Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Spálu a spalovou angínu způsobuje jak píše Nataša ten streptokok.Dr.mi vysvětlovala, že pokud se do těla dostane přes kůži, dítě má kožní projevy nemoci, to je malinový jazyk, červené dlaně, tváře a vyrážku v plenkové oblasti. U spálové angíny se streptokok dostane do těla přes sliznici a z toho je ta spálová angína, která se projevuje hlavně velkou bolesti v krku. Jinak my jsme byli taky na výtěr s malým, sva starší to prodělali a on má taky streptokoka na jeden křížek
Naprosto bez příznaků. Takže jdeme v pondělí na kontrolní výtěr a pokud tam opravdu bude zase, tak atb. A prý je to jediný bacil, který se atb.(penicilinem) léčit musí a léčba má být 10dní. Tak ať je líp. ![]()
ahoj Janciku, tak doufam, ze tam mit nic nebudete. Syn mel velkou bolest v krku, ale u nej jsme to chytli hnedka druhy den, ale malinovy jazyk mel potom taky, dcera asi tak strasnou bolest v krku nemela, ale trochu si na to stezogvala, ale hlavne na bricho, vyrazka atd..
My jsme tady asi jedini, kteri dostavaji tak casto atb. Zrovna sousedka mi rikala, ze dcera neni skoro nemocna, krome nachlazeni, ale to se tady nepovazuje za nemoc. Dceru udrzet v klidu je nemozne, je dost ziva a i pri televizi dela stojky, nebo skace..Syn uz ma atb posledni den , ale tady se cely tyden doma stejne nenechava, natoz klidovy rezim jeste tyden po..vsichni dr. na mne koukali jak na zjeveni, kdyz jsem to rikala..Pry jedine nezdrave je sport pri horecce, coz je jasne, to bych nikdy neudelala. No snad se vsem ty nemoci uz budou vyhybat, vetsinou to tim breznem konci a mame prestavku tak do rina, listopadu..
@lexxieq
neboj, Vojta taky v klidu s ospenem nebyl. vrchol bylo udržet ho prvních 48hodin v klidu, pak už jsem to musela vzdát. teď při tom bezpříznakovém streptokokovi ani v moc klidu nebyl.
že dostáváte nejčastěji antb, se nedivím, když ani spála se jimi v H. standardně neléčí.
manžel, když to slyšel, tak si jen povzdech, se slovy - a tam se chceme dostat..
jako on mě třeba naučil děti neměřit, páč horečku poznám a zvýšenou teplotu poznat netřeba, nic nepřehání, není z těch dr., který by do dětí cpal prášek za práškem, ale prostě na některé věci je léčba potřeba, takže fakt jen valil oči..
být to český doktor, je to na stížnost na ČLK, ale v HOlandsku mají asi jiné standardy (a asi i jiného původce spály
)
ahoj, tak pisu, jak jsme dopadli. Syn dostal atb na tyden, den po dobrani mu opet zacali teploty a bolest v krku. Sli jsme znovu k dr. , ze to je divne.., ale podivala se do krku a rekla, ze tam nic nevidi. Takze jsme sli zpatky domu, ale teploty trvaji uz od pondelka, neni to hruza, rano zvysena a pres poledne tak 38,5, ale stejne..a boli ho porad v krku. Tak si rikam, jestli to bylo dostatecne s tema atb, nebo jestli chytnul hned pri atb dalsi virus? Udelali jsme asi chybu, ze ke konci kury uz mohl do skoly i trochu pohyb, zadne treninky ..ale nekolik dr. nam nezavisle rikalo, ze pote, co opadnou teploty a dite se citi dobre, tak se muze vse, jak predtim..jen pri horeckach ne..no uz jsme pouceni..je ale taky mozne, ze ty atb. nebyly dostatecne. Dcera je dostala taky na necely tyden, ale ta odpocivala dele, tak uvidime. Zitra se chystam opet k dr. a tentokrat chci poradne vysetreni i s vyterem. Nechapu, ze ve stredu mu v krku nic nevidela, kdyz to tam ma jasne cervene a ta teplota po atb by mela byt snad podezrela? No tak snad nam to vysetreni zitra udela, uz z dovodu opetovneho nakazeni by mela..
Tak to divné je. Naše dr.mi vysvětlovala, že ten streptokok se jako jediný musí léčit antibiotiky po dobu 10 dní. Je fakt, že když jsem byla po týdnu s holkou na kontrolu, poslali jí tak z pohotovosti, tak říkala, že to ještě mírně zarudlé v tom krku má a říkala, že je to fakt třeba těch 10 dní brát. Jinak holky, ikdyž už atb.nebere a chodí do školky, tak je pořád taková unavenější, bolí ji nohy a dr.říkala, že min.14 bez fyzické zátěže. Podle mne nebyl tvůj syn doléčený a pokud tvoje dcera ještě atb.bere, tak trvej na tom, ať ti napíšou dávku na těch 10 dní.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho je infekční neléčená spála, syn byl u kamáráda a ten určitě prodělal spálu, měl malinový jazyk a začali se mu loupat ruce, ted trnu, aby to nedostal, byl tam 14 den, od prvního příznaku.
@mimicha
Individualne. Pokud syn onemocni, tak pro penicilin. Postreptokokove nasledky u nelecenych stale existuji.
Nicmene jen podle rukou a jazyka diagnozu neudelas.
Ahoj holky. Jsem zase vyřízená. Synovi dnes našli ve vyterech z krku a nosu spálový bacil streptokok…Podotýkám že syn měl za rok atb minimálně 8krat. Do toho má nemocné srdce a čeká ho za rok operace. Nyní jsou mu 4roky. Před týdnem začali teploty a rýma. Od pondělí je bez teplot a rýmu má zelenožlutou hustou, kašel mírný. Nevěděla jsem pořádně co to spálový bacil je, tak jsem nechtěně orodovala aby nedostal atb. Ne nijak vehementně. Dr. Mu tedy dala jen atb kapky do nosu. Teď mám výčitky a chci mu zítra běžet pro ospen jelikož na netu čtu jak je nebezpečné to nezalecit. Teta a kamarádka jsou zde. Sestry na pediatrii a ORL a potvrdili mi to. Proč nam ale ty atb dr. Nenapsala bez diskuzi? Mám čekat jak se to vyvrbi nebo letět pro atb??? ![]()
@Karleon děkuji. Hned ráno pro ně letím. Navíc já mám taky příznaky a manžel taky. Počkáme na výsledky výtěru a kdyztak taky prelecit
Aouhlasím s @Karleon . Obzvlášť u kardiaka. A u vás, pokud ho najdou, tak taktéž, aby to nedostával znovu a znovu od vás.