Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V pořádku to není a pediatr to měl řešit už dávno a ne rici, že když slyší tak začne mluvit, co to je za blbost proboha? Vzala bych ji k dobrému klinickému psychologovi. A rozumí??
Muze mit dysfazii, pokud rozumi, tak expresivni, pokud nerozumi, tak receptivni, pripadne smisenou…jako jo, nejdriv je porozumeni, pak rec..
Jiny problemy nez s reci dcera nema?
@Anonymní píše:
@Tarjei nemá
Takze je schopna hrat si s detmi umerne veku? Kouka do oci?
A jak si vykomunikuje, kdyz neco chce?
@Tarjei Ano s vrstevníky si hraje normálně. Jinak s námi se domlouvá např tak, že když chce pití, tak bud ukáže na pití nebo si pro něj prostě dojde sama, nebo si dojde do lednice, nebo pro mě přijde a vede mě k lednici… Nebo když mi chce ukázat nějakýho psa venku, tak na něj ukiáže a udělá nějakej zvuk, něco jako „hele“ ale hele to neni. Do očí se kouká normálně, očima neuhýbá.
Pediatr je často názorově zcela mimo. Pokud 3 leté dítě neopakuje a využívá neverbální komunikaci, tak bych si určitě zašla za klinickým logopedem, pokud bude zkušený, tak zjistí, jak se věci mají. Pak určitě není od věci dětský psycholog a určitě i foniatrie. Ona i malá sluchová vada umí nadělat paseku, sice dítě slyší, ale nemusí zcela všemu rozumět a může mít problém vyslovovat. Pak je tu určitě ve hře i disfázie. Rozhodně bych nedala na pediatra a nečekala, až se rozmluví. Protože důvodů, proč dítě nemluví je víc a je fakt na místě to vyřešit! Držím pěsti, ať to co nejdříve rozlousknete.
Ja vim, ze je to tezky, ale pokud rozumi, hraje si adekvátne veku s hračkami, zajima ji okoli, jine děti…nemusi to ještě nic znamenat. Ja napriklad nerekla do tri let pry ani mama, taky uz mamce v rodine rikali, ze budu postizena, atd, najednou po tretim roce zlom, najela jsem hned na vety a od te doby jsem mlela furt. Mam dva syny, prvni se rozmluvil az ve tretim roce, ale mel aspon nejake slova, ted mele furt, druhy ted aktualne pres 2 a pul a rekne cca 4 /5 slov (z toho 2 citoslovce) a tim konci. Nekdy mam dojem, ze je hluchý, ale asi to bude dedicny
jinak rozumi dobre, krasne kresli..tak zatim cekam, no ale uz bych taky brala, kdyby zacal. Ale asi fakt hlavni je to porozumeni.
No pokud v těch tvých logopedickych sešitech chtějí, aby nemluvící dítě opakovalo slova, tak za moc nestojí. Koukni třeba na Logopedii pro nejmenší. Dítě má nejdřív rozhýbat jazyk a obličejové svaly. Pomáhá i cvičení grafomotoriky, jemné motoriky a zrakového vnímání.
Syna taky poslali po tříleté prohlídce na logopedii. I mě doktorka strašila, že by pak mohl mít problém ve škole atd. Při té tříleté se ale extra předvedl. Nevydal ani hlásku (tedy dokud ho nechtěla změřit a zvážit, to řval jak tur).
A teď mu bude čtyři a půl a mluví „pěkně“. Na logopedii to vyhodnotila jako ještě pořád v pořádku a od té doby tam chodíme pravidelně na kontroly. Pokaždé je to lepší a lepší. A od první návštěvy jsem si taky nic neslibovala, protože přesně jako tvoje - neopakoval, nesnažil se. Ale ve finále z něj něco dostala, aby měla podle čeho posuzovat.
Kdy jde do školky? To u nás syna dost posunulo. Ne hned, ale asi po roce zničehonic obří skok…
Takže bych určitě jako první šla na tu logopedii a od toho bych se odpíchla, co dál…
Vyšetření sluchu je základ a mělo být už dávno hotové. I když máš pocit, že slyší dobře, je potřeba mít v tomhle jistotu, kterou ti dá jen přístrojové měření.
Dobré je, že rozumí. Pokud je jinak normální, je ve hře opožděný vývoj řeči (prostě musí dozrát) nebo dysfázie. Každopádně logopedie a foniatrie je na místě.
Rozvoj reci souvisi s jemnou a hrubou motorikou, takze rozvijet toto. Chuze v nerovnem terenu, schody se stridanim nohou, zebrik se tridanim rukou/nohou, kopania hazeni micem a zase stridal nohy, jizda na kole/koloodrazedle, prebirani, trideni, navlekani, puzzle, malovani, modelina atd. Rozhybavani pusy, jazyka. Urcite bych jenom necekala. Objednej se k odbornikum trva to dlouho, nez te vezmou.
@michee píše:
Pediatr je často názorově zcela mimo. Pokud 3 leté dítě neopakuje a využívá neverbální komunikaci, tak bych si určitě zašla za klinickým logopedem, pokud bude zkušený, tak zjistí, jak se věci mají. Pak určitě není od věci dětský psycholog a určitě i foniatrie. Ona i malá sluchová vada umí nadělat paseku, sice dítě slyší, ale nemusí zcela všemu rozumět a může mít problém vyslovovat. Pak je tu určitě ve hře i disfázie. Rozhodně bych nedala na pediatra a nečekala, až se rozmluví. Protože důvodů, proč dítě nemluví je víc a je fakt na místě to vyřešit! Držím pěsti, ať to co nejdříve rozlousknete.
Pediatr je mimo a proto ji poslal na logopedii a foniatrii? A zvažuje neurologii?
Hned objednat všechny doktory, čekací lhůty jsou šílený, my teď máme termín na psychologii na konci srpna… tomu říkám rychlost. Logo a foniatrie za 2 měsíce, na neurologii jsme čekali taky dva měsíce cca. Jinak z toho co všechno píšeš, to může být prostý opožděný vývoj řeči anebo třeba dysfazie, zatím bych rozvíjela motoriku, hybnost pusy a jazyka, což bude pravděpodobně i to, co vám pak řeknou na logopedii. Pokud dítě nemluví, je nesmysl po něm chtít opakovat slova nebo slabiky. Začíná se tou pusou a jazykem, dělejte na sebe vtipný obličeje u zrcadla, velmi užitečná zábava. Synovi stačil měsíc a jazyk měl hezky rozhýbat a některá pismena začal říkat úplně sám. Prý to podobné funguje i na celkové rozmluveni.
Holky, prosím Vás uklidnete mě. Mám 3letou holčičku, která mi nemluví. V jejím repertoáru jsou asi 3 slova, pak nějaké citoslovce, výkřiky, hm, jé, ham, a různé zvuky, ale nic jiného. Na tříleté prohlídce jsme dostaly doporučení prozatím na logopedii a foniatrii a případne nás ještě pošle na neurologii. A já jsem z toho zoufalá. :- Jsme objednané, ale já pořád přemýšlím proč nemluví. Od malička na ní mluvíme, komunikujeme s ní docela aktivně, ale je to absolutně k ničemu, Dle vše možných rad se jí snažím číst, ale ona u toho absolutně nevydrží, nebaví jí to. Baví jí si prohlížet obrázky, když ze jí například zeptám, kde je kráva, tak ukáže, ale když jí ukáže, jak kráva dělá, tak mě vůbec nechce napodobit. Kouká na mě ale neudělá nic, nebo jen extra vyjímečně. Snažím se jí motivovat, aby začala opakovat nebo aby se aspon pokoušeal něco vyslovit, ale vždycky se na mě chvílí koukám, pak zavrtí hlavou jako že ne, že nebude opakovat a když jí řeknu, at to zkusí, tak radši někam zdrhne.
Co mám dělat? Jak jí mám podpořit? Koupila jsem si nějaké logoped. sešity, ale obě dvě jsou nám k ničemu, když první úkol, co tam je, je aby dítě opakovalo a vyslovovalo, což ona prostě neděla.
Hluchá neni, to mám ozkoušený. Tak kde muže být problém? Zažil někdo něco podobného? Muj pediatr si je jistý, že když slyší, tak že začne mluvit, ale do kdy mam jako čekat? Jsem zvědavá, jak nám na tý logopedii pomůžou, protože až tam po ní doktorka bude chtít něco zopakovat, tak malá neřekne nic
A myslím že se o nic ani nepokusí, jako vždycky