Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj, dcera ma temer jiste spalu, uz jsem to i resila s dr., po telefonu. Vcera jsme tam s ni byli, mela vyrazku, vysoke horecky 2 dny a bolest bricha. Dr. to tipla na 6 nemoc s tim, ze jazyk nebyl malinovy a vyrazka nebyla hruba. Dneska uz teda jazyk malinovy je a horecky neustupuj, jen po paralenovych cipkach. Dle dr. se zde..v Holandsku..spala neleci s ATB, ze pry prejde vetsinou sama. Jsem z toho docela v soku, protoze vsude ctu, ze ATB jsou nutna, jinak mohou nastat komplice? Muze mi nekdo rict, jak se leci u nas?
Dekuji
No, tak na to si dej bacha. Neléčená může sednout na klouby srdce nebo jiné orgány. Být tebou trvám na výtěru z krku a léčbu antibiotiky - 10dní. V opačném případě změn dr.My to máme čerstvě za sebou, tak jsem se ptala na to dr., protože kamarádka měla taky problém s dr,která jí tvrdila, že spála neexistuje.
neléčená spála může být průšvih, nechápu, že se streptokok A v Holandsku neléčí?? ![]()
může vzniknout třeba zánět ledvinného klubíčka, revmatická horečka, apod., čímž nechci strašit tebe, jen se podivuju!
(ale neboj, neteř měla spálu, neléčenou, po 14 dnech jí „dostala“ znovu, resp. znovu se projevil ten samý bacil, přeléčili jí až po měsící a zvládla tuhle „péči“ v pohodě. )
nicméně, určitě trvej na výtěru z krku, po průkazu streptococcus pyogenes rozhodně penicilin 10dní. (ospen je většinou v čechách první volba)
pokud to nebude chtít udělat, buď změnit dr., nebo klidně bych i vyhrožovala žalobou.
v čr je standardní postup výtěr =) ospen =) 10 dní - sedimentace, aslo, i když to být asi nemusí.
ahoj, taky jsem si tím se synem prošla.
doktoři tvrdí, že: " i podezření na spálu se léčí antibiotiky "
my oběhali nejdřív pohotovost, pak třikrát naše pediatrička, pořád mi tvrdila, že nemá vyrážku, tak nemá spálu.
synovy příznaky : horečka, malinový jazyk, kolečko v klíně.
nakonec se mu oloupaly ruce - příznak odeznívající spály, tak jsem tam vlítla a sebrala kartu a přehlásila se k jiný doktorce. nejlepší bylo, že když jsem od ní odcházela, tak mi řekla, že i při podezření na spálu se dávají antibiotika, takže podezření asi neměla. ani si nás nepamatovala. přitom jsem jí to jasně říkala.
takže nová doktorka mu napsala antibiotika, protože se mu to i prokázalo v krvi, nebo v moči, už nevím.
@Lenkaamimi píše:
ahoj, taky jsem si tím se synem prošla.doktoři tvrdí, že: " i podezření na spálu se léčí antibiotiky "
my oběhali nejdřív pohotovost, pak třikrát naše pediatrička, pořád mi tvrdila, že nemá vyrážku, tak nemá spálu.
synovy příznaky : horečka, malinový jazyk, kolečko v klíně.
nakonec se mu oloupaly ruce - příznak odeznívající spály, tak jsem tam vlítla a sebrala kartu a přehlásila se k jiný doktorce. nejlepší bylo, že když jsem od ní odcházela, tak mi řekla, že i při podezření na spálu se dávají antibiotika, takže podezření asi neměla. ani si nás nepamatovala. přitom jsem jí to jasně říkala.
takže nová doktorka mu napsala antibiotika, protože se mu to i prokázalo v krvi, nebo v moči, už nevím.
Jančik : přesně, a nejlepší bylo, když mi ho vyšetřovala sestra na chodníku. přišli jsme 20 min. před zavíračkou a měli tam prý v čekárně lidi, tak nás viděla doktorka v kameře a poslala sestru. říkám jí, proč jdeme, ona mu zvedla triko a prej : to není spála, nemá vyrážku, tak jsme večer jeli na pohotovost tam taky nic, pak dvakrát znovu ta doktorka, nikde mu neudělali výtěr, nic, já byla bezmocná, přitom tam je to tak hrozná nemoc. hnus.
