poslali domů s tím, že je vše úplně O. K. Teď je jí 14 m. a teprve začala obcházet nábytek, ale jsem úplně v klidu. Za normu se bere, když dítě začne chodit do 18 m.