Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky.
Obracím se na Vás s prosbou o radu v nejvyšší zoufalosti - i když tahle doba je zlá, jíst se musí, ovšem moje dcera evidentně jíst nebude…
Jak jsem již psala, jsem na vše sama, mám jen manžela a ji. Maminka mi zemřela, babičky nejsou, zbytek rodiny mi neporadí, kamarádky nemám, jsem izolovaná hlavně tím, že jsem těžce nedoslýchavá. Je to někdy boj, ale k věci - mám za dva měsíce tříletou dceru. Holka je šikovná, i když má ještě pleny - o tom ale mluvit nechci - nejí. Prostě nejí. Chtěla bych se zkušených zeptat, co dělám blbě, protože mám pocit, že dělám blbě všechno - a nemám vůbec tušení jak pokračovat dál - předně:
Dcera od narození na UM, má ho ráda, příkrmy v půl roce zavedené v pohodě, to jí docela chutnalo, skleničky hipp a přesnídávky. Malovala jsem si (já naivní blbec!!) jak jí budu postupem času krásně vyvářet a jak budeme spolu jíst a tak - jo, to jsem se spletla - nejí. Je pořád na UM, to jsem byla nejdřív ráda, že „aspoň něco“, jenže pak mi došlo, že to může být právě ono, že jí to zaplácne a víc nechce - tak jsem to zkrouhla, dostává jen ráno a večer před spaním. Jenže - ona prostě nechce nic. Jediné, čeho jsem docílila za tři roky je, že se naučila pít štávu z hrnečku, toť vše. Jídlo je boj, neumí se najíst sama, nevezme lžíci, i když jí to předvádím, cpu se před ní, až mi navaluje - ne. Moje jídlo (br. kaše, kuře, omáčky) - ne. Jediné, co občas pozře, je ta sklenička od hippu a to jí jsou tři roky!!! Každé jídlo je boj, jednou jedinkrát si řekla sama mami ham a to jsem myslela, že zešílím radostí. Když jí dávám do židličky, tak už kope nohama, řev, musím jí zaměstnat mobilem, aby aspon něco snědla - což je příšerná kravina, já vím - neví, co je ovoce - dám jí nakrájené jablko, zahodí ho. Banán totéž. Prostě ne. Nezná sladké a to ne, že bych nechtěla, aby je jedla, ona je nechce, nezná bonbon, lentilku, koblihu - z lízátka zaujatě sundá obal a pak to zahodí. Absolutně nevím, co mám dělat. Jediné, co dopravdy má ráda, je suchý rohlík, V krámu si ho vezme a během minuty je v ní - s kousáním opravdu problém nemá.
Je mi do breku, když vidím i ty mladší děti na hřišti třeba, jak dlabají samy jogurt, namazaný rohlíky, ovoce, sladké - je mi jí líto a jsem strašně frustrovaná…veškeré obědy a večeře končí scénou, kdy brečím já i ona - a můžu se přerazit, abych jí dávala vše, rozmanité, nic, prostě to do pusy nevezme. Nevím, z čeho žije. Z rohlíků asi…
Když vidím, jak je celý den v pohybu, tak se divím, že se ještě nevypařila někam do vzduchu, přitom hubená úplně není, má metr a oblečená 14 kg.
Maminky, co myslíte - mám zkusit přestat prosit a brečet a modlit se, a jednoduše jí to prostě dát na stůl, at si vezme…nebo nevezme… nebo co mám dělat…přece jí nebudu krmit ještě v patnácti… jsem každé ráno vyklepaná pouze s jednou otázkou - bude jíst dneska, nebude jíst dneska----
Včera jsem večer tak brečela a manžel mi řekl, že mám být trpělivější, což mne tak urazilo a vyřídilo - já už nevím, jak být ještě trpělivější - on tu s ní celý den není, neví, co to je za boj - co to je za hrůzu, když to dítě prostě nejí. Pak sní dva rohlíky za minutu a kpůl pytle těch kukuřičných tyček a on to vidí a řekne - vždyt jí---- achjo
měla jste některá takového nejedlíka, srovnalo se to, co mám dělat??? Do školky mi jí nevezmou, ne, kdyz se neumí najíst - pleny řeším, do léta chci mít bez nich - jinak je opravdu šikovná, nic jí nechybí, je hodná i vzteklá, prostě normální dítě - jen nejí. Jakoby nepotřebovala, necítila hlad - nebo nevím.
Jsem úplně v koncích… závidím všem, co jejich děti jí, připadám si hrozně, je to moje selhání, ale já nevím jak a co dělat
děkuji za případné rady. Pediatr neřekl nic, když tam byla posledně, jen, že se to spraví a že dítě žádné dobrovolně hlady neumře. Tak nevím. Petra
Co jogurty, kaše, tvarohy? To taky nejí? ovocnou přesnídávku? ![]()
@xkoup21 píše:
Ve 3 letech ji dáváš pořád UM? Se nediv.
Taky bych to mléko vyřadila! Já jsem tedy kojila zhruba do 2,5 let a pak holky měly na snídani plnotučné mléko/kakao + jídlo.
