Nemotorné dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3885
11.6.23 14:17
@1Pears1 píše:
U nás ta třída s anglictinou placená není a jsem za to ráda. Školka si vybírá děti sama. A řetěz je tak silný jako jeho nejslabší článek. Moc dobře vědí, proč to dělají. Nesmí sem odkladové děti. Ale děti z té třídy už z principu výběru odklad nemívají. Kdyby se tak stalo, každý má na třídu nárok pouze jeden rok. Jsem ráda, že toto inkluze ještě nezakázala.
Druhá předškolní třída je oficiálně pro odkladové děti, doplněna všemi těmi, co píšeš. V posledních letech tam zbývá ještě pár míst běžné děti, které nejsou předškoláky. Dcera do ní chodí od začátku, od necelých 4 let. Sama jsem to chtěla, i když jsem se bála určitých jevů, které se v takovém kolektivu mohou vyskytnout. V září jde předčasně do školy. S tím, jak třída fungovala, jsem byla celé dva roky spokojená. Věděli jsme, že budeme žádat předčasný nástup do školy. Chtěla jsem od začátku, aby na ni měli přiměřené nároky. Do angličtiny se dostala taky, ale uděláme někomu radost.
Já bych zase nechtěla, aby nějaké mé dítě zůstalo v běžné třídě. Nejsem zastáncem smíšených tříd.Školka je ještě větší na počet tříd. Každý rok se to trochu mění podle počtu dětí.

Rozumím ti, ale nesouhlasím s tebou. V tvojí situaci bych se snažila dítě taky dostat do anglické třídy (co by mi zbylo, stejně tak se budu snažit dostat svoje děti na osmileté gymnázium), ale z pohledu systému bych byla radši, kdyby takovéhle dělení už ve školce (!) nebylo možné, prospívá jen těm, co už tak mají startovní čáru před ostatními, ostatním škodí.

Mmch, co se týče odkladů, mám jedno dítě narozené koncem srpna, mělo odklad z celkem banálních důvodů (trochu grafomotoriky, trochu emoční nevyzralosti, trochu rodinné logistiky - typicky zbytečný odklad, ačkoli naší rodině to prospělo, určitě mohlo jít bez odkladu), ačkoli má iq přes 130,měřeno poradnou, a škola ho teď v první třídě chtěla posílat na matematiku k druhákům. Tohle dítě by tedy na tu výběrovou třídu nemělo nárok.

Druhé dítě je přenášené, narodilo se v prvních zářijových dnech, odklad tedy oficiálně nemá, reálně jako by ho mělo. Tohle dítě by ho každopádně potřebovalo, kdyby se narodilo o týden dřív, musela bych ho vyřídit. Přesto by na výběrovou třídu nárok možná i mělo, protože oficiálně odklad nemá. Nedává mi to smysl.

Jinak učím na základce jazyk a i tam mám raději skupiny se smíšenými schopnostmi (jasně, nikdo nechce agresivní nezvladatelne děti, mluvím o běžně „šikovných“ a běžně „slabších“ dětech) než dělení podle úrovně - máme oba modely, v každém ročníku jinak. Jen se s různými úrovněmi musí umět pracovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí