3letý syn nemluví s učitelkou v MŠ

138
3.10.13 07:52

Nemluvi s učitelkou v MŠ

Ahoj, mam 3 letého kluka, letos šel prvně do školky a od začátku je pořád něco, museli jsme ho naučit samotnýho čůrat(aby si držel pinďu),naučil se pořádně sám jíst, musí se umět vysmrkat(sám, jak jinak).Ze začátku se docela počůrával a tak jsme byli rádi, že to už pominulo a je to už jen občas že se přičůrne, když to nestihne nebo tak. Jenže včera se pokadil :-( jsem z toho nešťastná, doma mi to neudělal ani nepamatuju :-( do školky se těší každý den. Nedalo mi to a tak jsem se rozhodla zeptat se učitelky jakse mu to proboha povedlo…tak je toproto, že si ten náš jako jedinej neříká když jde na WC :-( všechny děti ví, že si mají říct a říkají si a on jedinej ne :-( přitom doma si říká bez problémů, připadám si, jak kdyby mi ani nevěřila…říkám jí, že se s ním špatně domlovuáme, protožeon prostě když nechce, tak s nám a nemluví, když se ho naněco ptáme, tak to ponás opakuje(asi nerozumí na co se ptáme),nevím jak ho víc rozmluvit, přitom pokroky od doby co chodí do školky jsou vidět a máme z nich velikou radot…a paní učitelka je toho názoru, že bysme měli navštívit nějakého odborníka-vůbec netuším jakýho :-( jsemz toho rozladěná a nešťastná, malej je tak chytrej, umí čísla(hraje si s kalkulačkou a umí na ní sčítat, pozná že když je vedle sebe 5 a 6,že je to 56),písmenka-ne, že je jen vyjmenuje, on je pozná, hrozně rád a krásně kope, umí skládat puzzle, pamatuje si celou perníkovou chaloupku a umí ji říct(není mu vše rozumět, ale na tom pracujeme po návštěvě foniatrie) a o Koblížkovi. Nevím co mám dělat, připadá mi, že na něm pořád něco v té školce vidí, proboha jsou mu 3 roky, to tam rovnou může jít až bude dospělej :-( úploně jsem se zapomněla zeptat jak je na tom s ostatníma dětma, děti má moc rád, ale když si pro něj odpoledne jdu, tak učitelka sedí vždy u stolku, ostatní děti u svých malých stolečků, hrajou si skládají nebo sedí na koberci a hrají si a ten náš tam chodí s rukama za zády a včera na koberci ležel :-( jsem z toho smutná, poradítě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4361
3.10.13 08:18

Já sice nevím, ale mám zrovna syna od září ve školce, 3 mu byly předevčírem. Mluví jen když chce, a jen s kým chce to dělá od mala. Čůrá na záhodě v sedě a ani ho to nehodlám ve stoje učit, venku na trávu jo, ale doma ne. Jsme doma 4 a všichni si sedáme, nestojí nikdo ani manžel tak nevím jak můžou tohle vůbec ve školce vyžadovat. Se smrkáním je na štíru úplně, prostě popotahuje a vyloženě smrkout se mu povede jen někdy, taky nás nikdo nenutí, že musí umět, prostě to berou tak, že je fakt čerstvý tříleťák. Řekla bych že máte prostě nespokojené učitělky, nebaví je starat se i o malé a tím pádem problematičtější děti než jsou třeba předškoláci. Pokakal se buď z trucu, nebo si ho mají více všímat a umět se s ním více dorozumnět, když ho jedou přijali tak nemají být lenivé. Teprve jsou měsíc ve školce, tak musí být učitelky snaživější, než se vše zajede do nějakých kolejí. Asi bych si s nima promluvila, známá dávala dítě i do jiné školky, protože opravdu pořád něco učitelky měly, v druhé školce je normální klid :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
3.10.13 08:22

