Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Stále se nemůžu rozhodnout zápis tu máme za týden.Synovi budou 3 roky v listopadu ale měl by se mu začátkem září narodit sourozenec.Má tzo jako vše svá pro a proti ale já se prostě nemůžu rozhodnout:(
Syn stále nosí plínky sice nočník zná ale nechce.Plánuju že přes léto to prostě přelomíme a budem bez plínek ale co když ne?Navív v jídle je dost vybíravý a pije pouze svůj čajík nic jiného,takže z toho mám také obavy,aby tam nebyl hladek a žízní.Ale zas by domů nosil bacily a bylo by i mimčo nemocné…Ale bohužel chci aby byl emzi dětma a nějaké kontakty na hřišti to tu nehrozí takže školka je jediná šance jak mu umožnit být mezi dětma.Neplánuji ho tma dávat každý den do večera třeba jen 2 týdně do oběda.Přece jen ráno se musí vyřit a tak a ted to sice většinou jde jak přibude mimčo tak by se malej fakt asi doma nudil a otravoval tka proč by si neměl hrát s dětmi ve školce…Já envím jsem na vážkách..zas kdžy budu potřebovat někde lítat jao po dr či úřadech tak bych chodila jen s mimčem a ne s oběma což by prostě někdy ani možné nebylo.Tady prý snad ani není problém s místy,kdžy jsme šli pro přihlášku tka prý ho klidně vezmou od září(nevědí že jsem těhu,a tady se na to nehraje jako že kdžy je mamina těhu tak jí dítko nevezmou)čím víc se to blíží tím víc mám pochyby…
Ahoj, já bych asi rok počkala, aby ti nepřitáhl k novorozenci neštovice… Ale rozhodnutí je na tobě
My jdeme k zápisu zítra a nikde není psáno že ho vezmou…
Crystal já bych ho tam nedávala, však Nelinka taky nepujde, stejně nás nevezmou, aby se necítil odstrčený a taky aby netahal domů nemoci, no a nechytlo to miminko, je to těžký ![]()
pokud nemáte problém, že by ho vzali dřív do školky, tak je to super. akorát opravdu počítej s hodně vysokou nemocností po nástupu do kolektivu. je to semeniště viróz
a jinak, ve školce by ti akceptovali, že bude chodit jen některé dny v týdnu a na dopledne? taky dost záleží na tom, jak moc je syn společenský a jak má rád děti. klárka třeba chodí do jesliček už od 1 roku a pro ni je utrpení, když je nemocná a musí být doma. je to za chvilku strašná ponorka… kamarádka spíš řešila sourozeneckou žárlivost. kdy si starší myslel, že ho kvůli mlašímu novorizenému odložili do školky (sešlo se to tak, že se mimi narodilo a pak nastupoval do školky). pokud se bojíš neštovic, můžeš nechat syna naočkovat.
takže to svoje nesouvislé psaní shrnu
pokud je syn hodně společenský, bude s tebou doma otrávený a nepříjemný a lépe mu bude ve školce, kde si dopoledne pohraje s dětmi a odpoledne bude doma s tebou. nemocí bych se až tak nebála, ty může chytit i v obchoďáku. a pokud jsou rozumné učitelky, vyloženě nemocné dítě do třídy nepřijmou.
Ahojky, tak já jsem řešila úplně totéž.
Duben - 2. dítě, září - jít starší do školky? Taky jsem se bála všech nemocí, zda si nebude připadat odstrčená,.. apod. Školku nám otevřeli až v lednu (málo dětí, musely by dojíždět do Vítkova, kde je zase přeplněno). Tím se to vyřešilo, šla tedy později do školky. A můžu říct, že čím později dítě jde, tím hůř se odpoutává od matky a to taky není dobře. Dcerka pláče ještě občas i teď, že je jí smutno. Co se nemocí týče - pokud budeš kojit, tak bys mimčo nějak extra neměla mít nemocné, co? Jasně, že rýmám se asi nevyhnete doma. Školka je opravdu docela záhul na imunitu, to se nedá holt nic dělat. Takže za sebe, já bych dítko do školky dala.
Ahoj byla jsem v podobné situaci. Ale já měla od začátku jasno, že malej do školky půjde
. Byl teda už bez plen.
A když to vezmu zpětně mé rozhodnutí tak vůůůbec nelituji. Marek byl ve školce spokojený a já měla v klidu čas na mimčo. Ale já měla tu výhodu, že jsem porodila až na konci října, takže on to nebral tak že jsem si pořídila mimčo a on byl odstrčen do školy. Prostě do školky začal chodit dřív a tak to bral jako samozřejmost.
A nemoci domů vůbec netahal a hlavně Dorotka byla kojená takže měla silnou imunitu. A když jí byli 4 měsíce tak Marek někde chytil neštovice (ve školce opravdu ne tam je měl jako první) tak Dorka je ani nechytla.A jediné co si předávají tak je rýma ![]()
Být tebou tak malého do školky dám. Hlavně pak až bys ho tam pak chtěla umístit tak už nemusí být místo, a ty budeš doma s druhým tak nemáš šanci na umístění. a úpřímně přihlásit ho můžeš a když pak bude chodit -nechodit tak je to na tvém zvážení ![]()
štastné rozhudnutí ![]()
Syn je právě společenský a když bdue doma se mnou bude se nudit…tím spíš že i ted by byl nejradši pořád někde což zkrátka nejde vařit a uklízet musím…Nemocí se nebojím i s tím počítám malej je očkovaný sám moc nemocný nebyl a byl dlouho kojený a počítám že druhé bude také.Taky mě napadalo že třeba může nastoupit až od listopadu nebo od ledna až bude mimčo pár měsíců doma aby to nebral že je odstrčený…ale teda přihlásím ho přinejhorším prostě odhlásíme ale snad toz vládneme je fakt že třeba za rok by ho nevzali že je třeba místa dost jen tento rok.Plínky snad vyřešíme ,ale v tohmle e to pěkný vyčůránek no,ale budem muset.Ale moc děkuju:)Aspon mi to pomohlo v rozhodování:)
BTW:no ted nevím ejstli je zralý po obědě si zbytek bramborové kaše napatlal na vlasy že si dělá bodliny..kdo ví co bude s jídlem dělat ve školce
![]()
Já bych měla jen obavu z toho,že budeš mít čerstvé miminko,jinak jsem jednoznačně PRO ŠKOLKU..Adámek chodí do školky od září,ale Emičce v době jeho nástupu bylo už 9 měsíců.Adámek měl v té době 3 roky a 3 měsíce.
Taky tam nebývá do večera,většinou do oběda,nechodí tam každý den.Vzali ho do vzdálené školky a někdy prostě nejde ho tam dopravit.Ale těší se tam,nepláče,umí spoustu básniček,písniček,učitelky si ho chválí.Doma bych se mu tak věnovat nemohla..
Taky jsem to v sobě moc řešila,ale není to zbavování.Tříleté dítě už kolektiv potřebuje.
S nemocemi si nevybereš.Emička měla 5.dětskou nemoc v 5 měsících,to ještě Adámek nechodil do školky,neštovice měla v lednu,dřív než on.A chytla je v době,kdy Adámek pro chřipkovou epidemii do školky nechodil,takže ve školce k nim nepřišla ![]()
Jen Ti nechci brát iluze,nespoléhej se na očkování a kojení.Naše Emička byla kojená plně půl roku,je kojená dosud,poprvé onemocněla v 5.měsících - 5.nemoc,za měsíc bronchitida,na které trpí opakovaně,během posledního půl roku měla 5krát ATB,mezitím oboustranný zánět středouší a ještě neštovice.Očkovaná je podle kalendáře,kromě posledního Prevenaru a Hexy,k vůli nemoci na neurčito odloženo.Kojená je taky,nechodíme na návštěvy,na nákupy..
V úterý jsme se vrátili z nemocnice,měla hnusnou anginu,do toho bronchitidu,průjmy,zvracení..
