Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Co zkusit fyzioterapii? Nebo nějaké cvičení pro děti? Ne kvůli učitelce - ale malý se bude cítit líp sám se sebou.
Učitelka ve školce může nedat dítě do třídy předškoláku? To fakt? A dítě vyčlení dítě z představení? Chudák kluk.. za mě učitelka je krá. va.
Tvé dítě má zákonný nárok na předškolní vzdělávání, do toho nemá co krafat nějaká pančelka, to zaprvé. Zadruhé - jak se jeví tobě? Je pohybově v pohodě, nebo sama víš, že tam jsou rezervy? Mám syna taky takového neohrabaného, rychle rostl, to to zhoršovalo, hodně pomohla fyzioterapie, kde ho i naučili, jak se protáhnout ve škole, jak před spaním, ukázali pár cviků (spíš takových relaxačních na srovnání středu těla) a bylo to znát. Zacvičit si s ním pak můžeš 10 minut i ty, nic proti ničemu
Ale přijde mi, že ta vaše učitelka je pěkně mimo.
Nemůžeš změnit školku? Tohle mi nzavání šikanou. Vyčlenit z vystupování jediný dítě, tak to je normálně týrání, chudák klučina. Dítě bych dala jinam a na učitelku stížnost.
Ne tedy, že by o tom mohla rozhodvat učitelka ze školky, ale na základě čeho chce syna do předškoláků nedat? Že je nemotorný? Kdyby se posuzovalo podle fyzické zdarnosti, tak bych ještě teď neměla vychozenou základku ![]()
Paní učitelku bych teda usměrnila. Syna bych (zřejmě) dala do jiné školky-toto je fakt otřesný přístup a nechtěla bych, aby se po synovi vozila. A nenechala bych to jen tak-souhlasím s @Janli, že je to na stížnost.
Pokud máte školku rozdělenou podle věku, trvala bych na zařazení mezi předškoláky! Jestli mu je 5 mají učitelky povinnost s ním jet normálně předškolní přípravu. Pokud nakonec bude mít odklad, pojede to zarok znovu, ale nelze předškolní dítě jako předškoláka nebrat.
@Anonymní píše:
Ahoj všem. Dneska jsem opět dorazila že školky rozložená na kousky., Tak asi potřebuji jen pokecat. Můj chlapeček měl teď v květnu 5 let. Celkově je takový nemotorný asi odjakživa. Vše mu trvá trošičku déle. Každopádně umí jezdit na kole, bruslit, samoobsluhu, podepíše se, zkoušíme sčítání, čísla pozná, nějaké pismena.No jen letos ve školce neustále chodím na žádost k učitelce na,,kobereček,, malý je nemotorný, veškeré cvičení je prý k křeči, na vánoční vystoupení byl stažen s tím, že mu to nejde tak jako jediný nebude vystupovat. Při jídle je nejvíce špinavý, ale musím podotknout, že prostírání si pak uklidí i utře, poslední je jako oblečený,, nechce jíst pomazanky. Byli jsme odeslání učitelkou na logopedii, tam ho chválí, že má velkou slovní zásobu, vymyslí tým, vytleska slabiky, neumí r a ř a ž a č není úplně čisté. Měl horší L ale to už jsme vytrenovali. Dneska zase, že máme doma cvičit jógu, že to napodobování pohybu je špatné, že je potřeba aby se mu někdo doma věnovalpři dotazu zda v září půjde do třídy předškoláků prý ještě není rozhodnuto, že neví zda ho tam dá. Já už jsem o odkladu přemýšlela, o té možnosti, ale tím, že to učitelka rozhodne už teď mě strašně naštvalo a její řeči se mi už začínají dotýkat osobně. Uf asi jsem to potřebovala nějak ze sebe dostat
Hele byla jsem to same, hubena holcicka ktera nezvlada cviceni, rytmiku, aerobic, tance..nemam prostorovou predstavivost, neumim napodobovat rychle predcvicujiciho, povely jsem nechapala..a jsem v tom tvrda doted..jakmile se nekde nacvicovali nastupy, nekdo mel jit tam nekdo sem a mezitim jine prvky, tak jsem byla v riti. Nejsem schopna si to zapamatovat, vybavit…to same vysvetlovani cehokoliv i pracovniho po telefonu..musim si to sama pomalu zkusit.asi mu to zustane ale zit se s tim da..
@Anonymní píše:
Ahoj všem. Dneska jsem opět dorazila že školky rozložená na kousky., Tak asi potřebuji jen pokecat. Můj chlapeček měl teď v květnu 5 let. Celkově je takový nemotorný asi odjakživa. Vše mu trvá trošičku déle. Každopádně umí jezdit na kole, bruslit, samoobsluhu, podepíše se, zkoušíme sčítání, čísla pozná, nějaké pismena.No jen letos ve školce neustále chodím na žádost k učitelce na,,kobereček,, malý je nemotorný, veškeré cvičení je prý k křeči, na vánoční vystoupení byl stažen s tím, že mu to nejde tak jako jediný nebude vystupovat. Při jídle je nejvíce špinavý, ale musím podotknout, že prostírání si pak uklidí i utře, poslední je jako oblečený,, nechce jíst pomazanky. Byli jsme odeslání učitelkou na logopedii, tam ho chválí, že má velkou slovní zásobu, vymyslí tým, vytleska slabiky, neumí r a ř a ž a č není úplně čisté. Měl horší L ale to už jsme vytrenovali. Dneska zase, že máme doma cvičit jógu, že to napodobování pohybu je špatné, že je potřeba aby se mu někdo doma věnovalpři dotazu zda v září půjde do třídy předškoláků prý ještě není rozhodnuto, že neví zda ho tam dá. Já už jsem o odkladu přemýšlela, o té možnosti, ale tím, že to učitelka rozhodne už teď mě strašně naštvalo a její řeči se mi už začínají dotýkat osobně. Uf asi jsem to potřebovala nějak ze sebe dostat
Tak upřímnou soustrast s takovými učitelkami. Nemohla bys dítě přendat do nějaké vstřícnější školky k dítěti?
Asi odpovím hromadně, syn má rezervy a já to samozřejmě vidím. Nemaluji si to. Jen jsem měla tu představu, že půjde do předškoláků (kde je jiná učitelka), tam s ním budou nějak pracovat, dělat tu přípravu a pak se rozhodne a dejme tomu doporučí odklad. Doma zkoušíme, vidím že to není ok, ale pořád si říkám, že třeba za půl roku to může být jiné. Nad změnou školky jsem uvažovala, jen mám i mladší dítě, které mi vezmou a na umístění obou by u nás byl problém. Problém asi je i to, že se jedná o školku, kde je 72 děti
je to do třech tříd, je zde 5 učitelek a jedna ředitelka.
Jinak na pohybovou přípravku chodí, tam prostě nenapodobuje co dělá učitelka, on si tak nějak dělá co chce sám. A vůbec ho to netrápí
ale neudělá třeba kotoul, kolébku na zádech. Vyskočit se naučil až někdy ve 3 letech, do 3 a půl nechtěl ani vzít do ruky tužku a teď už zvládne i správný úchop. Já tam prostě vidím pokroky a moji práci
třeba šlapat na kole jsem ho učila 3 měsíce, vůbec nechápal střídání nohou a když tak šlapal jen dozadu.
@Ounou píše:
Ne tedy, že by o tom mohla rozhodvat učitelka ze školky, ale na základě čeho chce syna do předškoláků nedat? Že je nemotorný? Kdyby se posuzovalo podle fyzické zdarnosti, tak bych ještě teď neměla vychozenou základkuPaní učitelku bych teda usměrnila. Syna bych (zřejmě) dala do jiné školky-toto je fakt otřesný přístup a nechtěla bych, aby se po synovi vozila. A nenechala bych to jen tak-souhlasím s @Janli, že je to na stížnost.
