Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@1Pears1 píše:
Pro doporučení k odkladu musí stejně do PPP.
Vedení MŠ má právo děti rozdělit podle vlastních kritérií. A ano, může jedno jediné dítě nechat ve smíšené třídě, když na něj v předškolní třídě nevyšla kapacita.
U nás jsou předškolní třídy dvě. Často se ty děti vejdou(ty, které se nedostanou do výběrové jdou vedle), ale u silných ročníků byla běžná praxe mít v ostatních třídách jednoho nebo dva předškoláky.
Nevim, asi jsem přecitlivělá, ale tahle selekce na výběrové třídy a oddělování dětí už ve školce, je prostě masakr. Outsider už od školky. Jak to tomu jednomu dítěti jako vysvětlí, že nejde s ostatníma do třídy? No a že se jim nehodí ani na besídku o tom už ani nemluvím. Neschopnost instituce.
Zakladatelko, moje dcera je od malička na sebe extrémně opatrná. Někde jsem četla, že chytré děti s velkou představivostí se mohou zdát bázlivé, ale je to tím, že si prostě dokáží představit, co by se jim mohlo stát. Ve školkovém věku mi na dotaz, zda by nechtěla chodit hrát tenis, odpověděla, že ne, že by se mohla poranit (viděla odřený loket u kamarádky). Když si poprvé odřela koleno, to byla událost světového významu. Každý nemusí být všestranně pohybově nadaný, dcera třeba výborně a ráda plave, ale například vybíjená je pro ni za trest. Ve škole vůbec nemá ráda tělocvik, jedou podle výkonnostních a časových tabulek a prostě z tělocviku nosí i sem tam trojku (např. za vrh koulí). ![]()
S tím ochutnáním přes slzy, to bych na ně taky letěla, moje dcera by se jim nejspíš pozvracela.
A za tou ředitelkou jdi klidně s mužem.
PS: Já jsem se pořádně bruslit nedokázala naučit dodnes, neumím zastavit, a to jsem se to opravdu chtěla naučit, ale prostě můj mozek nedokáže sepnout a správně zkoordinovat pohyby a Ř jsem se naučila až v šesti, ale zato během jediného dne.
Příspěvek upraven 09.06.23 v 16:33
U nás spousta dětí nejí pomazánky. Dcera je jedna z mála co sežere všechno.
Když dítě nechce vystupovat nevystupuje. Pokud chce tak vstupuje i kdyby tam jen stalo.
Máme 20 děti a 3 učitelky. Děti jsou dohromady a předškoláci mají přípravu zvlášť taky chodí jednou týdně do školy.
Pokud nějaké dítě chce a zvládne to dělá úkoly s předškoláky.
Přístup zvicelky ve vaší školce mi přijde silenej.
@ludmilaadamkova píše:
Dala bych ho do jiné školky.
Tohle asi bude problém v dnešní době, školky praskají ve švech. Doby, kdy jsme si mohli školky a školy vybírat, jsou dávno pryč.
Ale rozhodně bych se na místě zakladatelky o to pokusila, protože tahle učitelka jede v nějakém šíleném dogmatu a škatulkuje a šikanuje děti v již tak útlém věku.
Tvůj chlapeček je moc šikovný. ![]()
Učitelka je nekompetentní, dokážu Tě pochopit. Já mám doopravdy nemotorného syna. V 5 let byl problém se obléknout i napít z hrnku. Nám pomohla nejvíc ergo terapie. Ta nás posunula. Umím si představit, co zažíváš. A nejhorší, co můžeš udělat je být vstřícná.
Já už jsem se naučila více bojovat. Jednak bych ho tam nenechala dál, ta učitelka se po něm očividně vozí, a bůh co zažívá na denní bázi ve vztahu k ní. A dál bych se informovaně ozvala a i s důrazem v hlase, že s jejími postupy nesouhlasíš. Pokud by to nepomohlo, vyžádala bych si meeting spolu s jejím nadřízeným a požadovala zápis.
U nás to zabralo, já byla furt vstřícná, kluk vyčleněnej. Nechala jsem si poradit ve skupině práva ve škole a šla jsem nahrávat, požadovat zápisy, schůzky, písemně potvrzovat sdělení a náhle všechno šlo. Přístup úplně jiný.
