Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, mám po 2 zamlklých těhu, teď jsem po 3 a jsem na nemocenské (pracuji v pivnici) Mám smlouvu na dobu určitou, která mi končí 28.2. 2025 a termín porodu 3. Května, vím že na mateřskou mám nárok, akorát mě zajímá, kdy na ní můžu nastoupit, když budu nezaměstnaná nebo jestli můžu být na nemocenské do porodu. Děkuju moc
Příspěvek upraven 22.09.24 v 13:01
@Nikola170 na neschopence můžeš být maximálně do 6 týdnů před porodem. Pak nastupujes na mateřskou a začneš dostávat peněžitou pomoc v mateřství.
Ano, mateřská je 6 tydnu před porodem, do té doby marodíš. Ale myslím, ze Te stejně jako těhotnou nemůžou vyhodit, ne?
Smlouva ti skončí v únoru, ale nemocenská bude podle mě normálně pokračovat až do mateřské. Je tam ta ochranná lhůta 180 dní.
@Anonymní píše: Více
Oni ji nevyhodí, ale končí jí smlouva. To je rozdíl.
Na mateřskou dovolenou nenastupujes, ale pozadas si 6-8tydnu před porodem o peněžitou pomoc v mateřství. Do té doby budeš na neschopence.
Nechapu, jak muze byt pani na neschopence, kdyz ji uz skonci smlouva?
@Monte2 píše: VíceÚplně normálně. Když nastoupí na neschopenku za trvání pracovního poměru nebo v ochranné lhůtě 7 dni po skončení pracovního poměru tak má nárok na neschopenku dokud ji doktor neukončí.
Na mateřskou dovolenou můžeš nastoupit 6–8 týdnů před plánovaným termínem porodu, i když tvoje pracovní smlouva skončí. Pokud budeš stále na nemocenské až do porodu, můžeš přejít na mateřskou ihned poté. V takovém případě máš stále nárok na mateřskou podporu.