Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, taky jsem si zjistovala jak to funguje a myslim ze to nema nic spoolecneho s tim jestli jsi byla nebo nebyla s prvnim mimcem na nemocenske.
Aby jsi mohla na druhe dite pobirat materskou, musis mezi tim alespon 1/2 roku pracovat, jinak pobiras pouze rodicovsky prispevek.
Danka
Ahojky!
Abych se přiznala, vůbec vyplácení peněz nerozumím, ale kamarádka si pořídila druhé dítě dřive, než prvnímu byli 3 roky - akorát nahlásila zaměstnavateli ukončení jedné a nástup na druhou mateřskou (nebyla ani 1 den v práci) a dostává na druhé dítě normální půlroční mateřskou. Asi bude třeba zapátrat u nějakých odborníků - s tím, že by se muselo mezitím být 1/2 roku v práci jsem se nesetkala.
Sýkorka
Ahoj, v červnove Betynce (6/2003) je o tom docela podrobny clanek a je to tam srozumitelne vysvetleno
Ahoj,jsem v 33t. a mám 3r. a 2 měsíce starou dcerku.Dnem jejích 3 narozenin Ti končí možnost nastoupit k zaměstnavatali,pokud Ti nepovolí 4rok,jinak rodičovský příspěvek Ti dál bude vyplácet sociálka(do 4 let).Mě ho zaměstnavatel nepovolil, musela bych nastoupit do práce.A protože už jsem byla dost těhotná a nemám lehké zaměstnání napsal mi lékař nemocenskou(dnem jejích narozenin).Za týden pak následně nastupuji mateřskou.To vše se vypočítává z posledních odpracovaných 3 měsíců,to znamená před 1.těhotenstvím.Jestli také chceš je možné si v knihovně vypůjčit Dodatek k zákoníku práce,který se přímo týká mateřských dovolených a je tam také uvedeno pár konkrétních příkladů.V každém případě jsi jako těhotná asi od 2.měs. v ochranné lhůtě a nemohou s Tebou rozvázat prac.poměr.Snad Ti Tvůj zaměstnavatel vyjde vstříc a vše dobře zvládnete.Hanka. ![]()
Ahoj,
já jsem při prvním těhotenství byla na nemocenské a po dvou letech jsem znovu otěhotněla, na nemocenské jsem nebyla a protože jsem byla v předchozím těhotenství v zaměstnaneckém poměru a od té doby neuplynuly 3roky, tak mi další 28.týdenní mateřskou dovolenou proplácel znovu zaměstnavatel. ![]()
[ Tento příspěvek byl upraven uživatelem: mamca dne 07-07-2003 14:41 ]
Ahojky,
nemocenská nemůže nijak ohrozit vyplácení mateřské dovolené.
A co se týče druhého dítěte a mateřské dovolené, tak pokud otěhotníš do dvou let věku prvního dítěte, zaměstnavatel by Ti měl znova půl roku vyplácet mateřskou dovolenou a dále pak po rodičovský příspěvek.
Ahoj, chtěla jsem se zeptat,zda někdo nemáte zkušeností s tím kolik se vyplací nemocenská v těhotenství? Plánujeme s přítelem přírustek a protože pracuji jako pokladní a denně se toho nataham nejenom na pokladne ale i lahve od piva co lidi vrací.. Proto bych musela jít na nemocenskou ,tak bych chtěla vedet jak by se mi vypočítavala nemocenská.
Je úplně jedno, do kolika let prvního dítka otěhotníte znovu, záleží, zda bude stále trvat prac. poměr, pokud ano, dostanete mateřskou a můžete si vybrat délku vyplácení rodičovského příspěvku.
Když v průběhu první RD prac. poměr skončí (uplynutí doby určité …), s dalším dítkem dostanete rovnou ode dne porodu čtyřletý rodičák.
Když budete pobírat rodičák na první dítě a zároveň budete znova těhotná, není důvod pro neschopenku - do práce nechodíte…
Ježíš, teď vidím ta data u příspěvků, to se takhle objevujou obnovené diskuse v nových, jo?
Novinka ![]()
marillynka - nemocenská v těhotenství se počítá jako každý jiná neschopenka, na netu určitě jsou někde kalkulačky. První měsíc je to všelijaké, pak by to mělo být 69% platu (a teď nevím, čistého myslím).
@vicca píše:
Přišla už někomu nemocenská za prosinec. Díky
mě ve středu, ale lístek na peníze jsem odesílala už 28.12.
@vicca píše:
Přišla už někomu nemocenská za prosinec. Díky
Mně přišla 10.1.
Manžel tam volal a řekli mu ať si zavolá příští týden, žže je to ve fázi vyřizování
.
Holky,
mám dotaz, jestli nevíte, jak je to s tím, když půjdu na nemocenskou ještě před odchodem na mateřskou. Kamarádka mi říkala, že pokud jste na nemocenské při prvním těhotenství a chcete mít mimčo do těch tří let než nastoupíte do práce, tak prý i při dalším těhotenství vás dají na nemocenskou a vy to můžete normálně nahlásit zaměstnavateli a ten vám bude po celých devět měsíců vyplácet nemocenskou a následně mateřskou. Moc se mi to nezdá, tak kdybyste některá věděla, jak to je…
Nicméně mě zajímá, pokud znovu v těch třech letech otěhotním, jestli mi je zaměstnavatel povinen vyplácet alespoň tu mateřskou nebo ne.
Díky, moc mi to pomůže