Nemá ráda sestřičku

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
30.10.15 19:11

Nemá ráda sestřičku

Maminky řeším teď doma problém

Holky mám o 3 roky. Obě narozené v dubnu.. Ze začátku to celkem šlo miminko spinkalo.. ale začíná to být horší a horší :(

Dcera asi teprve teď začla žárlit.. a navíc miminko je teď orpavdu hodně náročné.. :( Řeším teď jenom samé vypjaté situace.. :( navíc manžel je skoro pořád v práci (navíc pracuje většinou na odpolední nebo noční)

Tak třeba dcera si chce hrat… tak jdeme začnem dělat třeba s plastelinou miminko je vedle nas, na podložce. za 5 minut začne knučet rozčilovat se, musím podávat hračky, dcera se rozčiluje, proč si teď nehraju s ní.. miminko se otočí na bříško zas ječí dcera do toho ječí taky - upřímně ani se ji nedivím protože při tom knučeni od miminka se nedá pracovat.. jenže jak to mám vyřešit..

nebo druhá situace mimi začíná knučet chce spát (usne jenom v kočáru.. ) dceři se zrovna nechce oblékat.. musím ječet po dceři at se rychle obléka protože ja obléka mimino, které mi ječí vzteká se.. pak leží v kočárku řve dokud neobleču starší pak jdeme na procházku

další scéna miminko mi vůbec nevydrží v kočáru - jakmile se vzbudí (spí bohužel jenom půl hodiny) tak musíme jet domu jinak začne ječet.. když jsem třeba na procházku kolikrát zase musím ječet po starší at jde rychleji, že mimno brečí.. pak to vyustí tak, že musím mimino nést, tlačit kočár a navíc dcera nechce odrážedlo tak ještě v kočáru mám odrážedlo.. :roll: zkoušla jsem nostítko, ale mimio se mi vněm šíleně vzteká kroutí :((

Večer se starší koupe, mimino se probudí - musím letět nakojit dcera brečí, že už chce jít z vany at ji jdu utřít.. wooow :(

Dneska jsem je jenom na chvilku nechala v pokojíku šla jsem pro pití vrátím se a mimino mělo pomalouvanou hlavu vodovkama.. a dcera mi říká, že ji nemá ráda, že ji tu nechce.. :((( :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
367
30.10.15 19:22

Mrzí mě, že zažíváš takový stres. Bohužel situace je daná věkovým rozdílem. To se nedá nic dělat. Některé děti mají tu lásku k sourozenci přirozeně v sobě a některé ne. Mám syna 3 a dceru 1,5. Od narození ji neměl rád a vůbec to nezastiral. Nevyčítala jsem mu to. Rozšířit rodinu jsme chtěli my, ne on. Neporadím nic, než to vydržet. Teď už si spolu začínají hrát a je to o dost lepší. I když určité násilí tam stále je. Dcera syna naprosto zbožňuje. Ale u syna jsou ty city stále dost rezervované. Už jsem se s tím ale vyrovnala. Držím pěsti. Já jsem za ten rok skoro zešedivěla. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.10.15 19:24

Nemůžeš miminko nosit v šátku nebo v nositku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
971
30.10.15 19:29

Zkusila bych nekricet na tu starsi, vim, je to tezke, ale to tu vypjatou sitaci jen zhorsi. Treba bych rekla neco jako - pojd, rychle se obleceme a zajdeme se podivat do obchodu jestli maji rohliky nebo pujdeme domu rychle a hned jak prijdeme domu udelam ti omeletu… Ja mam rozdil 2,5 roku, mam satek, takze to je lepsi, musim ale chodit rychle, aby v nem byl spokojeny, treba bych zas zkusila to nositko, i na doma - dat mimino do nositka a zatancit si se starsi, mladsi to treba uhoupe do spanku, starsi bude taky spokojena at ty bez stresu z oblekani.
Ja jsem taky nekdy uz unavena, ale pozitivni pristup je opravdu lepsi, nestupnuje se ta negativita. Dycham a rikam si, miluji svou rodinu :) trochu me ten vztek prejde a reaguji lepe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117

Obdobi nez se deti szijou a nez ty to vychytas je desne. mam deti o 15m a byly obdobi totalne o nervy.

