Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,prosím o radu. Moje holčička 2 roky a 2 měsíce říká jen slova a neutvoří větu,mám ještě jednu dceru 5ti letou a ta v jejím věku mluvila ve větách.Napadlo mě,jestli to nemůže souviset s tím, že ji už rok tz. vysávám nudle připojitelnou odsavačkou na vysavač,nemohla jsem jí tim ublížit? Jestli někdo máte radu,moc děkuji. ![]()
Já myslím, že to neí vůbec tou odsávačkou …
Málo se s ní mluví? Třeba… Malá má 15m a dost s ní mluvíme, ale taky to není žádný zázrak, ačkoli ve 2 letech snad už bude dávat věty do souvislosti. Nevím kde může být problém
číst pohádky, to pomáhá. Utváří se jim v mozku zásoba slov. A časem se ji naučí používat, mě čtení dr. dporučila už od narození!
bambulkos píše:
Ahojky,prosím o radu. Moje holčička 2 roky a 2 měsíce říká jen slova a neutvoří větu,mám ještě jednu dceru 5ti letou a ta v jejím věku mluvila ve větách.Napadlo mě,jestli to nemůže souviset s tím, že ji už rok tz. vasávám nudle připojitelnou odsavačkou na vysavač,nemohla jsem jí tim ublížit? Jestli někdo máte radu,moc děkuji.
Mám dvouletého syna a tď mi začíná říkat věty. Některá slova říká pěkně, některá mu rozumím jen já a pořád dost používá čínštinu.
Každé dítě je jiné, hodně si prohlížejte obrázky, povídejte si o nich a časem to přijde
Myslím, že to zatím fakt nevadí.
Vysávám od narození a kecá ostošest, souvislost v našem případě tedy vylučuju=)
Prostě je jiná než první, nesrovnávej ![]()
Vanessska píše:
Já myslím, že to neí vůbec tou odsávačkou …
Málo se s ní mluví? Třeba… Malá má 15m a dost s ní mluvíme, ale taky to není žádný zázrak, ačkoli ve 2 letech snad už bude dávat věty do souvislosti. Nevím kde může být problémčíst pohádky, to pomáhá. Utváří se jim v mozku zásoba slov. A časem se ji naučí používat, mě čtení dr. dporučila už od narození!
To je fakt individuální. Syn taky moc nemluvil (teda jo, šíleně žvanil, ale svým vlastním jazyke,), a to jsme četli, prohlíželi, mluvili na něj ![]()
Jasně, je to individuální. Taky bych to nehrotila
Ale odsávačka myslím v tom nehraje roli žádnou
Ahoj, někde jsem četla, že dítě by mělo začít mluvit ve větách zhruba ve 2 letech. Takže bych jí dala ještě čas
Myslím, že s tou odsávačkou to nesouvisí.
Čtu jim každý večer,navštěvujeme klub maminek s dětmi,ale ona vůbec nechce,přitom nočník si veme sama,vyčůrá se,umí si oblíct boty.když jí řeknu opakuj po mně,řekne Neci.Jsem z toho smutná,nevím jak už ji jinak popostrčit. ![]()
Tak já mám stejnou zkušenost se svými dětmi- první syn ve dvou letech mluvil v rozvinutých větách, dokonce říkal zřetelné R… A druhý ve stejném věku řekl pár slov, o mluvení se ani moc nesnažil…Ale on je taky úplně jiný typ- on si zase v tom věku všechno zařídil, byl hrozně samostatný…přišlo mi, že tu řeč prostě nepotřebuje… Teď je mu 3,5 a pusa mu jede od rána do večera ![]()
řekla bych netlač, jako ke všemu k tomu musí dospět sama. určitě bych jí podporovala v tom aby se vyjadřovala jak už tu bylo řečeno -mluvit o obrázcích, číst, třeba i někdy dělat že nerozumíš, ale to přijde. Víc si myslím že s tím teď nenaděláš. Já třeba nejsem nějak extra ukecaný typ, s dcerou sice hodně prohlížíme knížky, chvíli jsme i znakovaly, odsáváme od narození jednu dobu hodně intenzivně a z její mluvy my jde hlava kolem. Podle mě je to individuální a nějak extra to neovlivníš. ![]()
Mala ma zase par svych vyrazu a vic nic.Sice je spoji do vety.Ale zadny zazrak.Neresim.Kazde dite je jine.
Malý řekne pár slov, o větách nemůže být ani řeč a krom jednoho pokusu jsme neodsávali vůbec. Takže tím to nebude, aspoň u nás ne. ![]()
Přesně první dcera je hodně šikovná na učení, ale když se má oblíct,tak první je ta mladší.Nebo když se má najíst,taky vládne mladší kočička.Tak budeme dál pilně číst,povídat,zpívat..... Díky za rady
![]()
Nic si z toho nedelej,nektery deti jsou sikovnejsi a mluvi uz v roce a pul a nektery proste pozdeji!Muj syn zacal mluvit ve 2 rokach a 3 mesicich trosku vic,jinak do te doby mel asi 30 nejpouzivanejsich slov a proste nic jinyho nerekl a ted,kdyz ma 2 a pul uz teda slozi vetu,ale taky to neni buhvi co,rekne vsechno,ale ty delsi slova koliktar zkomolene!Jinak holcicky pry byvaji v rozkecavani sikovnejsi,nez chlapecci!Me synek zacal brzo lozit,chodit a to mluveni casem prijde a nejak to nehrotim,az nastoupi do skolky,tak se rozkeca
!
Kamarádky malej do 3 let nemluvil,a jak šel do školky,tak se rozkecal,až jí jde hlava kolem.Já tedy spíš řeším nočník,ale malej nejčastěji používá slovo Bobo,říkáme mu totiž Bobi,Bobine,Bobouši ![]()