Živnostenský list
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Živnostenský list
Ahoj holky,
tak jsem si konečně „úspěšně“ vyřídila živnostenský list - tedy, konkrétně jsem dostala „Výpis z živnostenského rejstříku“ a „Vyrozumění o zápisu provozovny do živnostenského rejstříku“. Je to tak v pořádku? Manžel tvrdí, že bych měla dostat přímo „Živnostenský list“ - alespoň tak to prý dostal on cca před deseti lety
.
Navíc mi ještě pán na úřadě řekl, že prý pokud jsem na rodičovské dovolené, tak živnostenské podnikání nemusím nikde hlásit (zdravotní a sociální pojištění, finanční úřad,…)
- moc se mi to nezdá. Je to vážně pravda, nebo je ten človíček na úřadě úplně mimo??? Děkuji za rady ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj,
tak klasicky zivnostak nedostanes, dava se opravdu jen „vypis“.
Se zdravotkou to neni pravda! Do 8 dnu se musis nahlasit na socialce a zdravotce, sice nebudes platit zadne zalohy, ale nahlasena byt musis! A taky na financaku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale paní na úřadě tyto orgány pravděpodobně informovala sama, prostřednictvím centrálního registračního místa.
- Citovat
- Upravit
Živnostenské listy byly novelou živnotenského zákona z roku 2008 zrušeny
Namísto nich se podnikatel prokazuje výpisem z živnostenského rejstříku.
U živnostenského úřadu se můžeš rovnou „zaregistrovat“ pro sociální a zdravotní pojištění a pro finančák - tyhle informace pak musí živnosťák předat příslušným úřadům - ale na to by Tě registrující úředník na živnosteském úřadě měl upozornit ![]()
Pokud jsi na RD, tak sociální a zdravotní za tebe platí stát, ale registrovaná být musíš. Stejně tak musíš být registrovaná u FÚ - daně se platí vždy.
A ještě mimo Tvůj dotaz - pokud je podnikání tvou hlavní činností (nejsi jinde zaměstnaná), pak nejsi nemocensky pojištěná, pokud se nepojistíš dobrovolně. To má pak vliv na případnou peněžitou pomoc v mateřství, nemocenskou apod. Takže ještě zvaž, jestli se nepojistit nemocensky (to se provádí na OSSZ)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky,
moc děkuji za rady, vůbec jsem netušila, že se musím nahlásit do osmi dnů, nebo, že to můžu udělat rovnou na živnostenském úřadě. Se z toho týpka zblázním. Úředníci na dvě věci
![]()
Tak teď musím ty úřady rychle dohnat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to je novinka i pro mne, ja obihala vsechny urady sama. Ale zda se, ze pokrok dorazil i na nase urady! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
domi píše:Pokud jsi na RD, tak sociální a zdravotní za tebe platí stát, ale registrovaná být musíš. Stejně tak musíš být registrovaná u FÚ - daně se platí vždy.
Tohle není úplně tak pravda. Pokud pobíráš RD a podnikáš, bere se tvá živnost coby vedlejší příjem, zdr.poj. bez měs. záloh, zaplatíš z toho co vyděláš,sociální pojištění při vedlejší činnosti se neplatí, pokud nedosáhneš zisku přesahujícího 56.532 Kč.
A pomocí jednotného registračního formuláře se opravdu zaregistrujete najednou na zdrav.pojštovně, FÚ i OSSZ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
stazka píše:
Tak to je novinka i pro mne, ja obihala vsechny urady sama. Ale zda se, ze pokrok dorazil i na nase urady!
Já taky koukala
Konečněněkdo použil zdravý selský rozum a místo 4 úřadů navštívím jen jeden ![]()
tterka: Zkus na ten živnostenský úřad zavolat, jestli to nahlásili na FÚ, sociálku a ZP. Možná to udělali automaticky (v tom případě jsi to ale na formuláři podepsala a ptali se na tvou ZP
). Pokud ne, budeš to muset oběhat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky máme zkušenost, pokud jsi na ŽÚ podepsala přihlášky (či registraci) k pojištění a ČSSZ, pak to za tebe vyřídí, mají povinnost, ale jen pokud je o to požádáš-nesmí tě odmítnout, automaticky to nedělají. Pokud jsi nic nepodepsala, tak určitě nic nenahlásili a i kdyby, tak bez tvého podpisu je to k ničemu.
POkud jsi na rodičáku, tak je rodičák jako hlavní a živnosťák na vedlejší činnost a tudíž se nemusí platit zálohy, ale platí se pak podle výdělku v ročním vyúčtování a to taky asi do 8mi dnů od podání přiznání - na to pozor!!! Až potom, pokud rodičák zkončí a ty bys neměla práci, pak to přejde na hlavní činnost - jakákoliv taková změna se musí hned hlásit. A jen výpis z živnostenskýho listu je vpořádku, taky máme jen to.
A typ - můžeš uplatnit paušální odpisy na auto nebo paušální odpisy na všechny výdaje… a nemusíš sbírat každej lísteček, dá se uplatnit už za tento rok v přiznání. Tak si k tomu něco najdi. Pro každýho je výhodný něco jinýho, záleží v jakém oboru podnikáš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě něco málo přidám (teď jsem zrovna obnovovala živnost). Na OSSZ a zdrav. pojišťovnu musíš doložit, že bereš rodičák, aby se podnikání bralo jako vedlejší činnost, takže pochybuju, že to živnostenský úřad za tebe zařídil ![]()
A abys neplatila sociální pojištění, nesmí tvůj zisk sice přesáhnout ročně těch cca 56 tis., ale v tvém případě se to bude počítat jen jako poměrná částka za měsíce, kdy podniká. Takže jestli jsi podnikat začala někdy v průběhu listopadu, budou se ti počítat jen 2 měsíce, čili nesmíš přesáhnout zisk cca (56000:12)x2. Jo a jde o zisk, to znamená příjmy minus výdaje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
IlkaV píše:POkud jsi na rodičáku, tak je rodičák jako hlavní a živnosťák na vedlejší činnost a tudíž se nemusí platit zálohy, ale platí se pak podle výdělku v ročním vyúčtování a to taky asi do 8mi dnů od podání přiznání - na to pozor!!!
Pro upřesnění:
V prvním roce podnikání nebudete platit žádné zálohy. V dalších letech podnikání nebudete platit zálohy na ZP. Sociální pojištění je závislé na výši základu daně z podnikání, podrobněji zde:
http://www.jakpodnikat.cz/…-cinnost.php
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A ještě jsem si vzpomněla, že na ČSSZ mají nějaký spešl program (kterej jim nefungoval když jsme tam byly) a neni tam povinnost dokládat přímo potvrzení o rodičáku, protože oni si to mají zjistit v tom programu, který je právě propojen s různýma institucema a pojišťovnou. Samo když papír máš, tak mají o práci míň
My ho neměli, tak se paní učila s programem přímo před náma, tak to byla přímo zábava ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky,
moc děkuji za všechny rady, typy, poznatky. Přiznám se, že čím více o tom čtu, tím více jsem z toho jelen
.
O to hůře, že absolutně nechápu, jak všechno stačím vyběhat do osmi dnů - žádala jsem o ŽL 11.11., vyzvedla jsem si ho 16.11., a úřední hodiny jsou převážně všude v pondělí a ve středu - tzn. měla bych to stačit dneska, případně mi doufám uznají i příští pondělí.....
Nejvíce naštve to, že ještě před pár měsíci jsem si mohla všechno vyběhat v jediné budově pár minut od domova a dneska je to všechno jinak… Každý úřad téměř na jiném konci Prahy. Se z toho picnu. Už vidím tu moji malou berušku, jak se mnou celá šťastná běhá po úřadech.
Ještě, že mám vás, aby jste mi poradily, co a jak dělat, protože úředníci mi neřekli vůbec nic..... ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, dovolím si oživit diskusi, protože mi nejsou jasné některé věci kolem ŽL.
Dnes jsem podala na živnostenském úřadu ohlášení živnosti a paní mi říkala, že si mám přijít pro ŽL (nebo co to teď vydávají) za týden(praha 2)-já slyšela, že běžně jsou do dvou dnů hotové? Jsme objednaná na úřad ve čtvrtek ráno, tak nevím, jestli tam mám chodit, nebo je to zbytečné a počkat až na pondělí…(potřebuji znát ičo, proto na to spěchám)
Taky mi není úplně jasné jak je to pak s manteřskou. Teď jsem na rodičáku, ale v březnu se nám má narodit prcek. Já nemám z minula nárok na PPM, tak jsme to chtěli udělat tak, že na mateřskou půjde dočasně manžel, aby mohl změnit výši a délku rodičáku a pak se to zase přehodí na mě-moc se v tom nevyznám, ale takhle nějak mi to bylo řečeno na sociálce-i když prý s to má od března měnit, tak nevím…Každopádně když pak budu na mateřské, musím ŽL zase pozastavit, abych o ni nepřišla? A pokud budu zase rovnou na rodičáku, tak taky, nebo tam je to jedno?
Já bych se zeptala přímo na úřadě, jenže na Praze 2 jsem se zatím nikdy nesetkala s ochotnou úřednicí-naopak, vždy je to katastrofa, člověk si tam připadá jako onuce…Třeba dnes-seděla jsem tam od 8hod, měla číslo 303 a koukám na pořád na tabuli a šlo:301,302,305,304,307,306,308… a 303 nikde! Když bylo 9h tak jsem začala zuřit a šla za paní. Ta byla samozřejmě nepříjemná, že to není možná a že jsem nedávala pozor, někam si odběhla atd…no po dlouhých dohadech mě vzala…Jsem si 100% jistá, že to číslo prostě nešlo, protože jsem na tu tabuli pořád čučela…No tak to je zkrátka důvod, proč se raději zeptám tady, než se dohadovat na Praze 2 s úřednicí…
Moc děkuji za případné odpovědi
Lenka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@xxLeninka Mne vypis prisel postou, takze v tomhle neporadim. ![]()
Ale materskou uz prehazovat nemusite, proste automaticky pujdes na rodicak a castka nebo vase volba se bude pocitat z manzelova prijmu. Na RP muzes mit normalne ZL, takze nic pozastovat nemusis (jedine kdyby sis jako OSVC platila nemocenskou a z ni sla na materskou, pak by si po dobu materske nemohla pracovat na ZL.)
- Citovat
- Upravit