Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Roční dítě kolektiv nepotřebuje… já bych to pro svůj klid omezila, ale jsme líná matka. Z hlediska vývoje si dítě začíná hrát s vrstevníky až kolem třetího roku.
Přestaň se děsit, stejě to ničemu nepomůže, musíš počkat jak bude pokračovat vývoj jeho nervové soustavy.
V mezičase holt se soustřeď na to abyste byly co nejvíc veku a aby se co nejvíc hýbal. Jak jen to půjde tak přidat odrážedlo, míče, najděte jesdtli někde v okolí není dostupná trampolína, případně zvažte její pořízení. Možná plavání?
Rozvoj hrubé motoriky dost pomáhá i se zránám mozku, což někdy časem v budoucnu pomáhá zvládnot divočejší temperament.
Kolektivu se klidně vyhýbejte, nepotřebuje ho tvůj syn a tobě ty matky zjevně taky spíš lezou na nervy.
Jinak ročnímu dítěti nic nevysvělíš. Komunikace funguje přesě tak, jak ono je schopné mluvit. Takže pokud zvládá slova a nebo dvojslovná spojení, tak rozumí slovům a nebo dvojslovným spojení.
V tuhle chvíli jsou nejefektivnější metody pozitivního výcviku psů, tedy odměňovat každé žádoucí chování a zabránit tomu nežádoucímu, ne tresty, protože ty jen přivádí pozornost a vlatně to chování zpevňují ![]()
Samozřejmě jak se bude rozvíjet řeč a abstraktní myšlení, tak to bude postupně lepší a lepší (byť teda princip odměǔju žádoucící ingoruji nežádoucí a zamezuji nebezpečnému vlatně platí furt
).
Ale teď máš doma živé batole - nepřeseňuj jeho možosti, vyhneš se frustraci a naopak tě mile překvapí, když zase začne zvládat něco navíc.
V roce dělají všechny děti divny zvuky a jsou v podstatě neovladatelny ![]()
Klid, žádný diagnózy se dopředu neboj porosimte ![]()
U mladšího to byl okolo roku nářez, to jsem se fakt na 3 vteřiny otočila a on už byl na stole
Ale přežili jsme ![]()
V kolektivu myslíš kde, na návštěvě u děti co zná? Mezi dětmi na hřišti?
Ono v tomhle věku něco,,vysvětlovat” je celkem zbytečný, když dělá něco co se ti nelíbí (nebo obtěžuje jiný děti ), tak proste rázně říct ne a odtáhnout nebo nějak jinak zamezit tomu aby pokračoval (lepší když to udelas ty, než když mu nějaký větší dítě pak natáhne ).
Jinak nejaka domluva zacina byt tak okolo těch 18m. V roce je to furt spis velký mimino, člověk nesmí mít přehnaný nároky a čekat od těch děti víc, než jsou schopny pochopit …
@Anonymní píše:
Maminky, potřebuju jen ujistit, zda je to normální. Náš roční syn je hrozně aktivní. Samozřejmě jsem ráda, že je akční a šikovný na svůj věk toho umí hrozně koc, ale co mě trápí je to, že když jsme v kolektivu s jinými dětmi, je jak z divokých vajec. Pořád by na děti sahal, ale tak nemotorne, že jim vždy spíš jakoby vlepí nebo se na ně hrozně rychle „rozběhne“ no, ostatní maminky se na mě dívají skrz prsty, ale já mu vysvetluji, ukazují, že takhle nemůže, ale prd z toho. Samá sranda.. Úplně se děsím ADHD. Navíc dělá takové divné pazvuky no co si Budem. Matka prvorodička.
V tomhle věku vrstevníky fakt nepotřebuje a rozhodně si s nimi nebude umět hrát atd.. tak mám doma neřízenou střelu a pustit ho mezi vrstevníky, nedopadne to dobře
přestaň ho tolik pozorovat, budeš víc v klidu ![]()
Jasný roční dítě bude mít tak dokonalou motoriku že bude sahat na děti opatrně ![]()
Bud úplně v klidu, já mám holčičku, necelých 11 měsíců a to samý.. děti známých před ní s hrůzou v očích utíkají, kočky se boji domu a jen pes má svatou trpělivost.. dokonce byla nazvaná Godzilou
jo a dnes vylezla na gauc, poprvé a skočila, taky poprvé
naštěstí se dobře trefila horní polovinou těla na druhou půlku elka 🤣
@Tuhy_LU @Eoma @ludmilaadamkova @martina.se @Any9 @Ou Holky, díky za uklidnění.