@l.marek85 píše:
Nevim, asi jsem přecitlivělá, ale tahle selekce na výběrové třídy a oddělování dětí už ve školce, je prostě masakr. Outsider už od školky. Jak to tomu jednomu dítěti jako vysvětlí, že nejde s ostatníma do třídy? No a že se jim nehodí ani na besídku o tom už ani nemluvím. Neschopnost instituce.
No rodiče hlavně šikovnějších dětí si to nemyslí. Každý rok je obrovský zájem, větší než můžou nabídnout míst. Úplně normálně mu to vysvětlí. Prostě to tak je. Mně se zase nelíbí, že se kolem dětí musí chodit po špičkách a často přechvalovat za věci, které by měly být samozřejmost.
Na besídku by tedy měla nějakým způsobem zařadit všechny děti, ale každý nemůže čekat hlavní roli. Vím, že někteří učitelé ve školkách nebo i na prvním stupni k vůli tomu dělají jen pohybovky nebo něco tanečního, kde trylkují všichni stejně, případně děti zpívají dohromady, aby se náhodou někdo neprojevil jako talent, ale u nás ve školce to tak není. Děti měly pěkně připravené představení, zpívaly se sóla, recitovalo se a dvě děti chodí už do ZUŠ, hrály na nástroj.
Zakladatelka by měla vyhodnotit, jestli se i doma a jinde dítě projevuje nešikovně a nemotorně a řešit to. Pediatr, neurologie, existuje i specifická porucha motoriky-dyspraxie. Často se vyskytuje v kombinaci s něčím jiným. Jsou doporučená koordinační cvičení.
Jěště bych ráda dodala, že je důležité i hodně s dítětem o tom mluvit. Vysvětlit mu, že ať ho někdo o nálepkuje jakkoliv, je to jen jeho úhel pohledu a často jen jeho problém. Nic to nevypovídá o něm samotném.
Můj syn se doma sám často tituloval jako nemehlo, slon v porcelánu, když se mu něco nepovedlo. Zdroj? Školka: my takhle doma nemluvíme, já na věcech nelpím, co se rozbije se rozbije, je to jen předmět. Co se rozlije nebo rozsype se uklidí, je to jedno. A on se pak doma začínal hroutit, že něco rozbil, vylil a začal si nadávat. To už jsem fakt zpozorněla.
Doma jsem si dávala pozor na kritiku, já jí teda moc nepoužívala nikdy, maximálně v souvislosti k činnosti. Přestala jsem i s tím, zaměřila jsem se na chválení dílčích kroků a nastavila 100% pozitivní přístup zaměřený na detaily. Dost mu to pomohlo.
Ani jsem nečetla komentáře, stačí mi ten popis. Jednoduše, učitelka je tur domácí. Vůbec si tím nedělej hlavu. Naopak bych se obrátila na ředitelku že učitelka vyčleňuje dítě z kolektivu, pokud by to ředitelka chtěla zamést tak si stěžovat u zřizovatele popř. ČŠI. Třeba “zachráníš” jiné dítě.
Úplně si dokážu představit jak ti to je nepříjemné a jak se cítíš. Soucítím s tebou. ![]()
@1Pears1 píše:
No rodiče hlavně šikovnějších dětí si to nemyslí. Každý rok je obrovský zájem, větší než můžou nabídnout míst. Úplně normálně mu to vysvětlí. Prostě to tak je. Mně se zase nelíbí, že se kolem dětí musí chodit po špičkách a často přechvalovat za věci, které by měly být samozřejmost.Na besídku by tedy měla nějakým způsobem zařadit všechny děti, ale každý nemůže čekat hlavní roli. Vím, že někteří učitelé ve školkách nebo i na prvním stupni k vůli tomu dělají jen pohybovky nebo něco tanečního, kde trylkují všichni stejně, případně děti zpívají dohromady, aby se náhodou někdo neprojevil jako talent, ale u nás ve školce to tak není. Děti měly pěkně připravené představení, zpívaly se sóla, recitovalo se a dvě děti chodí už do ZUŠ, hrály na nástroj.
