Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Dobry den,
Dcera 2,5 roku zacala občas koktat a zadrhavat se. Uz to trva asi 14 sni. Nevim, jestli to hned resit nebo jeste pockat, nechci neco zanedbat. Mluvila uz krasne ve vetach a ted proste obcas na zacatku vety zacne koktat nebo i v pulce vety je slovicko u ktereho se zasekne.
Mam strach
V tomhle věku je to úplně normální - v podstatě jde o to, že myšlenky jsou rychlejší než pusa… Nedokáže ještě tak pohotově artikulovat a zadrhne se.
Za pár týdnů by to mělo odeznít samo… a druhé takové období pak může přijít kolem šestého roku, tak buď připravena ![]()
Úplně normální.
Řešit to začni jedině pokud to bude trvat déle jak dva tři měsíce.
Jinak neopravovat nedávat tomu pozornost. Je to zkrátka trošku škytavka v nerovém systému, který není dozrálý.
Syn také začal koktat kolem 3 let. Praktická vystavila žádanku na logopedii. Postupně mu to odeznělo
@BohunkaP píše:
V tomhle věku je to úplně normální - v podstatě jde o to, že myšlenky jsou rychlejší než pusa… Nedokáže ještě tak pohotově artikulovat a zadrhne se.Za pár týdnů by to mělo odeznít samo… a druhé takové období pak může přijít kolem šestého roku, tak buď připravena
Přesně! Dceři bude v květnu 6 a také se teď začala zasekávat… ptala jsem se i logopedka… říkala že se nic neděje.
Tohle me hodne zajima, psala jsem sem o Vanocich stejny prispevek. Syn zacal tohle delat po prodelani covidu, ale zrejme to byla jen shoda casova a ne pricinna. Doktorka mi doporucila denne tabletku B6 vitaminu rozdrtit na lzicku, ze to zklidnuje nervovou soustavu. Hodne to pomohlo, ale je to nahoru a dolu. Ted jsem manzelovi zrovna rikala, ze uz jsme si na ro asi zvykli a ze bychom to meli resit, ale detska dr to resit zatim nechce, ono se mu to deje u novych nebo tezkych slov anebo kdyz honem chce neco rict, takze to nedela porad. Pry je to ale vyvojova neplynulost a ne koktani, takze by to melo prejit. Syn mluvil brzy a krasne a ma obrovskou slovni zasobu, takze pry to prameni z toho. Uvidime, v kvetnu jdeme na triletou prohlidku, tak tam pry se rozhodne, zda je treba logopedie.
@Brevnovanka88
Dobry den, dekuji za komentar, dcera uz to ted ale dela s kazdym slovem, v kazde vete se zakoktava.
Trva to zatim tyden.. take teda mluvila pomerne brzy a slovni zasobu ma dobrou, ale strach mam stejne.
@Anonymní píše:
@Brevnovanka88
Dobry den, dekuji za komentar, dcera uz to ted ale dela s kazdym slovem, v kazde vete se zakoktava.
Trva to zatim tyden.. take teda mluvila pomerne brzy a slovni zasobu ma dobrou, ale strach mam stejne.
Syn prave na zacatku take zadrhl na kazdem slove, to bylo tak dva tydny a pak asi pomohla ta B6 nebo nevim, ale utlumilo se to, ze to bylo skoro dobre a pak se to zas zhorsilo a je to ted 3 mesice tak, jak jsme popisovala. Prave koktani pry zacina pozdeji, ze v tech 3 letech to byva ta neplynulost, ale uprimne nemam co radit, uvidim v kvetnu na te prohlidce ![]()
Holky jdu pro rady. Na jaře synkovi budou tři roky. Mluví krásně v celých dlouhých větách, má neskutečnou slovní zásobu, srozumitelně se vyjadřuje. Teď posledních cca 4-5 dní začal zadrhávat, zakoktává se na začátku věty, ale i třeba v půlce.
Dětskému lékaři jsem volala, prý to zatím nemám řešit, jen kdyby to trvalo déle, tak se mám na konci února ozvat a koukl by na něj a případně logoped. Ale říkal, že se to často stává. Jen neměl po telefonu moc čas mi to vysvětlit.
Čím je to způsobeno?
Dcera to taky měla. Je to vývojem mozku - podrobněji nevysvětlim. Nepopohanet ho, počkat v klidu, až řekne, co chtěl. Mělo by to přejít samo. Víc si nepamatuju, je ji 12 a mluví dobře. Zkus googlit ![]()
Syn se taky zadrhával. Chtělo to čas, teď je mu 8 a po zadrhávání ani památka. Ono je to díky tomu, že mozek je rychlejší než pusa. Dětí toho mají hodně v „hlavě“, co chtějí říct, ale než to projde přes pusu, tak se to pere.
Holky, moc díky! Je něco, čím doma podpořit normální,, zdravé,,mluvení, jak mluvil předtím? Hodně čteme, zpíváme, chodíme ven… minimalizujeme televizi.
Někdy se zadrhne jednou, jindy třeba několikrát po sobě. Mluvil předtím moc hezky, plynule a souvisle ve větách.
Dobry den,
Dcera 2,5 roku zacala občas koktat a zadrhavat se. Uz to trva asi 14 sni. Nevim, jestli to hned resit nebo jeste pockat, nechci neco zanedbat. Mluvila uz krasne ve vetach a ted proste obcas na zacatku vety zacne koktat nebo i v pulce vety je slovicko u ktereho se zasekne.
Mam strach