No jak se znám, řekla bych jí, že je kr. áva a kluka přendala do jiné školky.
Já si tedy vůbec nemyslím, že by byl celkově nemotorný. Jestli umí jezdit na kole a na bruslích, tak to je opravdu šikovný.
A co se týká mluvení, tak na logopedii chodíte a zrovna na Ř má ještě spoustu času.
Vyčleňování z besídky je úplně mimo. A že nechce jíst pomazánky? To přece není měřítko ničeho. Moje dcera je nikdy nejedla a dodneška nejí.
Mně spíš přijde, že je učitelka vůči tvému synkovi nějak zaujatá a nebo jí dělá dobře mít nad tebou moc tím, že má moc nad tvým dítětem.
Změnila bych školku. Nedat dítě do předškoláku?? Jako cože? U nás jsou v předškolní třídě i děti co mají odklad, prostě jsou věkově předškoláci, tak jsou v předškolní třídě a nikdo je nevylučuje. Nemluvím o vyřazení z besídky, to je fakt vrchol. U nás někteří děti se taky sekly a celou besídku jen strnule koukaly, ale nikdo je nevylučoval.
Takhle mi to příjde, že to učitelky s tím poučováním přehánějí a trošku se v tom rochní.
Normálně bych jim, řekla, že děláte všechno co můžete a ať už dají pokoj a nebo změnila školku.
Ale já chápu, že tě to trápí a vlastně nedokážeš posoudit, zda mají učitelky pravdu nebo jen vymýšlí kraviny. Našla jsem odborný článek Vývoj dítěte v některých oblastech od narození do zahájení školní docházky, zdá se být dobře zpracovaný, tak když tak sama můžeš posoudit, jak na tom synek je, co umí a co je potřeba cvičit. Dítě dozrává nerovnoměrně a skokově, takže v něčem může být napřed a v něčem pozadu. A třeba zjistíš, že synek vše doporučené zvládá a sama pak budeš jistější v komunikaci s učitelkami.
Vývoj dítěte v některých oblastech od narození do zahájení školní docházky
Příspěvek upraven 09.06.23 v 12:36
Ahoj všem. Dneska jsem opět dorazila že školky rozložená na kousky., Tak asi potřebuji jen pokecat. Můj chlapeček měl teď v květnu 5 let. Celkově je takový nemotorný asi odjakživa. Vše mu trvá trošičku déle. Každopádně umí jezdit na kole, bruslit, samoobsluhu, podepíše se, zkoušíme sčítání, čísla pozná, nějaké pismena.No jen letos ve školce neustále chodím na žádost k učitelce na,,kobereček,, malý je nemotorný, veškeré cvičení je prý k křeči, na vánoční vystoupení byl stažen s tím, že mu to nejde tak jako jediný nebude vystupovat. Při jídle je nejvíce špinavý, ale musím podotknout, že prostírání si pak uklidí i utře, poslední je jako oblečený,, nechce jíst pomazanky. Byli jsme odeslání učitelkou na logopedii, tam ho chválí, že má velkou slovní zásobu, vymyslí tým, vytleska slabiky, neumí r a ř a ž a č není úplně čisté. Měl horší L ale to už jsme vytrenovali. Dneska zase, že máme doma cvičit jógu, že to napodobování pohybu je špatné, že je potřeba aby se mu někdo doma věnoval
při dotazu zda v září půjde do třídy předškoláků prý ještě není rozhodnuto, že neví zda ho tam dá. Já už jsem o odkladu přemýšlela, o té možnosti, ale tím, že to učitelka rozhodne už teď mě strašně naštvalo a její řeči se mi už začínají dotýkat osobně. Uf asi jsem to potřebovala nějak ze sebe dostat