Naše malá měla spálu už dvakrát. Poprvé dostala ATB v syrupu a podruhé už jsme museli denně dojíždět do nemocnice na injekce. Co jsem četla, tak nepřeléčená spála je průšvih. Co jsem četla, tak vyrážka u spály začíná v podbřišku a u nás to tak bylo.
syn měl takové kolečko v podbřišku vypadalo to, jako by to měl zapařené třeba z úzkých kalhot a bylo to ostře ohraničené do kulata - přesně to je příznak spály - jinak vyrážku neměl. no a sestra mu zvedla triko na zádech a prej vyrážku nemá no já omdlim.
Moje děti ji taky právě prodělaly, dostaly Ospen na 10 dní. A protože ji syn prodělal už i vloni, vyrážku na těle neměl. Naše dr. také říkala, že vyrážka ani nemusí být. Tak po 5 dnech měly obě děti hrubou kůži.
A potvrzuji, že i při podezření se podle dr. dávají ATB, vloni jsme přišli později, takže ty hlavní příznaky už nebyly tak patrné a stejně syn dostal desetidenní dávku ATB i bez výtěru.Na kontrole teď dětem dělali test z moči. Prý to teď všude lítá.
ahoj a je spala a spalova angina to same? Deti meli v lete v CR spalovou anginu a atb meli, taky ospen..tady se to snad preklada pod jednim nazvem. Volala jsem na pohotovost..opet mi bylo receno, ze se to ne vzdy leci atb, pouze u komplikaci. Tak jsem nahlasila, ze si dcera stezuje na bolest bricha a ma trochu zanet v ocich a horecku nad 39 urcite uz 3. den..mozna 4..tak nas vezmou, doufam, ze je ukecame na ATB. Nekdy jsem z toho trochu zoufala. Zanet str. ucha se tu taky ne vzdy leci atb, nekdy jen paralen a na usni jsme se se synem nedostali a to mel uz parkrat..Vytery se tady nedelaji snad nikdy..a kontrola po nemoci taky neexistuje. Jsem zvedava, co nam reknou. Jinak je to hezka zeme, mili lide, ale tohle je na palici..
Je fakt, ze CR je asi druhy extrem, tam jsou zase fakt dr. hodne opatrni .Jo jinak se tu s ATB chodi do skoly, skolky, ale az tak 3. den uzivani a dela se vse, jako pred nemoci, klidovy rezim po atb jsem neslysela..Jedine co se nemuze, je sportovat s horeckou..Tak dam zitra vedet, jak jsme dopadli. ![]()
tak ta vyrazku v podbrisku taky je u dcery, u syna jsme to chytli brzo a zamenili to za anginu, atb nam dali, tak to snad staci. No kdyz tu vetsinou zadna atb na spalu nedavaji, tak muzu byt rada, ze nam dali alespon neco, co zabralo..
podle mě je spála a spálová angína něco jiného. ale spálovou angínu měl taky už dvakrát a na to atb měl. ale možná je to to samý, nevím. jenže když měl spálu, tak neměl angínu, nebo tam nic neviděla a nedala mu atb.
tak jsme zpatky, ma spalu a zanet str. ucha k tomu, no horecku mela urcite okolo 40. Opet mi bylo receno, ze atb se na spalu davat nemusi, ale jelikoz vypadala docela bidne a uz horecku ma 3 az 4 dny plus ten zanet str. ucha, tak je dostala..hura…
Ja myslela, ze spalova angina je pokud se spala podchytne vcas? Asi ne.
Teda u syna to zacalo anginou a jelikoz nechtel moc pit, tak nam atb hned dali..a podstatne se zlepsil uz po 2 dnech.
U male to zaclo taky bolenim v krku, ale ne tak moc jako u syna a postupne se to takhle vyvinulo.
pro Lenkamimi tak koukam, ze i u nas to obcas neni jednoduche, moje zkusenosti jsou spis, ze naopak jeste nechaji o tyden dele doma pro jistotu, ale asi zalezi, na koho narazis. Jinak jsem se ptali na komplikace z nelecene spaly, co jsem se docetla a pry to neni tak hrozne, jedine, co se muze stat je zanet ledvin..tak nevim, ale riskovat to fakt nechci.
lexxie, to je běs, fakt, ptala sjem se schválně muže, a ten říkal, že u nás spála bez penicilinu (nebo jiného adekvátního antb) je postup non lege artis.
hlavně, že máte antb - teda doufám, že penicilin..
spála a spálová angína mají stejného původce = streptococcus pyogenes.
jinak náš Vojta měl zrovna teď streptokoka bezpříznakového. neteř měla spálovku, a byli v kontaktu, tak jsme udělali výtěr. a ejhle .. taky ten ospen dostal, to bychom si netroufli…