Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Bambulko, buď v klidu- máme doma to samé- jen ve starší variantě a mladší do 2,5roku nemluvil téměř vůbec a pak to začalo- rovnou ve větách a furt…
![]()
Naše malá má nějakých 40 slov, spojuje max 2 k sobě. O větách nemůže být řeč. Místo sloves stále používá citoslovce(spát-hají, jíst-mňamňa,ham..)Jinak je šikovná.
Každé dítko je jiné. Některé mluví o 106 ve větách ve dvou letech a neumí na nočník, neudělá pastelkou čáru na papír, atd. Z toho jiné dítko je nemluvka, ale zase mu jde třeba to malování.
My na malou od malinka mluvíme srozumitelně, zatrhla jsem šišlání a zdrobněliny, kudrlinky a i zpíváme, vysvětlujeme,..Rozumí, poslechne, ví co po ní chceme ale prostě si vystačí s tím co umí říct, ukázat. Ono to jednou stačit přestane a rozmluví se. ![]()
Jo a rýmu sem odsávala asi 2 dny a to jen takovou tou trubičkou do nosu jak se vysává pusou. Teorie o poškození při odsávání mi přijde nemožná.
Odsavačkou to určitě není, neboj.
Můj syn je stejně starý jako tvůj a „věty“ má typu: „Máma tam“ (překlad: Mámo, pojď se mnou do pokojíčku.) V zásadě spojuje max. 2 slova. Jediná věta, kdy řekne 3 slova za sebou je: „Co to je?“ - a to jsme málem vyvěšovali prapory, jaká je to úžasná dlouhá věta! ![]()
Wiolla píše:
Odsavačkou to určitě není, neboj.Můj syn je stejně starý jako tvůj a „věty“ má typu: „Máma tam“ (překlad: Mámo, pojď se mnou do pokojíčku.) V zásadě spojuje max. 2 slova. Jediná věta, kdy řekne 3 slova za sebou je: „Co to je?“ - a to jsme málem vyvěšovali prapory, jaká je to úžasná dlouhá věta!
ber to tak moje dvuletá dcera už ve 14 měs. mluvila ve větách a hrala jsem sní i slovní hry typu "já jsem obrázek jsem na zdi a Verunce se líbí obrázek " nebo jsem ukázala na psa a řekla Veru to je kočička a dělá béééé. Moje malé nene maminko ty jsi poplata to je kočička a dělá čičiči mňau. atd… Dnes vypráví i vymyšlené krátké pohádky umí říst 20 básniček a o písničkách ani nemluvím a mužu říst,ze ji kazdý rozumí, ALE
postavila se až ve 22 měsících a chodit začala ve dvou letech,chce jíst příborem jako mama ale z plínkama je to unás tak,že je budeme mít asi do školy ![]()
každé dítě je jiné a dozraje k mluvení,chození a ostatním činnostem až dozraje neboj ten ti toho ještě namluví až tě bude bolet hlava to mi věř ![]()
Blanka S píše:Wiolla píše:
Odsavačkou to určitě není, neboj.Můj syn je stejně starý jako tvůj a „věty“ má typu: „Máma tam“ (překlad: Mámo, pojď se mnou do pokojíčku.) V zásadě spojuje max. 2 slova. Jediná věta, kdy řekne 3 slova za sebou je: „Co to je?“ - a to jsme málem vyvěšovali prapory, jaká je to úžasná dlouhá věta!
ber to tak moje dvuletá dcera už ve 14 měs. mluvila ve větách a hrala jsem sní i slovní hry typu "já jsem obrázek jsem na zdi a Verunce se líbí obrázek " nebo jsem ukázala na psa a řekla Veru to je kočička a dělá béééé. Moje malé nene maminko ty jsi poplata to je kočička a dělá čičiči mňau. atd… Dnes vypráví i vymyšlené krátké pohádky umí říst 20 básniček a o písničkách ani nemluvím a mužu říst,ze ji kazdý rozumí, ALE
postavila se až ve 22 měsících a chodit začala ve dvou letech,chce jíst příborem jako mama ale z plínkama je to unás tak,že je budeme mít asi do školy
každé dítě je jiné a dozraje k mluvení,chození a ostatním činnostem až dozraje neboj ten ti toho ještě namluví až tě bude bolet hlava to mi věř
Jo, jo, já jsem docela v klidu.
Jak říkáš, každé dítě je šikovněší na něco jiného. Mému ještě nebyly 2 a už uměl počítat do deseti (je schopen spočítat počet lidí u stolu apod.), umí rozeznat několik písmen a na notebooku je ve Wordu schopen napsat: mama, tata, baba (sám, já u ně nesedím, ale např. vařím…) apod. Prostě „mluvka“ z něj asi nebude, ale geniální je.
![]()
Ahoj,
chlapeček od sestry má 2 roky a nemluví, dobře říkám si, ale on ne že nemluví, nebo neřekne ani jedno slovo, neřekne ani slabiku, myslím např. ma ma ma ma, nic, jen tak skřehotá a nedělá nic jiného než že se točí dokola, hraček si nevšímá…Máte s něčím takovým zkušennosti?
At sestra pozada pediatra o zadanku k psychologickemu vysetreni. V tomto veku uz se diagnostika zpresnuje. Ze by ve dvou nemluvil by nebylo zas az tak zvlastni, ale to toceni se do kola a nezajem o hru, to nejsou dobre signaly.
Nikdo z nas tu neni diagnostik a ty to nepopisujes moc podrobne, ale zrovna tohle byvaji typicke projevy autismu..
@Svandu Tak často se nevidíme, jsme daleko od sebe, takže narozeniny, svátky a tak podobně, detaily nevím, jen co vidím. O hračky zájem nejeví, ale před rokem plyšáka nedal z ruky, teď ani vidět, nic, žádnou hračku. Když se jí snažím já nebo někdo říct ať to řeší, je naštvaná a že na mluvení má čas. To asi ano, ale když se točí pořád už od té doby co se naučil chodit a pořád ani slabiku, tak mi to přijde divné právě. Zase si říkám k Mudře chodí, tak musí vidět jak na tom je.
@Anonymní píše:
Ahoj,
chlapeček od sestry má 2 roky a nemluví, dobře říkám si, ale on ne že nemluví, nebo neřekne ani jedno slovo, neřekne ani slabiku, myslím např. ma ma ma ma, nic, jen tak skřehotá a nedělá nic jiného než že se točí dokola, hraček si nevšímá…Máte s něčím takovým zkušennosti?
To, že si nevšímá hraček, bych možná ani tolik neřešila, ani to, že ve dvou letech „nemluví“, to nemluví spousta dětí, ale že by nevyloudilo ani jednu slabiku, to už se mi zdá divné.. já mám doma starší dítě, které začalo mluvit až hooodně pozdě, ale v tomhle věku ze sebe vyrazil alespoň to máma, táta a haf
Určitě bych se o tomto poradila s pediatrem
Četla jsem Váš komentář a mám pocit, jako kdybyste psala o mém dítěti, tak doufám, že nejsem já ta sestra. Malý má dva roky a něco a taky nemluví, jen piští, křičí, a hlavně mluví nějakou čínštinou. Občas nějaké to slovo řekne, ale žádné v češtině
. Já bych to asi žádným vyšetřením neřešila. malý mi taky nemluví a o hračky se nezajímal do té doby, dokud jsem nezatrhla tablet. Teď si hraje snad se vším, vše si prohlíží a mluvení určo taky brzo přijde