nemocenská X paragraf

3359
22.11.09 10:11

nemocenská X paragraf

Ahoj holky,
potřebovala bych poradit, co nás výjde lépe nemocenská nebo paragaf (jsme se synem dost nemocní a zrovna to bude výplata před vánoci :zed: ) Pracuji od začátku května (tedy jako zaměstnanec-předtím na dohodu)…Moc děkuji, já se v tom neorientuji ještě jsem nemocenskou neměla :-)
 Marie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3910
22.11.09 10:19

T

Příspěvek upraven 12.12.11 v 15:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3910
22.11.09 10:19

Ta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7928
22.11.09 11:09

ahoj rozhodně paragraf tohle jsem zkopírovala.

Podpora při ošetřování člena rodiny: •Pokud zaměstnanec nepracuje kvůli ošetřování člena rodiny nebo se stará o dítě do 10 let, má nárok pobírat podporu. Orgán nemocenského pojištění může dávku přiznat v závažných případech i jiné osobě, tzv. zvláštnímu příjemci dávky. •Do vyměřovacího základu pro výpočet nemocenské dávky se počítá souhrn hrubých příjmů za posledních 12 měsíců, z kterých zaměstnanec/OSVČ odváděl nemocenské pojištění. •Denní vyměřovací základ se spočítá jako podíl vyměřovacího základu a počtu dní v rozhodném období (365, resp. 366 dní). •Denní vyměřovací základ se dále redukuje podle následujících pravidel: •z částky do 786 CZK se počítá 90 % •z částky od 787 do 1 178 CZK se počítá 60 % •z částky od 1 178 do 2 356 CZK se počítá 30 % •z částky nad 2 356 CZK se už nic nezapočítává •Podpora při ošetřování člena rodiny se počítá z redukce denního vyměřovacího základu ve výši 60 %. •Podpora při ošetřování člena rodiny se poskytuje maximálně na 9 dní. Pokud jde o dítě do 10 let, které je jinak osamělé, podpora se prodlužuje na maximálně 16 dní.

Akorát někde jsem našla že je placených jen 9dní,takhle mi to říkala i mzdová účetní,pak známá účetní,ale nikdo si není jistý.Manžel měl tedy o dost méně na výplatu a není to pro nás zanedbatelná částka.
Manžel byl s malou před 2měsící 18dní doma já byla v nemocnici, bohužel babičky nefungují :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7928
22.11.09 11:22

takže by mě samotnou zajímalo jak je to s tou délkou jestli je to u dětí do 10let prodlouženo na těch 16dní ale celých 16dní placených nebo je to 9dní palcených a omluvených u zaměstanvatele do výše těch 16dní takže prvních 9dní placených a zbytek jen neplacených a omluvených.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3910
22.11.09 11:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7928
22.11.09 11:31

No jo na chřipku to asi bude stačit já bohužel ležele na kapačkách ve spitále takže 9dní mě nestačilo. Byla jsem tam na 3×.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3359
22.11.09 11:40

Ahoj holky, moc děkuji, já prý mám chřipku-dle paní Mudr. z pohopovosti, malý náběh na zápal plic - ale vypadé to, že mu zabrala anibiotika :potlesk:, takže to tak zlé nebude, určitě nebudu doma déle než týden, to by holky v práci nedaly…babička s dědečkem naštěstí fungují na 1* :wink:
jo a nebude problém v tom, že prcuji od května :idea: omlouvám se ,ale v mém stavu nejsem schopna pochopit ani kolik je 2+2…nebo je to jedno…Do vyměřovacího základu pro výpočet nemocenské dávky se počítá souhrn hrubých příjmů za posledních 12 měsíců, z kterých zaměstnanec/OSVČ odváděl nemocenské pojištění. •Denní vyměřovací základ se spočítá jako podíl vyměřovacího základu a počtu dní v rozhodném období (365, resp. 366 dní). jak psala katty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2191
22.11.09 15:33

Ahoj, to, že pracuješ teprv od května, nemá na výši OČR (ošetřování člena rodiny, tj. „paragraf“) a nemocenské vliv (kromě toho, že se místo 12ti měsíců bude počítat vym. základ jen od nástupu).
Letos je OČR výhodnější - 70 % vyměř. základu od 1. dne (max. 9 dnů, těch 16 dnů je pro osamělého rodiče), kdežto nemocenská první tři pracovní dny nic, pak do 14. kal. měsíce platí zaměstnavatel náhradu mzdy (60 %), od 15. dne platí sociálka (do 30. dne 60 %, pak víc).

Ale od příštího roku bude u ošetřovného změna, právě kvůli tomu, že si lidi raději nechávali psát OČR místo neschopenky, tak u OČR taky nebudou první tři pracovní dny placené.

Něco jiného je to, že ošetřování je „omluvené volno“, takže i když trvá déle než těch placených 9 dní, tak tě zaměstnavetel musí nechat doma, nemusíš si brát ani dovolenou ani neplacené volno (doma sice taky budeš „zadarmo“, ale má to vliv na různý další výpočty).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3910
22.11.09 16:31

J

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3359
22.11.09 18:27

Ahoj, moc díky.
Marie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
22.11.09 22:30

Chápu, že těch 9 dní je kalendářních. A chápu správně, že se tedy platí i za dny víkendové? Nebo jen za pracovní dny (a doma můžu být maximálně 9 kalendářních dní, abych to měla placené)?

Mně teda těch 9 dní nepřijde zas tak moc. Dcera má „jen“ kašel, už je doma týden a pokud na příští kontrole doktorka dovolí, aby šla do školky, bude doma 10 dní. Já pracuju na část úvazku a pondělky mám volné a vzhledem k tomu, že minulý týden bylo volné i úterý, tak jsem na OČR mohla nastoupit až ve středu, tak snad nám těch 9 dní bude stačit. A nešla jsem s ní k doktorce jen proto, abych mohla zůstat doma - nechtěla jsem ji jako nachlazené vystavovat dalším bacilům (a aby nakazila další děti ve školce).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1224
30.1.17 10:42

Ahoj můžu ukončit neschopenku dnes a zítra nastoupit na paragraf? děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3359
30.1.17 15:47

@Miska219, ano, můžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
128
30.8.22 21:39

Zdravím, mám stejny problém jako zakladatelka. Jsme s dcerou obě nemocné a zajímalo by mě co je finančně lepší, jestli jít na neschopenku, nebo na paragraf?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat