Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer, chci se zeptat jaké jsou vaše děti v 34m? Můj syn nemluví říká jen ne a na vscehny máma zvířátka jen říkají co dělají chodíme k lokopedce, teď v říjnu jdeme k neurologovi zda mu správně pracuje mozeček.
Bojím se že nebude mluvit když koukám okolo sebe dětičky krásně mluví a já si vyčítán že jsme udělala něco špatně děkuji za odpovedi
@Veronika111_m píše:
Dobrý večer, chci se zeptat jaké jsou vaše děti v 34m? Můj syn nemluví říká jen ne a na vscehny máma zvířátka jen říkají co dělají chodíme k lokopedce, teď v říjnu jdeme k neurologovi zda mu správně pracuje mozeček.
Bojím se že nebude mluvit když koukám okolo sebe dětičky krásně mluví a já si vyčítán že jsme udělala něco špatně děkuji za odpovedi
Podle toho, jak píšeš, bych řekla, že asi nemá úplně podnětné prostředí pro vývoj řeči ![]()
@Veronika111_m píše:
Má vše na co si ukáže mluvíme doma celý den
Jestli mluvíš, jak píšeš, tak se nedivim, žr nemluví ![]()
Psala jsem na rychlo mám ještě druhé Mimi omlouvám se jen jsem se zeptala.
Muj syn byl neco podobneho, rikal teda jeste ham, bac a takovy citoslovce. Rozjel se az ted po tretim roce. Zacal rikat souhlas a spojovat. Dle neurolozky ma vyvojovou dysfazii, u psychologa jsme zatim nebyli. Rozumi pokynum? Nejakym slozitejsim?
Ano rozumí vážně všemu zkouším ho třeba aby mi donesl pro brášku plenku a vždy donese rozumí všemu
Neboj se. Určitě se rozmluví ve školce. Mě první mluvil taky málo a když už tak jazykem kterýmu nikdo nerozuměl.
Teď je mu 9 a pusu nezastaví. A druhymu bude v Listopadu 2 a taky se mu moc nechce. Dělá zvířátka zvuků, říká papu jako jídlo ale jinak taky nic extra. Mluvíme na něj pořád.
On jakoby mluví svou řečí a nerozumíme mu co mu je hodně rozumět napodobení zvířat a když říká ne a máma
@Tosidelassrandu píše:
Podle toho, jak píšeš, bych řekla, že asi nemá úplně podnětné prostředí pro vývoj řeči
Seš fakt pipina.
Zakladatelko, pokud jsi dítě nedržela v kleci ve sklepě, tak jsi nic špatně neudělala. Bude tam prostě něco „jinak“. Za to nemůžeš, co jde, s ním děláš - logopedie, neurologie, pediatr. Jediné, co ti můžu já poradit, je hodně trénovat motoriku. S řečí je úzce spojena, tak ať má příležitost běhat, šplhat, klidně plavat, koloběžku, odrazedlo…
Umi pojmenovat veci, kdyz se zeptas, kde je gauc, kde je zaclona..atd…Jestli jo, tak bych pockala. Nas se fakt rozjel az po tom tretim roce. Slova teda komoli, ale posun tam je. Ale do tri let taky skoro nic. Mne teda prijde, ze mu pomohly homeopatika, ze pak mu to zacalo nejak naskakovat.
On má vážně vše běhá hraje fotbal má odrážedlo hraje si na hřišti s dětmi vše proto mě to strašné trápí ![]()
@Veronika111_m
Tady uč v Mš se 7mi letou praxí ![]()
Z vlastní zkušenosti s dětma co mi prošly rukama, jsem viděla dost kluků co v tomhle věku nemluvilo. Né nadarmo se říká, že si pánové dávají na čas.
Chválím za návštěvy logo! Klučina je sice ještě malej, a každé dítě je individuální, takže zatím se vůbec nestrachuj ![]()
Co můžu doporučit, ho tak trochu i ‚nutit‘ do mluvy, pokusit se odbourat ukazování na věci, pokud malej samozřejmě ukazuje na věci, co chce atd. V 95% případech to dítě donutí se snažit mluvit.
Jinak co jsem měla klučíky na třídách, tak se do předškoláků rozpovídali, oni je pak i takzvaně donutí vrstevníci ve třídě, budou chtít pokecat ![]()
Holky, co tu píšou, že máš špatnou výchovu úplně ignoruj, jak říkám, každé dítě je jiné a rozmluví se dříve či později ![]()
@TheCocodile píše:
@Veronika111_m
Tady uč v Mš se 7mi letou praxí
Z vlastní zkušenosti s dětma co mi prošly rukama, jsem viděla dost kluků co v tomhle věku nemluvilo. Né nadarmo se říká, že si pánové dávají na čas.
Chválím za návštěvy logo! Klučina je sice ještě malej, a každé dítě je individuální, takže zatím se vůbec nestrachuj![]()
Co můžu doporučit, ho tak trochu i ‚nutit‘ do mluvy, pokusit se odbourat ukazování na věci, pokud malej samozřejmě ukazuje na věci, co chce atd. V 95% případech to dítě donutí se snažit mluvit.
Jinak co jsem měla klučíky na třídách, tak se do předškoláků rozpovídali, oni je pak i takzvaně donutí vrstevníci ve třídě, budou chtít pokecat
Holky, co tu píšou, že máš špatnou výchovu úplně ignoruj, jak říkám, každé dítě je jiné a rozmluví se dříve či později
Děkuji strašně moc ♥️ za uklidnění já doufám že už si směnou též pokeca, chtěli jsme ho dát do školky ale prý takhle malé nebeou ad to zkusíme po třech letech
@Veronika111_m Náš syn taky začal mluvit až s nástupem do školky a můžu Vám říct, ze teď tu pusu nezavře. Na logo chodíme od 3, slovní zásobu má velikou a všechno dohnal. Ještě budete vzpomínat jaký to bylo když nemluvil
. Má 5 a všechno ví, všechno zná. Hodně pomáhalo ptát se co bylo ve školce. Tam s nim nejste, takže nemůžete za něj doplňovat slova/věty.