Zakladatelka by měla vyhodnotit, jestli se i doma a jinde dítě projevuje nešikovně a nemotorně a řešit to. Pediatr, neurologie, existuje i specifická porucha motoriky-dyspraxie. Často se vyskytuje v kombinaci s něčím jiným. Jsou doporučená koordinační cvičení.
Hele já chápu jak to myslíš, každopádně moje dítě je méně šikovné než ostatní děti. Díky tomu zůstane v nižší třídě, kde bude s čtyřletými dětmi, kde bude program uzpůsobeny jim. Ty šikovnější děti budou zvlášť, budou mít větší přípravu. Nakonec ale do první třídy půjdou spolu. Nemyslíš, že timto se bude rozdíl mezi nimi naopak prohlubovat? Že dítě, které je méně šikovné a potřebuje na některé činnosti více tréninku bude naopak na tom hůře?
Ano i nás se také recitují sóla. Pár děti to má, zbytek jede dohromady. Já nečekám, že se kolem něj bude chodit po špičkách, nečekám že bude mít hlavní roli, ani že jo budou chválit za nic. Já jen chci, aby se k němu přistupovalo stejně, aby se bralo v potaz, že v jeho rozsahu není sólo tanec a nechtít to po něm, neupozorňovat na ně tento fakt
jak říkám dle pediatra a fyzio je v pořádku, žádný problém ![]()
@1Pears1 píše:
No rodiče hlavně šikovnějších dětí si to nemyslí. Každý rok je obrovský zájem, větší než můžou nabídnout míst. Úplně normálně mu to vysvětlí. Prostě to tak je. Mně se zase nelíbí, že se kolem dětí musí chodit po špičkách a často přechvalovat za věci, které by měly být samozřejmost.Na besídku by tedy měla nějakým způsobem zařadit všechny děti, ale každý nemůže čekat hlavní roli. Vím, že někteří učitelé ve školkách nebo i na prvním stupni k vůli tomu dělají jen pohybovky nebo něco tanečního, kde trylkují všichni stejně, případně děti zpívají dohromady, aby se náhodou někdo neprojevil jako talent, ale u nás ve školce to tak není. Děti měly pěkně připravené představení, zpívaly se sóla, recitovalo se a dvě děti chodí už do ZUŠ, hrály na nástroj.
U nás ve školce (velká, 8 tříd, dvě z toho předškolní) se zavedlo, že jedna předškolní třída je doplácená a s angličtinou. Oficiálně není výběrová, ale reálně vznikne třída, kde jsou přiměřeně šikovné děti, jejichž rodiče vzdělání řeší, a třída, kde jsou cizinci, zlobivci, blbečci a děti z problematických rodin.
Paráda. Mám dvě velice šikovné holčičky a jednoho chlapecka, cca podobného synovi zakladatelky. Žádné ze svých dětí nechci mít ve třídě, kam chodí „ten zbytek“
Byla bych docela ráda, kdyby žádné dítě nechodilo do třídy pro „ten zbytek“. Takže děti (včetně nemotorneho chlapecka) pošlu do třídy s angličtinou, pokud to půjde. Co mi zbývá? Ale opticky posílím zájem o tu skvělou vymoženost.
Mám dítě s typově podobnými, ale asi trochu zavaznejsimi potížemi, taky je mu pět. Chodíme na logopedii (jednou za tři týdny), na nápravy do ppp (jednou za týden hodinu), na fyzio (cca jednou za měsíc, ale vystřídali jsme jich víc, každá měla jiný pohled), jsme vedení na neuro. V úvaze byla taky neurovyvojova terapie (nevzali nás, že by to zatím nezvládl), ergoterapie (daleko, komplikovane). Názory byly od „no něco tam je, ale vždyť je celkem v pohodě“ až po „no to je ale fakt průšvih“. Obecně se všichni shodnou, že dítěti něco je, ale nikdo neví co. Máme cvičit, ale nikdo neví co přesně, respektive každý si myslí něco jiného. Cvičíme, co mi kdo dá a co zvládneme. Lepší se to strašně pomalu, ale co jiného dělat, než cvičit ![]()
Naše dítě třeba stále ještě neumí moc stát na jedné noze, skákání po jedné noze vysloveně nechape. Ještě loni jsem ho učila střídat nohy ze schodů. Brusle… Lyže… Ach. To fakt ne. Neví, kde co na těle má, když zavře oči a sahnes mu na koleno, neví, co to je, musí se podívat. Umí jezdit na kole, ale on strašně chtěl. Kreslí cca jako 2-3lete děti, ty ruce ho neposlouchají. Na logopedii jsme začínali s tím, že neumí r, ř, c, s, z, č, š, ž, l, v, f. Po roce a půl se naučil v, f. L umí, ale fláká, sykavky někdy trefí, spíš ale ne. Bude mít odklad, ale stejně nechci vidět tu školu. Přitom inteligenci má normální, měřili ho v poradně. Počítá v mezích normy, má výbornou slovní zásobu a znalosti.
Vykašlala bych se na učitelku a pokud sama vidíš, že tam něco není ok, snažila bych se hledat odborníky, kteří poradí, co cvičit, a cvičila bych. Moc bych nedala na „no však já jsem taky neuměla kotoul a jak pěkně jsem vyrostla“. Pro nemotorne dítě je spousta běžných věcí neviditelně obtížnějších než pro ostatní, a pokud je mozne to zlepšit, pokusila bych se. Plus v první třídě se zblázníte z psaní.
Když začnete někam docházet a cvičit, můžeš vždycky učitelce s milým úsměvem říct, že moc dekujes za podnět, že to proberes s vaší fyzio. Ať už je tur nebo ne, přece jen má srovnání a zřejmě na vašem dítěti něco vidí, v čem to není ideální (jak to komunikuje k vám i k němu je teda zase jiná věc).
A najdi si něco k dyspraxii, portál o ní má knížku.
@Platanka píše:
U nás ve školce (velká, 8 tříd, dvě z toho předškolní) se zavedlo, že jedna předškolní třída je doplácená a s angličtinou. Oficiálně není výběrová, ale reálně vznikne třída, kde jsou přiměřeně šikovné děti, jejichž rodiče vzdělání řeší, a třída, kde jsou cizinci, zlobivci, blbečci a děti z problematických rodin.Paráda. Mám dvě velice šikovné holčičky a jednoho chlapecka, cca podobného synovi zakladatelky. Žádné ze svých dětí nechci mít ve třídě, kam chodí „ten zbytek“Byla bych docela ráda, kdyby žádné dítě nechodilo do třídy pro „ten zbytek“. Takže děti (včetně nemotorneho chlapecka) pošlu do třídy s angličtinou, pokud to půjde. Co mi zbývá? Ale opticky posílím zájem o tu skvělou vymoženost.
U nás ta třída s anglictinou placená není a jsem za to ráda. Školka si vybírá děti sama. A řetěz je tak silný jako jeho nejslabší článek. Moc dobře vědí, proč to dělají. Nesmí sem odkladové děti. Ale děti z té třídy už z principu výběru odklad nemívají. Kdyby se tak stalo, každý má na třídu nárok pouze jeden rok. Jsem ráda, že toto inkluze ještě nezakázala.
Druhá předškolní třída je oficiálně pro odkladové děti, doplněna všemi těmi, co píšeš. V posledních letech tam zbývá ještě pár míst běžné děti, které nejsou předškoláky. Dcera do ní chodí od začátku, od necelých 4 let. Sama jsem to chtěla, i když jsem se bála určitých jevů, které se v takovém kolektivu mohou vyskytnout. V září jde předčasně do školy. S tím, jak třída fungovala, jsem byla celé dva roky spokojená. Věděli jsme, že budeme žádat předčasný nástup do školy. Chtěla jsem od začátku, aby na ni měli přiměřené nároky. Do angličtiny se dostala taky, ale uděláme někomu radost.
Já bych zase nechtěla, aby nějaké mé dítě zůstalo v běžné třídě. Nejsem zastáncem smíšených tříd.
Školka je ještě větší na počet tříd. Každý rok se to trochu mění podle počtu dětí.
Takhle podle popisu bych řekla dyspraxie. Zkuste zajít na ergoterapii