Živnostenský list
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@xxLeninka nevím přesně na co se ptáš… pokud na to jestli musíš zastavit živnost tak nemusíš… dáš jen živnost na „vedlejší pracovní poměr“ Ovšem pozor na to že pokud budeš mateřskou čerpat z živnosti tak během těch 6 měs. tuším že nesmíš… ale pak při rodičáku můžeš normálně podnikat…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@xxLeninka Na mateřskou nemáš a nebudeš mít nárok, takže ani není žádný důvod ŽL pozastavovat. A jinak tedy nechápu pro co si máš chodit za týden, mě ho udělali než jsem se vrátila z pokladny zaplatit tu 1000,– za zřízení
tys žádala o nějakou koncesovanou živnost?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sweet78 píše:
@xxLeninka nevím přesně na co se ptáš… pokud na to jestli musíš zastavit živnost tak nemusíš… dáš jen živnost na „vedlejší pracovní poměr“ Ovšem pozor na to že pokud budeš mateřskou čerpat z živnosti tak během těch 6 měs. tuším že nesmíš… ale pak při rodičáku můžeš normálně podnikat…
Podle toho co @xxLeninka píše, tak nárok na mateřskou mít ze ŽL nebude, tak ji nebudem motat hlavu
nicméně jinak máš pravdu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na mateřskou nárok nemáš, po porodu půjdeš hned na RD, na manžela se to už přepisovat nemusí, Při RD můžeš na ŽL pracovat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, díky moc všem za Vaše odpovědi. Omlouvám se, že jsem jako hotentot, fakt tomu nerozumím…
Já si byla nechat vystavit ŽL na obor, kde musím mít garanta-jestli je to koncesovaná, nebo jaká nevím…Každopádně jsem tam donesla papíry své a garanta, ona mi dala podepsat formulář, poslala mě zaplatit 500kč a řekla, že mám přijít za týden… Někde jsem četla, že se už ŽL ani nevydává, jen nějaký výpis a zároveň, že někdo dostal ŽL na počkání, někdo do dvou dnů, takže mě zajímalo, jak dlouho jste čekali Vy…
Co se týče rodíčáku, tak jsem měla za to, že je možné, aby u druhého dítěte nastoupil manžel na mateřskou, čímž pádem by mohl zvolit délku a částku-já neměla nárok, tak jsem měla rovnou rodičák na 4 roky a 3.800kč. CHtěli jsme to u druhého změnit alespoň na ty 3 roky. Na sociálce jsem se v září ptala a tam mi poradili právě to, že by mohl nastoupit manžel, čímž pádem bychom měli nárok na mateřskou a mohli změnit tu délku, on by byl na mateřské jen pár dní a pak by se to hodilo zase na mě…proto mě zajímá, jestli v případě, že bychom to udělali takto, tak bych musela zase ŽL pozastavovat. Tušila jsem, že pokud budu mít zase jen rodičák, pozastavovat nemusím…
Omlouvám se za zmatky, v tomhle jsem fakt mimo
proto se tu ptám Vás, co tomu rozumíte
Děkuju…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@xxLeninka Tu mateřskou na tebe manžel převést nemůže, musel by na ní být on, takže to není zajímavé. A zas pro pouhou volbu rodičáku na ni nemusí nastupovat vůbec a stačí jen doložit papír, že má na ni nárok ![]()
PS: a to držení je fakt asi tím garantem, já žádala o volnou živnost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 aha, a já to pochopila tak, že nastoupí na mateřskou, zvolí délku (a tím pádem výši) a zase se to přehodí na mě-takhle mi to řekli na sociálce a má to tak kamarádka-neměla nárok na PPM, tak nastoupil na pár dní manžel, zvolil dvouletou variantu a zase se to vrátilo na ní…jiank by taky musela mít 4letou variantu bez PPM…to jsou teda zmatky…Je možné, že to zdržení bude tím garantem, nevím…jsem tam ve čtvrtek objednaná na 8hodinu, tak bych tam nerada přišla a oni to neměli hotové, tak to asi budu muset počkat až do pondělí…ty úřady mě zničí…díky za radu!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@xxLeninka píše:
@j.a.n.i1 aha, a já to pochopila tak, že nastoupí na mateřskou, zvolí délku (a tím pádem výši) a zase se to přehodí na mě-takhle mi to řekli na sociálce a má to tak kamarádka-neměla nárok na PPM, tak nastoupil na pár dní manžel, zvolil dvouletou variantu a zase se to vrátilo na ní…jiank by taky musela mít 4letou variantu bez PPM…to jsou teda zmatky…Je možné, že to zdržení bude tím garantem, nevím…jsem tam ve čtvrtek objednaná na 8hodinu, tak bych tam nerada přišla a oni to neměli hotové, tak to asi budu muset počkat až do pondělí…ty úřady mě zničí…díky za radu!
pozor, ty to pořád pleteš - na mateřskou nárok nemáš - chlap na ni nastoupit může ale až po6tinedělí a nesmí chodit do práce, takže to zajímavé není, protože by byl bez platu. Na rodičák nárok máš, a od letošního ledna je změna, takže zapomeň na to, co ti říkala kamarádka - automaticky dostáváš rodičák na 4 roky, ale… dříve se to muselo složitě přepisovat na manžela a zpět, ale teď stačí mít rovnou vyplněné papíry od manžela a jeho zaměstnavatele a rovnou můžeš požádat o rodičák přes manžela, kdy zvolíte jak dlouho chceš být doma - od státu máš nárok na 220tis. a za jak dlouho si je vybereš, je na tobě. Limit měsíční je 11.500 - ale na takhle vysokou čásktu musí být určitá mzda. A pozor, aby to šlo přepsat přes manžela, musí on mít nárok (papírově)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ynax děkuju za vysvětlení, to asi opravdu motám hrušky se švestkami-))) A pokud se můžu, zeptat, jestli se v tom takhle vyznáš-manžel je zaměstnán 3 roky a pobírá 11.452 čistého, to nám asi nedá na dvouletou variantu, „jen“ na tříletou, že? čtyřletou nechci určitě, je to zbytečné…děkuju
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@xxLeninka Počítá se to z hrubého, nikoliv čistého, ale tipuju, že to na maximum stačit nebude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 děkuju, já tipuju taky, že by to nestačilo. Já jsem chtěla 3 letou variantu, takže pokud půjde alespoň ta, tak budu ráda… -) díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@xxLeninka Tak 7600,– půjde 100% na to se příjem neřeší a myslím, že by šlo i víc, odhadem tak 9000,–
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@xxLeninka tak to fakt netuším, kolik je potřeba mít plat - zkus pohledat na netu nějakou kalkulačku
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Maminky, pracujete některá na živnosťák??? Mám dobrou nabídku na realitní makléřku, ale vůbec nevím co ten živnostenstký list obnáší. Co musím platit měsíčně paušálně jenom zdravotní a sociální pojištění?? A jaké to jsou částky?? Moc děkuji za pomoc
musím si to vše propočítat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, prosím o anonym. Chystám se zkusit podnikat, nic velkého, jen co mi čas na RD dovolí a taky kdo ví, jestli to bude mít úspěch, že?
No a teď: potřebuju ŽL? (manžel říkal, že jen pokud by mi to vynášelo víc, jak 4tis. měsíčně, což zatím opravdu nehrozí) Pokud ho nepotřebuju - potřebuju mít nějaké povolení nebo tak něco?
Díky ![]()
- Citovat
- Upravit