Hmm takhle těžko říct v čem to může být :think:…ale napadá mě, že nechce být ve školce a takhle protestuje nebo mu nesedí ta učitelka, těch možností může být spousta…to že tříletý dítě opakuje co mu řekneš je normální - učí se tím, než bych lezla k nějakýmu odborníkovi (což považuju až za poslední řešení), tak to proberu s nima ve školce…on totiž každej člověk je neopakovatelnej originál, ale holt ve školních zařízeních se s tim občas bojuje, jelikož společnost vyžaduje stádovistost :zed: :P

Příspěvek upraven 03.10.13 v 08:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12429
3.10.13 08:26

Je to o učitelkách jak moc se chtějí o děti starat. Buď jim pomůžou nebo je jen hlídají. Zkusila bych se s nimi domluvit, když tak dala jinam pokud je možnost.
Možná proto že je tak šikovný tak si těžko hledá kamarády. Ale to se může třeba za měsíc změnit.
Náš malej je taky ve školce, 3 bude mít v lednu. Čůrá ve stoje u malého záchodku, ale tak tak přehodí pinďu:) Doma si sedá. Smrkání neřeším, když si toho všimnou tak je vysmrkají nebo utřou nos, když ne utře to do rukávu:)Nic s tím nenadělám když tam nejsem:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
3.10.13 08:31

P. s. jinak opravdu je to jenom o lidech, náš starší si ve školce taky moc nehrál s dětma, jelikož odmalinka je až moc chytrej :mrgreen: a když se nudil tak zlobil…nakonec to učitelky vyřešili tak, že mu ze svýho koupili sudoka (jeho vášeň od školky dodnes) on si luštil a byl spokojenej a v klidu popř. ten poslední rok seděl učitelce na klíně a četl s ní dětem pohádky, jelikož to uměl dřív než šel do školy…a ve výsledku na něj dodnes rády vzpomínaj 8)

Příspěvek upraven 03.10.13 v 08:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lenka76
3.10.13 08:31

Ahojky, me vzdycky tohle zvedne mandle kdyz to ctu. V CR vidi vsechno hned spatne, hned zrale na odbornika, kdyz se nekdo trosku odlisi…Sakra vzdyt jsou to deti, kazdy je jine, kazdy ma to svoje tempo. Bydlim v zahranici, a pokazde, kdyz dojedu do cR, tak slysim a ona jeste ma plinu? a ona jeste nesmrka? a ona jeste tohle tamto???Nase mala se naucila smrkat az kolem 3,5 roku, ale stejne to neni ono.Kdyz nastupovala do skolky 3 mesice pres svyma 3 narozeninama),tak mi rekly, jestli prijde v plince, nevadi, jestli bez, tak to bude super. Nikdo do niceho netlaci.Nase mala tam rvala cely skolni rok(je pravda, ze chodila na 3 dny v tydnu), pokazde, kdyz jsem ji tam privedla, ale pak byla uz v pohode.

Chtela jsem jen napsat, ze bych si z toho nic nedelala, urcite bych nesla k nejakymu odbornikovi, na to je casu dost. Tak se pokakal, no a co. To se obcas stava. S tim, ze nemluvi na ucitelky, tak se asi stydi. Je tam preci jen kratce. Vsechny deti nejsou hned komunikativni.Ja myslim, ze cas to spravi. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
5502
3.10.13 08:33

Tak to teda mi přijde, že za jeden měsíc dělá fakt velké pokroky, když se furt musí učit něco nového… paní učitelka by mohla pochopit, kolik nového toho je, jestli chlapeček hůř mluví nebo se jí třeba stydí říct, tak to se určitě časem změní…

moje malá má teď čerstvě 3 roky (od začátku září) a taky chodí do školky, ze začátku se každý týden ve spaní počurala, tak mě paní učitelky poprosily, ať donesu nepromokavou podložku a víc neřešily, že stát se může… teď už se to 14 dní nestalo, asi si zvykla… doma po obědě neusíná za poslední rok skoro vůbec, tak si mohla na záchod jít i během odpočinku, tak nebyla tolik zvyklá… nebo třeba paní učitelka zjistila, že malá poslední dny nejí svačinky, ale tak, že chleba vyhodí do koše a tvrdí, že už to snědla 8o tak se mě ptala, jestli to dělá i doma, což teda nikdy neudělala, tak jsem malé doma domluvila (že když jí nechutná nebo nemá hlad, že to má paní učitelce říct a ne vyhazovat jídlo do koše) a paní učitelka řekla, že bude na ní dávat pozor a hotovo… Takže je to o hodně i přístupu učitelek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
3.10.13 08:48

