Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, je tady někdo z Plzně, kdo nesehnal školku na rok 2010/2011 - pište, jste na mateřské? máte nastoupit do práce? jak budete situaci řešit? kolik nás je?
Založila jsem stránku „Nemám školku - Plzeň“ i na Facebooku.
Víte-li o někom podobně postiženém, prosím dejte mu o stránce vědět. Díky.
Jsem na MD, staršímu synovi už budou 4 roky. Podala jsem žádosti do pěti školek (u nás se to smí). Přesto nebyl do školky přijat. Kapacita v Plzni na Borech je totiž tak nízká, že neumístí ani všechny děti matek, co jdou do práce. Ráda bych udělala něco pro to, aby se to změnilo a město pokud možno ještě letos kapacitu navýšilo. Napsala jsem několik mailů, ale myslím, že jednotlivými žádostmi, stížnostmi a plačky se moc zabývat nebudou, proto bych chtěla matky nepřijatých dětí kontaktovat. Až půjdu za dva roky do práce, nemuseli by mi taky třeba přijmout toho mladšího. Jak to řeší ostatní?
Já hlásila Matyho do třech a přijet byl ve všech-lobzy,Zítra musim stáhnout ostatní žádosti(o tom že jsem dávala do všech školek ve všech školkách věděli a přesto byl přijat všude.Tam kde je školek málo jako je Lochotín atd.. je uplně normální že nevemou ani polovinu žádostí.Dělat se nedá nic,jen dojíždět a přesto maj vždy přednost matky jednoho dítěte a předškoláky berou snad vždy takže bych se nebála a když pujdeš do práce tak snad pro vás místo také najdou
Světluško, tos klidně mohla založit celorepublikovou diskusi, tam by se ti přidalo lidí…vč. mne. Za dva roky to nebude o nic lepší. A to ani člověk nemusí do práce, jsem zvědavá, kdo vysvětlí mému tříletému prckovi, proč nemůže do školky za kamarády. Jen proto, že má mladšího sourozence? No, asi ho pěkdě dovedu za starostou, ať se snaží
Promiň tenhle příspěvek je ti asi úplně k ničemu, ale nějak mne to rozohnilo. No nic, držím vám Plzeňačkám palce a dejte pak vědět, jak jste dopadly.
Díky za zprávu, nevím, jak zjistit, kde je třeba ještě volno, připadá mi jako nerozum, obtelefonovávat všechny školky v Plzni. Navíc už je většinou po zápisech. A nejde jen o mě, já to ten další rok nějak zvládnu, zvládla jsem 3 roky, zvládnu i čtvrtý. Ale třeba kamarádka má nastoupit do práce v září a školku nedostala, na Borech prý brali tříleté děti max. narozené v červenci. Ale už srpnové mají smůlu. Její syn je v září. Takže Lobzy?
Přesně tak, můj 3,5 leťák mi vždycky kňourá u plotu, že chce taky za dětma na zahradu do školky a těžko mu vysvětlovat, proč ho tam nechtějí. Je jasný, že zaměstnané matky mají přednost, ale proč se to neřeší? Mimochodem, právě starostovi už jsem psala.
Kdyby jsi chtela nebo nevim zda to jde,tak zítra já uvolnim jedno místo v lobzích a jedno na doubravce,ale uz jsou za me asi náhrady proto ze jsem dnes mela telefon ze to musim stáhnout okamzite ![]()
Pak je volno v soukromých školkách u nás žabička,ale cena je asi dost vysoká.Já ho chtela dát do soukromé,ale pak me odradilo ze namají zahradu ![]()
Jinak myslim ze s tím těžko něco svedeš.U nás v lobzích se hlásilo 178 dětí a přijato bylo 58,větší kapacitu školka nemá
Oni na to mají svoje pořadníky a určitě tam budou mít seznam náhradníků, ale díky za tip, zkusím tam aspoň zavolat. Myslela jsem, že ve čtyřech letech už mi ho vezmou, ale na Borech na to fakt nejsou připraveni. A v jiných obvodech budeme na chvostu v pořadí. Ale za zeptání níc nedám, díky.