ale v leccems tvoji dceru chapu, treba pokud po ni jecis, ze se ma rychle oblikat, protoze mimino rve a musite jit ho ven uspat. tohle bych teda mela na seznamu jako prioritu k odbourani, protoze jak zacne byt fakt hnusne, tak to bude hole silenstvi. nemuzes uspavat jen venku. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14552

Mám dceru starší o 3 roky a 3 měsíce, než nynější miminko, kterému je aktuálně skoro 10 měsíců a začíná se stavět a obcházet nábytek. Starší má sestřičku ráda, ale občas ji taky mimino pěkně štve. Začlo období, kdy se batole dostane do všeho, všechno té starší zbourá, ničí a podobně.
Moje rada je asi jediná, tu starší neodstrkovat kvůli miminu. Je to těžké, taky si přijdu, že pořád jen skáču kolem mimina a na starší nemám čas :,( Ale jsou chvíle, kdy prostě to mimino chvíli brečet nechám a dopovím, co potřebuji té starší, domalujeme třeba kytičku, dostavíme střechu na domečku z lega a až pak jdu za mladší. pravda je, že když nepřijdu hned, tak se mladší přižene sama. A chvíle, kdy mladší spí, se snažím trávit s tou starší. I jen to, že si ji vezmu na klín a koukáme spolu na pohádku - je ted pohádkomil na televizi nalepená děsně.
Další plus je, že mi starší chodí do školky, ze které se vrací nadšená a dostatečně tvořivě využitá :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
30.10.15 19:30

Hezký večer,
hm, samé bezvadné situace, kdy by člověk vyletěl z kůže. Znám to úplně přesně, našedruhé mimi je taky dost náročné, často piští, trápí ho zuby a to skoro denně.
My máme rozestup 2 a půl, zpočátku taky dobrý, pak začalo mimi lézt a průser, až teď ho dcera přijala (je mu 10m a jí 3 a čtvrt), ale musí se samozřejmě neustále dát pozor, tuhle na něj dala koš na prádlo a sedla si na něj :zed:

Myslím, že tohle je strašně těžký téma pro jednu mateřskou unavenou hlavu.. Nedávno jsem narazlia na stránky Nevýchovy. Jejich principy jsou zajímavé, řeší mimo jiné i sourozenecké vztahy. Kurz není zadarmo, ale myslím, stojí za to, funguje to totiž!!! Zkus se aspoň kouknout na videa zdarma. Chce to dlouhodobější práci.

My to vždy venku i doma řešili nosítkem. Nezvykla by si holčička na něj? Je to úleva. Co vzít domů kočár, uhoupat a nechat stát? Nebo třeba na balkoně či pod otevřeným oknem? Ty hektické odchody plné řvu jsou nazešílení, u nás se křičí úplně pokaždé!!! :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
30.10.15 19:30
@CokeLady píše:
Ty jo, to je masakr… nešlo by dceru dát to školky, i kdyby třeba soukromé jen občas, aby si od vás na chvíli odpočala? Přijde mi, že upřednotňuješ mimino a to hodně, honem honem ven, protože usne jen v kočáře… myslím, že usne i v postýlce, maximálně se bude chtívi vztekat… honem honem když se v kočáru po půl hodině probudí, jinak začne řvát… tak ať řve :nevim: proč to musí tak hodně odnášet malá? Podle mě zaděláváš na velkou žárlivost tím, že řveš po dceři abys vyhověla miminu. Dej mimču najevo, že je jedno ze dvou stejně důležitých, když to pomůže, dej ho do šátku, třeba bude spokojené, ale tohle mi fakt přijde hodně velké upřednostňování mimina kvůli rozmarům, tedy usínání v kočáru. Kdybys ho dala do postýlky, budeš mít čas na dceru a plastelínu. Některá mimina jsou uřvaná ale to tak prostě je, se dvěma dětma se nemůžeš rozkrájet.

Mám naprosto stejný názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
30.10.15 19:32

@CokeLady
souhlasim, akorat jsem to nechtela napsat tak na rovinu :lol:

u nas platilo, ze prednost ma dite, ktere muze zdrhnout nebo toho stihnout vic vyvest :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1318
30.10.15 19:36

Miminu už je víc jak půl roku, tak uz snad odhadneš, kdy asi tak bude na spaní a můžete se chystat s předstihem, když bude chvíli brečet v kočáře po probuzení, tak to snad taky není taková tragedie :nevim:
A co mě zaráží, tak podle toho, jak jsi to napsala, tak to vypadá, že necháváš tříleťačku samotnou ve vaně bez dozoru než nakojíš, to bych se teda bála :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11750
30.10.15 19:39

U nas se miminko prizpusobovalo chodu rodiny. Vim, ze to neni vzdy tak jednoduche… ale treba momenty jako s tou vanou, proste bych dceru vytahla, ususila, mladsi ti hlady neumre. Ja jsem asi hodne „zla matka“, ale to, ze jednou breci mladsi, protoze musi proste pockat az dodelam neco se starsim beru jako normalni situaci. Deti mam od sebe dva roky a starsimu se uz na zacatku dalo hodne vysvetlit, takze to slo dobre, ale vzdy jsem spis jako prvniho obstarala jeho. Ted cekame neplanovane treti ditko, s druhorozenou budou od sebe rok a pul, dovedu si predstavit, ze tam uz to nebude tak jednoduche, nema jeste tolik rozumu, holt bude mimino muset pockat, kdyz nastane nejaka krize.
Ty prochazky jsou skoda, jit ven byla nase velka zachrana, mimino spalo v kocare a starsi si pohral na hristi. Jestli me ceka treti takovy nekocarkovy prdola, tak si to pujdu rovnou hodit 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
30.10.15 19:40

Zkoriguj miminu spaní, nebo se zcvokneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
30.10.15 19:42

Chápu co prožíváš, i když syn teda ségru miluje. Ale stresy typu mimino nachystané v kočáře a on se sekne s oblékáním apod. jsou u nás na denodenním pořádku.
V první řadě se hoď do klidu ty - tvoje dcera za to nemůže, že je to všechno najednou „komplikovanější“. ona si to mimino nerozhodla pořídit, ani nemůže za to, že je náročnější. Je to těžké, ale chce to ovládat se.

Pak pokud možno minimalizuj množství konfliktních situací. Kluka oblíkám jako prvního (kalhoty na ven, mikina) pak nachystám mimino do kočáru a pak mu už jen doobuju boty, bundu, čepici. Zatím jsem rezignovala na to trvat na větší samoobsluze, protože by to byl akorát zbytečný stres pro všechny zúčastněné.
Kreativní, déle trvající činnosti provozuji pouze pokud vím, že mimino uslo a bude třeba alespoň těch 20-30 minut spát a máme na to klid.
Na zrychlení přesunů máme ke kočárku skate. V době, kdy bylo mimino problémové jsem rezignovala na nějaké větší akce či výlety, i jsem zvažovala jezdit na hřiště autem (naštěstí jsme to zvládli „pěšmo“).

přes den spí mimino taky jen v kočáře - mám ho v předsíni a udrndávám tam (u toho třeba chovám staršího).
Snažím se mimino zapojovat do „her“. Takže s námi „staví“ z dupla (placatí se na břiše a v každé ruce jednu kostku, maluje (dostane před sebe papír a muchlá). Je fakt, že malá je hodně pozitivní a vysmáte mimino. V těžkých začátcích u nás fungovalo, že já se starala o mimino a malý měl stoprocentní pozornost tatínka.

Kluk taky vcelku rychle pochopil, že jsou na mě dva a já jen jedna, takže jeden nebo druhý musí počkat. Ale snažím se to dělat tak, aby ten čekající nebyl jen ten starší, protože je „rozumnější“. Chce to prostě rozlišovat mezi „řevem“ a „řevem“. Takže když mám něco rozdělaného se starším a malá začne vyvádět, tak na ní "jakoů houknu, že te´d nemůžu, protože dělám něco moc důležitého z bráškou, že on je teď důležitější a ona musí počkat. Malá tomu prd rozumí, chvilku se porozčiluje a kluk je rád, že je na prvním místě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
30.10.15 19:45
@Anonymní píše:
Maminky řeším teď doma problém

Holky mám o 3 roky. Obě narozené v dubnu.. Ze začátku to celkem šlo miminko spinkalo.. ale začíná to být horší a horší :(

Dcera asi teprve teď začla žárlit.. a navíc miminko je teď orpavdu hodně náročné.. :( Řeším teď jenom samé vypjaté situace.. :( navíc manžel je skoro pořád v práci (navíc pracuje většinou na odpolední nebo noční)