Tak náš Ondra šel letos taky porpvé do školky a už je mu tři a třičtvrtě. Vyčůrat se umí sám i ve stoje, ale po kakání potřebuje utřít, to neumí. Pustit vodu pákovou baterií, aby si umyl ruce, taky moc neumí a smrkat sám taky ne. Teda vysmrká se, když mu někdo drží kapesník a utře nos. A učitelky ve školce (k mému velkému překvapení) toto respektují, pomáhají, neprudí, berou věci, jak jsou.
Děti mají ve školce svůj hřeben, krém na obličej, co je potřeba a učitelky každého obslouží, když to samy nezvládnou.

Pamatuju ale, že ségra měla s učitelkama peklo, když dala malou do školky ve 3,5. Denně poslouchala, jak se malá neumí obléknout, a že to je hrozný. Chodila věčně s punčocháčkama naruby nebo zadkem dopředu, se zarvaným nosem a nudlema po celém obličeji, protože se sama neuměla vysmrkat, o vlasech zachuchaných do chumlu ani nemluvím, po spaní jí je nikdo neupravil a tříleté dítě se těžko samo učeše. Kakat ve školce vůbec nechodila, nechtěla, protože by jí nikdo neutřel zadek :zed:

Je to v učitelkách. A jak píšeš, že vaše učitelka vždy sedí u stolu a děti si dělají své věci, tak to já jsem v naší školce neviděla. Vždy, když tam Ondru vedu nebo pro něj přijdu, učitelka se dětem věnuje, sedí s nima na zemi nebo jim kreslí na tabuli, čte. Asi to nedělá celý den, ale ráno a odpoledne, když se děti scházejí a rozcházejí, tak vždy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Reňulín
3.10.13 08:51

To se utřepe. Dítě si musí zvyknout na novou autoritu, na nové děti a nový režim. To dá zabrat. Navíc to vše může být povahou. Není introvertní? Pak se mu bude všechno zvládat o něco hůř než extrovertním dětem. Chce to ale jenom čas ;) a učitelky by to měly vědět.
Jinak ale nechápu proč se divíš, že se musel naučit sám jíst, čůrat a smrkat. To je podle mě základ, který by měly zvládat všechny děti. A obzvlášť ty, které jdou do školky. Umíš si představit, že jedna učitelka celé dopoledne jenom lítá s dětma na wc, utírá jim nosy a pak je všechny v poledne nakrmí? :roll:

• Citovat
  • Upravit
26093
3.10.13 09:05

Tohle je o přístupu a komunikaci všech. Já letos dávala do školky čtyřleťáka. V podstatě nemluví, má spoustu svých výrazů, já mu rozumím, ale ostatní jen základ (jo x ne a tak…). Před paní ředitelkou ani učitelkou jsem nemlžila, prostě jsem na rovinu řekla, jak se věci mají, donesla zprávu z logopedie, kam chodíme… Když si s ním druhej den nevěděly rady, hned jsem tam šla, další dny jsem jim poradila, jak ho namotivoat, aby se nezaseknul… :nevim:

Nebylo to jen pro dobro učitelek, ale i pro prcka, kterej se pak už zaběhnul a naučil se fungovat během pár dnů úplně v pohodě. Jedinej problém je, źe mu děti nerozumí, ale proto tam je, aby ho to donutilo začít mluvit normálně a vyprdnout se na ty vlastí výrazx, kterejch má milion… :oops:

Prostě vím, že jsem jim tam nedala standardní dítko, tak se snažím to co nejvíc ulehčit všem… :nevim: To, že se musí pořádně sám najíst beru jako samozřejmost už u dvouleťáka… :oops: Takže to bych neřešila vůbec, u čurání bych řešila, jestli nemůže sedět (popravdě nevim, jak sprcek čurá ve školce :mrgreen: ), a smrkání… :nevim: Momentálně si můžu dovolit ten luxus být doma s prckama díky mladšímu, takže s rýmou do školky nedávám, tím pádem smrkání řešit nemusím, i když prcek to umí… Ale zas je o rok starší, než tvůj… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
3.10.13 09:20
@Reňulín píše:
To se utřepe. Dítě si musí zvyknout na novou autoritu, na nové děti a nový režim. To dá zabrat. Navíc to vše může být povahou. Není introvertní? Pak se mu bude všechno zvládat o něco hůř než extrovertním dětem. Chce to ale jenom čas ;) a učitelky by to měly vědět.
Jinak ale nechápu proč se divíš, že se musel naučit sám jíst, čůrat a smrkat. To je podle mě základ, který by měly zvládat všechny děti. A obzvlášť ty, které jdou do školky. Umíš si představit, že jedna učitelka celé dopoledne jenom lítá s dětma na wc, utírá jim nosy a pak je všechny v poledne nakrmí? :roll:

Já senedivím tomu, že tohle vyžadují, chápu, že těch dětí je tam hodně, ale na druhou stranu je to jejich práce, je jasné, že všechny děti neumí všechno, každej je jinej. S tím čůráním jí vadilo, ne že nechodí čůrat, ale že si na WC sedá, že nečůrá vestoje jako kluk, takže jsme trénovali držení pindi ve stoje a už je to OK-takže to má za výsledek, že už čůrá vestoje jako kluk, ale když jde čůrat, tak jí to neřekne. Od začátku září, prý ještě nekadil, zadečky jim utírají a proto si ty děti musí říct, že jdou na WC.On to neřekl a dopadlo to jak to dopadlo :-( S tím smrkáním-umí se vysmrkat, ale kapesník mu držím já a utřu ho. Chtějí po něm, aby si uměl sám rozbalit papírovej kapesník, dal k nosu, vysmrkal se a utřel. Dva dny po sobě seděl u jídla s nudlí pod nosem, učitelka naněj koukala a neutřela - přeci se může zvednout a dojít si pro kapesník a vysmrkat se-na stole totiž kapesníky prý mít nesmějí(ani čisté).Jíst sám uměl-tak napůl, uměl si dát do pusy lžíci, umí i s vidličkou(to některé děti ještě ani neumí),jen mu dělalo problém nabírání polívky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
3.10.13 09:24

Mně se nelíbí, že jsi z toho tak rozladěná. Navštívila bych se synem dětského psychologa. S dětmi to umí a měl by poznat příčinu - třeba příčinou je to, že nesnáší svou učitelku v MŠ :lol: nebo se zjistí že se stydí před holčičkama, nebo že mu tam smrdí mýdlo, může to být tisíc věcí a nemusí to znamenat že by on měl nějaký problém. Psycholožka by měla odhalit příčinu a poradit jak na to. Náš pes se zaboha nemohl naučit dát pac, věděla jsem ale že je chytrá. Koupila jsem si knížku a zjistila jsem že jsem jí to učila špatně - že to nebylo pro ní srozumitelné. Jednou jsem jí to ukázala správně a ihned pochopila. Chyba nemusí být vůbec v něm, ale může být v jeho okolí. Říkat si že chci čůrat to někdy potřebuje důvěru k tomu dospělému. Stačí aby měla jednou učitelka nějakou blbou poznámku a už k ní důvěru nemá a tedy si ani neřekne a raději se pokaká. ěti jsou na řeči učitelek v tomhle věku strašně citlivé. A to, že nesedí u stolečku a leží na zemi? No pokud je na té zemi šťastnej tak v tom nevidím problém. Tohle ale právě zkušený dětský psycholog zjistí. Pak budeš klidná, budeš se synem umět lépe komunikovat a budeš ho víc chápat a navíc budeš mít pro tu krůtu ve školce papír od odborníka, že syn je zcela v pořádku a že chyba je na její straně. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
3.10.13 09:28

učitelka

Ahoj všem, moc děkuju za příspěvky, potěšilo mě, že nejsem jediná, kdo má dítko který neumí vše. Mě taky přijde, že asi má problém s touto učitelkou, můj přítel s ní například ani nemůže mluvit-prostě si nesedli a mají komunikační blok. Přijdem do školky, potkáme ji a ona malýho ani nepozdraví :-( je nastydlá, jako většina dětí ve školce a řeší, že ten náš má rýmu a jestli s ním půjdem k dr. příteljí řekl, že má jen rýmu a ona, že chce papír od dr. že může chodit do školky, řešila jsem s ředitelkou av še bylo jinak, žádný papír potřeba nebyl. Prý to přítel špatně pochopil, učitelka nic takového neřekla :-( Vadí mi, pokud se jí zdá, že má malej problém, tak se mají ozvat a ozvat si nás, říct nám to. kdybych ji dnes nevyhledala kvůli tomu, že se malej pokadil, tak nic neřekne. Do školky semalej těší, bez problémů tam spinká. V naší skolce jsou 3 třídy(je až pro 60 dětí) a funguje to tak, že ráno do 7.30 (vodím ho na 7) jsou sojený s jinou třídou, pak si je učitelky rozeberou a po obědě jdou spinkat a odpoledne jsou všechny děti spojený, takže se mu přes den vystřídají hned všechny 3 učitelky. Když jsme ho vodili jen k té naší učitelce, tak se u moc nechtělo, ale to byl začátek, tak jsme to brali tak, že si holt musí zvyknout, noví lidé, pravidla, režim… jestli se nic nezmění, budem uvažovat o tom, že ho zkusíme přendat do jiné třídy, ale co vím, tak paní ředitelka to dělá nerada :-( Já na malém vidím ty pokroky co udělal, vím, že mu školka svědčí a jsem ráda, že je mezi dětma, děti má rád a moc příležitostí s nimi být jinak nemá. Pořád doufám, že se to ještě zlepší. Tolik jsme se na to těšili, že bude chodit do školky u nás a najde si kamarády.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
740
3.10.13 09:30

Jako učitelka v MŠ malým ráda pomůžu. Není problém, když už to na záchod nestihnout je umýt, převléct. Tím spíš, že když šel loni do školky můj mladší, dávala jsem ho tam s tím, že má prostě k vlastním hovnasům odpor, ale nakadit do trenek nemá problém ani doma :cert: Učila jsem ho to po dobrým, po zlým a proste to nešlo. Takže jsem to ve školce nahlásila a tak 2 x do týdne jsem měla smrdutý balíček v šatně. Trvalo to tak půl roku, pak asi dozrál. Počurat se ve spaní nemá problém, je to hlavně tím, že se před lehnutím do postýlky nejde vyčurat (to si ve školce hlídám u všech dětí) a navíc má tvrdé spaní.
Dětem ve školce každopádně pomáhám i s oblíkáním úzkého trička, vím, kdo potřebuje pomoct a s čím - nemám problém se zeptat maminky, jak je na tom s danou věcí doma a podle toho se zařídím. Nedělám to, abych maminky prudila, ale aby se nějaké ty věci naučily ty mláďata samy. Jsou to malí ďáblíci a pokud zjistí, že jim pomůžu, tak to začnou i zneužívat. Každopádně první půl rok jsou malí hájeni, to pomáhám hodně, postupně pomoc omezuju, ukazuju, vysvětluju a zkoušíme, jestli to půjde nebo ne.
Podle mě tvůj malej opožděnej není, vyprdla bych se na doporučení učitelky, prostě potřebuje svůj čas. Klidně jí řekni, jak jsi s ním na tom doma ty a zkuste to nějak dát dohromady ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
3.10.13 09:32

@vonkova.v No já bych ho přendala do jiné třídy. Ředitelce bych řekla že učitelka lže vám jako rodičům - viz potřeba papíru od doktora, že se o vaše dítě vůbec nestará a má s ním jen problémy a všechno jí řekla. A prostě bych na jeho přesunu trvala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin