Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím všechny, už nějaký čas pozoruji svého psa Border kolie a nezdá se mi jeho tlama. Prostě mu jak kdyby začal mizet tmavý pigment v tlamě. Začalo to malými růžovými flíčky a teď už to má celkem hodně. Míval tlamu uplně černou. Nesetkal jste se náhodou někdo s tím??
Jé, tak to si počkám na odpověď. Máme labradorku, bylo jí 10 let a má ten samý problém. Manžel říká ať to neřeším, že jí moc pozoruji.Nic jí není, jen mizí pigment na jedný straně.
@lasička1 @Suzann ahoj, kolie nevim, ale u labradoru je to normalni, vekem ztraci pigment. Nekteri zluti ho ztraci dokonce uz jako velmi mladi, nekteri jen na zimu a jini navzdy. Ta nase ma rok a pul, v zari ji zruzovel i vrch nosu, tak uvidim, jestli ji to zustane nebo na leto zase zcerna ![]()
Tak náš pes bude mít 3 roky. Volala jsem Panu Mvdr. a říkal mi, že to může být zimou, že se to v zimě ztrácí a pak až začne svítim slunko, že se ten pigment většinou vrátí, ale může to být i něco jiného. Po telefonu těžko radit. No mně se spíš zdá, že má v hubě nějaký zánět, takže asi pojedem. Mám psa s PP, takže fakt nechci psa s růžovým čumákem ![]()
@Suzann s PP to nema nic spolecneho, zmena pigmentu nicemu nevadi a neni brana jako vada ani na vystavach. Problem je to jen tehdy, pokud ho cerny nikdy nemel. Pigment ovlivnuje hormon, jehoz tvorba se v zime zpomaluje, proto svetla a v lete zase tmavne. Klidne si zajed, ale pokud je to pigmentaci, tak s tim stejne nic neudelas, neda se to ‚vylecit‘.
@Suzann píše:
Tak náš pes bude mít 3 roky. Volala jsem Panu Mvdr. a říkal mi, že to může být zimou, že se to v zimě ztrácí a pak až začne svítim slunko, že se ten pigment většinou vrátí, ale může to být i něco jiného. Po telefonu těžko radit. No mně se spíš zdá, že má v hubě nějaký zánět, takže asi pojedem. Mám psa s PP, takže fakt nechci psa s růžovým čumákem
takže, kdyby se mu ten pigment nevrátil a měl světlý čumák, tak ho dáš do útulku, nebo co?
Máme světlýho labradora, taky jí zesvětlal čenich, ale že bych jí kvůli tomu snad neměla ráda, nebo jí nechtěla, to mi příjde, promiň, padlé na hlavu
. V létě ho má tmavší, na zimu zesvětlá. To je jako opálení u lidí…
@Lucake Já vím, že to nemá nic společného. Ale lidi vybírají psa ke krytí hlavně podle vzhledu. No možná to spíš moc řeším. Ale vypadá, že možná má i nějaký záňet dásní, tak řeším jestli to nemá souvislost. Mvdr. říkal, že to může být víc věci, tak uvidím. Díky
@Suzann píše:
@Clarita Jezis to je zas nazor![]()
![]()
Dam ho utratit!
No, tak sorry, ale mě to tak z tvý poslední věty vyznělo. Mám psa s PP, tak fakt nechci psa s růžovým čumákem. To zase mě příjde jako názor na
!
@Lucake píše:
@lasička1 @Suzann ahoj, kolie nevim, ale u labradoru je to normalni, vekem ztraci pigment. Nekteri zluti ho ztraci dokonce uz jako velmi mladi, nekteri jen na zimu a jini navzdy. Ta nase ma rok a pul, v zari ji zruzovel i vrch nosu, tak uvidim, jestli ji to zustane nebo na leto zase zcerna
zas tak normální to není, jako trochu jo, ale extrémní vymizení pigmentů ( typicky růžové oči) je nevhodným výběrem psu při krytí, pokud se spoji psi nesoucí nevhodný barevný gen.
@Suzann ja nevim, s krytim nemam zkusenosti, ale v tlame by si toho stejne asi nevsimli. Pokud jsou tak povrchni, tak si vymysli nejakou historku, ze to maji jen ti nejlepsi
preju at to neni ten zanet ani nic jineho vazneho ![]()
@Clarita Ach jo. To je ironie víš? Pejsek je chovný, proto jsem to napsala. A i kdyby mu chlupy vypadali, tak ho pryč nedáme. Už tě to uklidnilo?
@Suzann - hm, tak jsem asi dneska smysl pro ironii nechala doma… Bohužel jsem se setkala s povrchními lidmi, kteří psa kvůli jeho stárnoucímu vzhledu týrali, tak jsem na to háklivá.
Supr nápad. No s tím slunkem mě to zaráží, že to má spíše ve vnitř. Takže si myslím, že to asi slunkem nebude. Krom toho má nepěkné dásně. Uvidíme. Kdyžtak pak napíšu
@mag nerikam extremni a uz vubec ne u oci
u starnoucich zlutych labradoru se to deje normalne, tedy dost casto ![]()