Podle všech vyšetření má imunitu v pořádku.Dr.říkala,že může být tolik nemocná i proto,že Adámek chodí do školky.On infekt přinese,ale na něm se neprojeví..
Jsem přemýšlela,že ho do školky dávat nebudu,ale on je společenský,„doma mi lozí po stropě - nadsázka“,mě tečou nervy a i když byl delší dobu doma,Emča stejně onemocněla ![]()
Popravdě,mít doma novorozence a dítě čerstvě ve školce,nedala bych to,bála bych se.Dr.mi to taky nedoporučila.Adámek totiž v té době,když se malá narodila,chodil jednou týdně na 4 hodiny do jeslí.Sám chtěl.Zrušili jsme to.
Já bych ho tam dala a když to nepůjde, tak ho stáhneš domů. Ad vybírání v jídle a pití - je šance, že se začne ve školce chovat normálně a nebude vymrčovat
Ale dala bych ho tam každý den na dopoledne. Jinak se bude těžko sžívat s kolektivem.
Já jsem taky pro školku, s tím, že tam může jít třeba od ledna na jedno až dvě dopoledne. Bude mezi dětmi, ty budeš mít volno. Když tam nebude chtít chodit nebo bude problém s nemocemi, vždycky ho můžeš nechat doma.
Řeším to samé. Ale u nás je velká pravděpodobnost, že Matyho vůbec nevezmou. Takže já na zápis určitě půjdu a budu doufat, se nějaké místečko najde. Na jednu stranu se jako ty bojím nemocí, ale na druhou stranu mám taky společenské dítě, které jiné děti vyhledává. Držet ho stranou nebo nedej bože doma, to u nás neexistuje.
A myslím, že se vůbec nemusíš bát, že bude hladem nebo žízní, dětský stádo ho pravděpodobně strhne.
S tím jídlem taky vidím pozitivum školky.Adámek tam jí úplně všechno.Je to tím,že děti jsou unavené,vyhladovělé,není přístup ke sladkostem a taky když vidí ostatní děti jíst..
Já jediné negativum,z mého pohledu závažné negativum,vidím jen v těch nemocech.Zvlášť u novorozence a v podzimním období,kdy je ráno zima,odpoledne teplo.Viry a bakterie mají rej ![]()
Tak to já zas takovou zkušenost nemám malej byl plně kojený 14 měsíců příkrmy odmítal,tak sjem ho na radu dr nenutila pak začal jíst a kojili jsme do jeho 20ti měsíců kdy se sám odstavil a dotedka i když jsme jezdili od půl roku na plavčo,jezdíme často po nákupech a tak tak byl nemocný 2× nebo 3× a vždy jen klasická chřipka či angina.Ted jsme třeba byli nastydlí oba já i manžel a manlej nic nechytil to
asi má silnou imunitu( a t je předčasně narozený) i když vím že ze školky bude tahat kde co.
Asi to uděláme tak že prostě půjdem k zápisu a pak se uvidí,třeba se nakonec přihlásí víc dětí a nevezmou ho když jo budem chodit zusíme me ze začátku málo a uvidíme jak to fungovat.Zas přes zimu se pak nikam už nedostanem natož mezi děti tak by s nima byl aspon ve školce,aby se taky naučil že si nesmí nechat nic líbit:)
Na Tvém místě bych v první řadě řešila, jestli syn na školku má (z hlediska samostatnosti) a podle toho, co píšeš, tak rozhodně ne! Je na plenách, na nočník odmítá, ale ve školkách se chodí na záchod, což je další etapa, která přichází většinou po zvládnutí nočníku. Samozřejmě, můžeš zkusit nočník vynechat a zkusit ho nalákat jako „velkého chlapa“ na WC. A co ostatní dovednosti? Nají se sám, Dokáže se alespoň částečně obléknout, umí si říct, co ho trápí nebo těší? Každé dítě je jiné a není možné se nechat strhnout tím, že jiné dítě vše zvládlo bez problémů.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.