To je právě ono, ta kapacita, tu můžou navýšit jedině úředníci, takže to chce otravovat tam, ale sama těžko něco svedu. Pokud o někom podobně postiženém víte, řekněte mu o stránce na Facebooku, třeba nás pak bude víc a budou se s námi bavit… Nejen, že všechny matky nemůžou jít do práce nebo musí platit drahé soukromé školky, ale děti matek na MD jsou automaticky odsouzené skoro k izolaci od ostatních dětí (aspoň v zimě určitě), pár návštěv mateřských center nebo kroužků každodenní kontakt nenahradí.
Ahoj, já jsem z Lochotína, malému budou 3 v lednu a nemáme šanci. Přihlásila jsem ho do soukromé, půl roku to musím vydržet. Je to na Lochotíně, krásná vila se zahradou. Je to školka Klíček, cena i s jídlem 9100,–.
Na Lochotíně prý budou ještě v průběhu roku přidávat třídy, ale místo jsem si radši pojistila v té soukromé, protože mi v práci drží místo.
Ještě jsem chtěla dodat, že ve školkách nerozhoduje, z které části města jsi. Tady na Lochotín vozí děti z celé Plzně a nás tím předběhli, protože jim byli 4 roky. Bydliště ve městě prý nerozhoduje, ačkoliv já se na tu školku dívám z okna.
Bylo nám řečeno, že po zamítavám rozhodnutí se máme zaregistrovat na ÚMO, možná s tím pan starosta něco udělá:-))) Já jsem malýho hlásila do 78.MŠ, která je dost vyhlášená, ze 170 dětí jich vzali 50, z toho 11 předškoláků. Vzali děti narozené do června 2007.
Taky jsem z Plzně, mám nastoupit do práce, dceru do školky nevzali. Vezmu si neplacené volno (naštěstí mně ho dají) a budu se chodit pást. Na soukromou nemám - mám v práce malý příjem, vydělávala bych jen na školné, takže mně to vyjde nastejno jako být doma. Akorát je teda blbý, ře nebudu mít ani korunu. Kdybych šla na pracák, dostala bych aspoň nějakou malou podporu, takhle nedostanu nic. Jenže výpověď nehodlám dát, pak bych už zase nesehnala práci. Takže takový trest za to, že mám práci.
A jinak k tomu bydlišti - právě že záleží, z jakého jsi obvodu - nejdřív se berou děti z obvodu, kde je ta školka, až po nich ostatní, je to v kritériích. V rámci obvodu ale bydliště už roli nehraje.
Taky se hlásím. Sice jsem z Plzně-jihu. 3 km od Plzně. Dcera chodí do Plzně do školy. My oba pracujeme v Plzni. Naše ves školku nemá. Těsně před vydáváním přihlášek přijak KÚ usnesení zakazující přijímat mimoplzeňské děti (nesmí přijímat ani děti z jiného obvodu). Ve vedlejší obci školka je a ta přijala to samé opatření. A já na konci srpna musím nastoupit do práce. Proč situaci řešit, že. Jednoduší je vydat zákaz ![]()
Teda, to je fakt síla. Vůbec jsem netušila, že je nedostatek školek až takový, že neumístí ani děti zaměstnaných rodičů. Pro matky na MD je tím pádem vlastně zbytečný vyhazovat peníze za potvrzení od lékaře a čas ušetřený běháním po zápisech můžou strávit s dítětem třeba na hřišti. Krucinál, to to nikdo netušil? Vždyť přece vědí, kolik se rodí dětí a že všechny ty děti tři roky po narození půjdou pravděpodobně do školky.
Holt školky nejsou výdělečné podniky. Chtěla bych s tím něco udělat, napadá Vás něco? Zatím jsem psala starostovi a požádala ho, aby můj mail předal i na krajský úřad, ale nejsem si jista, jestli to může mít nějaký účinek. Chtělo by to aspoň něco většího, hromadného. V televizi se vždycky během zápisů jen mihne zpráva, že je školek nedostatek a to je všechno.
Hvezdi, jak se registrujete na UMO, podáváte ve školce odvolání?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.