Ne, nechodím s ním nikam do extra kolektivu. Měla jsem na mysli třeba návštěvy u kamarádek a tak. Většinou se tam sejdou jen dvě tři děti, ale jsme převážně všichni stejného věku. Je mi jasný, že od takového spunta nemohu očekávat něžné a opatrné chování k ostatním miminkum. Jen když vidím ty ostatní, jak stojí, koukají udělají vše co rodiče řeknou 🤣 jako ne vše, ale třeba pojď sem, nesahej na to, dej mi to a podobně a pak vidím toho našeho salamistu, rozběhne se k dětem a chce si hrát, je jak z divokejch vajec, že se snažím jak chci a on sice dá a podá, ale občas si postaví hlavu, že před nima vypadám jak matka co jo rozmazluje a vše dovoluje. Jasný, je brzy na nějaké extra výchovy, ale.
@Anonymní píše:
@Tuhy_LU @Eoma @ludmilaadamkova @martina.se @Any9 @Ou Holky, díky za uklidnění.Ne, nechodím s ním nikam do extra kolektivu. Měla jsem na mysli třeba návštěvy u kamarádek a tak. Většinou se tam sejdou jen dvě tři děti, ale jsme převážně všichni stejného věku. Je mi jasný, že od takového spunta nemohu očekávat něžné a opatrné chování k ostatním miminkum. Jen když vidím ty ostatní, jak stojí, koukají udělají vše co rodiče řeknou 🤣 jako ne vše, ale třeba pojď sem, nesahej na to, dej mi to a podobně a pak vidím toho našeho salamistu, rozběhne se k dětem a chce si hrát, je jak z divokejch vajec, že se snažím jak chci a on sice dá a podá, ale občas si postaví hlavu, že před nima vypadám jak matka co jo rozmazluje a vše dovoluje. Jasný, je brzy na nějaké extra výchovy, ale.
To může být ale i mentalita dítěte..
R eknu ti to takhle já jsem měla naprosto šílenýho novorozence kterej přorval 5 hodin denně (v extrému) řvala i v kočárku.. pak kolem roku všechno problém vyměnit plínku řev oblínout řev vykoupat řev¨, pustít vysavač řev pustit fén trauma. Chodit začala až v 16 měsících.. ale v kočárku bejt nechtěla pak když začla chodit tak zase naopak chtěla.
Fakt z pohledu okolí jsem měla „spratka“ co zasadně dělal scény když se šlo z hřište chtěla brát dětem věci a když jsem ji to zakázala zase hysterák. Musela jsem být naprosto striktní jak začala brát dětem věci bez dovolení jak začala dělat scény čapnout a jít. Chce to pevný nervy a být vytrvalá.
Ted bude malé v dubnu 3,5 zdraví, děkuje říká já bych chtěla prosím místo já chci, pomáhá mi sama od sebe ksládat prádlo, dávat věci do myčky, „luxuje“
Nikdy to nebude dítě co kam ho postavím tam je na druhou stranu mi to vrací…
To co ted nastavíš nebude vidět ted ale za pár let. uvidíš… je to na palici ale všechno se ti to vrátí.
Maminky, potřebuju jen ujistit, zda je to normální. Náš roční syn je hrozně aktivní. Samozřejmě jsem ráda, že je akční a šikovný na svůj věk toho umí hrozně koc, ale co mě trápí je to, že když jsme v kolektivu s jinými dětmi, je jak z divokých vajec. Pořád by na děti sahal, ale tak nemotorne, že jim vždy spíš jakoby vlepí nebo se na ně hrozně rychle „rozběhne“ no, ostatní maminky se na mě dívají skrz prsty, ale já mu vysvetluji, ukazují, že takhle nemůže, ale prd z toho. Samá sranda.. Úplně se děsím ADHD. Navíc dělá takové divné pazvuky no co si Budem. Matka prvorodička.