Tak třeba dcera si chce hrat… tak jdeme začnem dělat třeba s plastelinou miminko je vedle nas, na podložce. za 5 minut začne knučet rozčilovat se, musím podávat hračky, dcera se rozčiluje, proč si teď nehraju s ní.. miminko se otočí na bříško zas ječí dcera do toho ječí taky - upřímně ani se ji nedivím protože při tom knučeni od miminka se nedá pracovat.. jenže jak to mám vyřešit..

nebo druhá situace mimi začíná knučet chce spát (usne jenom v kočáru.. ) dceři se zrovna nechce oblékat.. musím ječet po dceři at se rychle obléka protože ja obléka mimino, které mi ječí vzteká se.. pak leží v kočárku řve dokud neobleču starší pak jdeme na procházku

další scéna miminko mi vůbec nevydrží v kočáru - jakmile se vzbudí (spí bohužel jenom půl hodiny) tak musíme jet domu jinak začne ječet.. když jsem třeba na procházku kolikrát zase musím ječet po starší at jde rychleji, že mimno brečí.. pak to vyustí tak, že musím mimino nést, tlačit kočár a navíc dcera nechce odrážedlo tak ještě v kočáru mám odrážedlo.. :roll: zkoušla jsem nostítko, ale mimio se mi vněm šíleně vzteká kroutí :((

Večer se starší koupe, mimino se probudí - musím letět nakojit dcera brečí, že už chce jít z vany at ji jdu utřít.. wooow :(

Dneska jsem je jenom na chvilku nechala v pokojíku šla jsem pro pití vrátím se a mimino mělo pomalouvanou hlavu vodovkama.. a dcera mi říká, že ji nemá ráda, že ji tu nechce.. :((( :(

tak především nevím, proč na ni MUSÍŠ ječet, aby šla rychleji-uvádíš jako příklad. To na ni chceš házet zodpovědnost za to, že miminko pláče? copak tvoje dcera muže za to, že neumíš naplánovat vycházku tak, abyste byly doma dřív, než se miminko probudí?
promin, akce vodovky mě rozesmála :lol: :hug:. neber zcela vážně větu: nemám ráda miminko, nechci ho tady. Tak malé dítě ještě nemá takovou slovní zásobu, aby umělo říct: maminko, já bych byla ráda, kdyby naše miminko víc spalo, abys měla čas i na mě.
nebo akce ječení na dceru, at se obléka: proč ji nezapojíš do oblékání miminka? nebo proč jí samotnou neoblečeš (to, že to umí, nic neznamená-děti často pro příchodu sourozence „zmiminkovatí“) jako první?
přečti si po sobě pořádně, cos napsala: v podstatě píšeš: ječím, ječím, ječím. Přitom bys nemusela. asi je to pro tebe těžké, ale svým chováním starší dceru jen „ubezpečuješ“ v tom, že mít sourozence je těžká pruda.
Víc zapojuj tříletou. Když kojíš, at je u toho i starší-třeba jí u toho vyprávěj pohádky, tulte se. koupání starší dcery naplánuj tak, aby se stihla nejen vykoupat, ale i vylézt z vany a osušit. příklad: miminko usne v 17 hodin, ty už víš, že se vzbudí v 17:45… tak prostě jdu koupat tu větší hned v těch 17h-co kdyby si to miminko rozmyslelo a vzbudilo se dřív..
ještě mám jednu radu, kterou jsem vyčetal zde na emiminu a moc se mi to líbilo: až bude doma tatínek, tak vždycky sehrajte takovou scenku: jdi se starší holčičkou do pokoje a věnuj se jen a jen jí. pak at přijde manžel a řekne, že miminko jako něco potřebuje t. No a ty mu řekni: tatínku, miminko musí počkat, ted si hraju s Maruškou.
omluv překlepy, přeji hodně zdaru.

• Citovat
  • Upravit
1702
30.10.15 19:53

Mám děti dva roky od sebe oba narozený v červnu. Měla jsem strach, aby dcera nežárlila, ale byla úplně v pohodě. Ale snažila jsem se, abych ji neodsunula na druhou kolej po narození brášky. Podobný situace jsem řešila, tak, že prostě mladší musel počkat. Tak si chvilku pořval no..
Malýho jsem dávala spát doma do postýlky a když spal, tak jsem se snažila co nejvíc věnovat starší, aby se necítila odstrčená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin