Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte, prosím o radu, dnes už si nevím fakt rady a hledám vše okolo nemocí na netu… malá dva roky začala v úterý pokašlávat, ve středu jsme šly k doktorovi nasadil nám pouze mucosolvan.. pak ve čtvrek ji začalo téct z nosu, začala hooodně kašlat a dostala horečky (max.38,7), tak jsem nasadila nurofen a v pátek znova u doktora, poslouchal ji a říkal že na průduškách nic neslyší, ale i tak nasadil ATB.. jenže mě se ten její kašel nezdá, dnes je to 3 den, 2 den po nasazení ATB a ted jsem ji naměřila zase 38.. myslím že by ji zvýšená teplota už klesnout měla ne? sem tam když dýchá tak slyším chrčení.. ale není zase že by jen celý den ležela jak mrtvůlka, na hraní náladu má a i něco pojí..s antibiotiky moc zkušenosti nemám tak proto chci poradit zda by po 2 dnech už měla být lepší? a zda by doktor třeba poznal zápal plic.. no jo, omluvte mě, možná plaším zbytečně, ale jsem vždycky na prášky když mi beruška onemocní.. ![]()
Tak já asi moc neporadím, ale jestli na poslech nic nenašel a nenabral ani krev na CRP, tak dal ATB podle mě zbytečně ![]()
Ahoj, když nám mládě leželo na JIPce a mělo antibiotika, tak nám dr. říkal, že antibiotika zabírají až po 48-72 hodinách. Takže ještě minimálně den je čas. Pokud by nenastalo zlepšení pozítří, zašla bych k dr. znovu.
Chápu, že plašíš
Taky nejsem ve své kůži, když je dcera nemocná(i když zatím to byla max rýma a kašel, ale stejně, z jejího nočního kašlě jsem byla na nervy..). S těma antibiotikama, myslím, že je dr dal zbytëčně, pokud nic neslyšel, ale co, on je dr a asi ví víc než já. Já jsem měla ATB před 2měsíci, zabraly mi někdy 3.-4.den, takže se neděs, ještě určitě zaberou. Kdby měla zápal plic, tak si myslím, že to dr pozná:nevim: Malá by byla nejspíš unavená, schvácená, mohla by mít zimnice, bolelo by ji na prsou, dost možná i klouby a svaly. Teploty u zápalu plic mít může i nemusí
Ale určitě to bude jen nějaká viroza, pokud si hraje a něco sní, tak si myslím, že je to dobré
Držím palce a ať je brzy líp!
![]()
nám mucosolvan zabral po 5 dnech a antibiotika po třech a rýmu dostal po nasazení antibiotik
taky sem to moc nechápala a měla sem obavy, naštěstí mamka je zdravotní sestra a a říkala mi že,občas se stane, že léky zaberou později a pak je ze dne na den zdravej a taky to tak bylo
přeji brzké uzdravení ![]()
Ahoj malej pře tydnem taky kašlal byl bez teplot ale kašel měl hroznej napřed nam dal je přirod. sirup pak sem tam šla za dva dny to dostal něco na roztahnuti přudušek byl viken a furt kašlal vic a vic.šla jsem v pondelí dal nam ATB a po ATB se nam to zlepšilo až po čtyřech dnech uživaní k tomu sem davala ještě ambromene sirup.A jakej ma kašel suchy nebo vykašláva?,ja sem taky na prášky když je prcek nemocnej,jo a co bral ty ATB tak v něm 4 dny chrčelo to jsou ty hleny co se uvolnuji vysavala sem mu je hodne odsavačkou.Bude dobře ![]()
ahoj holky, moc vam dekuji… Mala kdyz mela 3 mesice tak jsme skoncily v nemocnici s bronchitidou, tak jsem od te doby vystrasena pri kazde ryme.. Ale tehda vypadala opravdu hrozne..
Pouzivali jsme ten mucosolvat, nyni ma od vcerejska kasel suchy (ten zni teda opravdu strasne) a mame na nej sirup bronchipret obsahuje tymian a brectan a vypada dobre, snad i dobre vyleci..