@lucynka25 píše:
Co jogurty, kaše, tvarohy? To taky nejí? ovocnou přesnídávku?
kaše, jogurty, tvarohy - ne. Přesnídávku ano, do té právě vždy mixnu banán nebo jablko nebo kiwi a to sní. ale musí to být namixované. Připadám si jako blázen už… achjo
Dokud měl syn mléko (kojení, UM nebo normalní), tak taky nic nejedl. Museli jsme ho výrazně omezit a až pak začal trochu jíst. Ale pořádně jíst začal až tak po nástupu do školy. Nejvíc všem pomohlo, když jsem se kolem jídla přestala stresovat.
Zkusila bych ji dát sedět ke stolu. Nemá problém s kousanim? Polévky taky nechce?
@Veru1987 píše:
Kolik vypije toho UM? Jaké kupuješ dle věku?
hipp 2 pořád, vypila dost, ted jsem to počítala, skoro litr denně, pak okolo těch 2,5 roku 500 ml a před týdnem už jí dávám jen ráno a večer před spaním a to sí dá těch 150 a 150 ml. Ale s jídlem změna žádná. Omlouvám se, zase tu brečím. Já totiž vím, že to dělám blbě, ale nevím, jak to zlomit…
@JancaS84 píše:
Zkusila bych ji dát sedět ke stolu. Nemá problém s kousanim? Polévky taky nechce?
myslela jsem, že má problém s kousáním, ale ve vteřině sní rohlík nebo ty křupky a rozkouše je úplně normálně. U stolu semnou sedět nevydrží, néééé a běží pryč a já tam sedím jak polednice… Polévku si dá, ovšem pouze tu ze skleničky hipp. Krupicovou a hrachovou. Domácí plive, i když je to tekuté a musím i mixovat. Je to strašná beznaděj
@Jahru píše:
Dokud měl syn mléko (kojení, UM nebo normalní), tak taky nic nejedl. Museli jsme ho výrazně omezit a až pak začal trochu jíst. Ale pořádně jíst začal až tak po nástupu do školy. Nejvíc všem pomohlo, když jsem se kolem jídla přestala stresovat.
to musím, přestat se stresovat. To je to hlavní. Ve finále brečíme obě a tím víc jí to znechutím. Já vím. Ale je to taková zoufalost, jídlo má být radost a ne souboj titánů…
Zkus si pujcit knizky: Francouzske deti jedi vsechno(karen le billon), A dost! francouzske deti nedelaji sceny(pamela druckerman)
Hlavne prestan prisuzovat jidlu, ktere by podle tebe mela jist, takovou strasnou prioritu. Nevztekej se, nenervuj a v klidu nabizej-co jis ty, neco na ochutnani, neco noveho, ruzne podoby te same potraviny. Vzdy zkousej tyden pouze jednu vec a priprav si toho tolik, ze pokud to nesni ona, snis to ty s manzelem.
Zatim se muze zivit tim mlikem a rohlikami. Bude to boj, protoze si ji uz zafixovala ze jidlo=boj. Deti jsou jak opice, opakuji co delas ty. Pokud jses vztekla, je vztekle dite. Pokud tlacis, je dite tvrdohlavejsi vic. Dej si na to pozor i u uceni bez plen, aby se z toho taky nestal boj.
@Veru1987 @xkoup21 Vždyt psala, že dává jen večer a ráno že to zkrouhla…
Nemyslím si že by to bylo tím, protože moje dcera pila Um čas od času před spaním a ráno do 3 let a jedla jako prorvaná. Jako jo kdyby vypila 800 ml mléka každý den tak je jansý že to má místo jídla ale jestli vypije třeba ráno 130 večer 130 tak to uplně z toho nebude.
jinak zakladatelko mám 3,5 letou dceru a měří 101 cm a váží 14 kg takže ta váha není žádná tragédie.. ano je to žížalka ale podvyživená není.. Jinak moje jí s chutí.. a hodně takže tím to nebude.
Co kaše? Co jogurt? Přesnídávka? dušená mrkev..,? Třeba se rozjí ve kšolce když uvidí ostatní děti. Moje sní ve kšolce i játra, m špenát, květákový mozeček… cokoliv.. co by doma nikdy nesnědla.
@Peregrina80 a co jí oblbnout a dát jí doma vařenou polívku do skleničky od Hipp? Já jsem zažila s holkama taky pár bojkotů, ale tohle je tedy už dost daleko..taky jsem krmila s mobilem, televizí, zpíváním, hračkama, za pochodu, při pohádce z knížky, dělala kraviny, jídlo lítalo..tím si asi projde hodně maminek.
Možná bych zkusila být hlavně v klidu, nekoupit rohlík a zkusit nehat vyhladovět. A nebo taky společně to jídlo uvařit..a nenutit, to se dítě jen zabejčí..
@Peregrina80 píše:
hipp 2 pořád, vypila dost, ted jsem to počítala, skoro litr denně, pak okolo těch 2,5 roku 500 ml a před týdnem už jí dávám jen ráno a večer před spaním a to sí dá těch 150 a 150 ml. Ale s jídlem změna žádná. Omlouvám se, zase tu brečím. Já totiž vím, že to dělám blbě, ale nevím, jak to zlomit…
Tak litr denně ti v podstatě nahradí jídlo.. to pak do ní nic nedostaneš i těch 500 je dost i když k tomu by měla mít aspon jeden standartní oběd.. a těch 150 a 150 už je celkem v pohodě.