Dnes rano zatim bez vysokych teplot, kasel stejny.. Tak uvidime pres den
dej tomu čas. moje obě děti mají úplně to samé jako tvoje malá. klárka už dobírá ATB - začalo to rýmou, kašel přidaly se teploty. zvýšené teploty se jí držely ještě 4. den po nasazen. už jsem z toho začínala být nervozní… ale pak najednou dobré. prcka jsme se pokusili odizolovat, ale naběhly teploty taky - nejdřív to vypadalo na virozu (spustila se i rýma a kašel) a nakonec to skončilo taky ATB, protože nález v krku se zhoršil a trochu už měl pozitivní nález na průduškách. když jsem s ním byla v úterý, tak mu doktorka dělala i rychlý test na streptokoka A - v úterý negativní, ale do pátku se to rozjelo. Takže fakt vydrž, bude brzo dobře. teď tyhle potvory mezi dětmi strašně řádí. a naše doktorka u jasného nálezu ani CRP nedělá. jen když si není jistá.
Ahoj maminky tak u nás to má podobný vývoj. V úterý mi lehnul chlap a ve středu aji malej. Začalo to teplotama až 40 a tak jsem hned v čtvrtek šla k doktorovi na průduškách nic neměl. Ale pak se mu spustila rýma a začal dýchat pusou a hrozně kašlal. Doktor nám taky dal jen nurofen a mucosolvan a na kašel buď sinecod nebo hedelix. A řekl, že je to chřipka a na tu ATB se nedávají. Malej je hrozně uplakanej pořád se chce mazlit. Když má teplotu nad 38 tak mu dám čípek protože nurofen mi zvrací. Taky mi už normálně jí aji má trošku chuť si hrát. Jen jsem trochu nervózní z toho jeho chování pořád mě volá a myslím, že ho určitě něco bolí jenže mi to nedokáže říct. Už jsem z toho unavená třetí noc jsem nespala
Taky je to u vás takový?
na suchej kašel je nejlepší tusin nebo ditustat až začne vykašlavat tak je dobrý mukosolvan
tak my s kašlem bojujeme od podzimu chcilu dobre a pak zas.Ale poučila sem se když je suchej kašel jak sem psala tusin nebo ditustat asi tak dva dny a potom až vykašlava tak jine leky.ale musí se to nejdříve uvolnit a to těma kapkama
Dobrý den maminky, čtu tady Vaše příspěvky a hledám rady.Mám dvě dcery 5 a 2 roky.Trpíme neustálým nachlazením rýma a kašel u nás přetrvává v pohodě i 6týdnů.Podle dr.jsou děti v pořádku.Menší měla během 6týdnů 3 různé sirupy a kašle pořád,zvrací hleny.....nevím čím bych jim pomohla u starší dcerky je to stejné akorát ta nezvrací…
vlhčíme,odsáváme,mažeme psím sádlem,nosík čístíme mořsku vodou......
Lucka
Je někdo doma kuřák?
Je každá nemoc řádně vyležená i s rekonvalescencí, nebo jde starší hned do školky (pokud chodí)? Toto je nejčastější příčina časté nemocnosti.
Dobrý den,
děkuji za vaši reakci. Žijeme v nekuřáckém bytě,manžel kuřák,ale chodí ven.Starší dcerka chodí do školky jen velmi málo právě kvůli častému nachlazení a po nemoci vždy zůstává doma déle než doporučuje lékař.
Kouřením venku se škodliviny doma sice sníží, ale neeliminují (oblečení, kůže, dech..). Neuvažuje manžel,že by s kouřením přestal? Dobře pro děti, ale i pro něj. Je mi jasné, že to není snadné.
Nicméně batolata a předškoláci bývají nemocní často, imunita se utváří. V rodině nám teď taky už 4 týdny marodí děti i dospěláci, „chřipkové“ období.
Doporučuju hodně pít, něco na odkašlání (nevím, co už jste měli), ale u nás je osvědčený „obyčejný“ Mucosolvan. Pokud by kašel přetrvával, tak navštívit i ORL (nosní mandle?)a event.RTG plic a přeléčení atibiotiky (pokud se tělo dlouhodobým maroděním vyčerpá, tak potřebuje „popostrčit“. Ale to už opravdu musí doporučit Vaše dr, ona děti vidí a zná. Nicméně nemocost vašich dětí tak jak píšete je ještě úměrná věku i když je to úmorné.
Přeju, ať jste s jarním sluníčkem brzo OK.