Nemovitost - manželství - právo

378
13.3.20 09:16

Nemovitost - manželství - právo

Holky, zase help… Bydlíme v rodinném domku, který manžel kupoval ještě před tím, než jsme se poznali. Od roku 2014 jsme manželé. Nyní plánujeme rekonstrukci, takže nová hypotéka, kterou si bude brát zase jen manžel (aktuálně nemám prokazatelný příjem). Zajímá mě, v případě nejhoršího a rozvodu, jak je to s vlastnickými právi na nemovitost? Mám na ni v budoucnu vůbec nějaký nárok? Děkuji za radu :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
34473
13.3.20 09:20

Ne, nemáš. Máš nárok na polovinu toho, co jste do ní v době manželství investovali. Nebo na polovinu splátek hypotéky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2330
13.3.20 09:22

Nebudeš, max ti může vyplatit, co jsi do něj investovala (pokud již není upotřebováno).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
13.3.20 09:34

Paráda, to jsem si myslela. Musela bych být zapsaná v katastru jako vlastník, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
685
13.3.20 09:37

Podíl nemáš nejspíš žádný, pokud Ti nějaký podíl nedaroval - podívej se do katastru, ale podle toho co píšeš, tak dům patří pouze manželovi. v případě rozvodu, Te manžel nemůže jen tak vystěhovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2330
13.3.20 09:40
@jasatko píše:
Paráda, to jsem si myslela. Musela bych být zapsaná v katastru jako vlastník, že?

Ano, přesně tak. Nejsi na katastru, nejsi vlastník, nic nevlastníš. Čili až se manžel rozhodne tě měnit, ty odejdeš s prázdnou. Pokud chceš brát hypotéku, tak si rovnou sepište u notáře v případě rozvodu papíry, co vše ti nechá on, co vše zůstane tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66808
13.3.20 09:42

Nemovitost neni tvoje, hypoteka-dluh ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2330
13.3.20 09:54
@matkabagristy píše:
Nemovitost neni tvoje, hypoteka-dluh ano

A to se co? To se vyplatí :mrgreen: Co takhle súžení jmění manželů u notáře? Když on nebude platit, aspoň nepůjdou po ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1124
13.3.20 10:01

Refinancování hypotéky už pouze na manžela nebude, takže bych zúžila SJM, kdyby na mě část nemovitosti přepsat nechtěl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
13.3.20 10:19

@FraDeu Nééé, to je v případě, že budu chtít manžela měnit já :mrgreen: :mrgreen: Aktuálně s tím nepočítám, ale když už se chystáme investovat a navýšit dluh, tak mě zajímají práva a povinnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66808
13.3.20 10:21
@jasatko píše:
@FraDeu Nééé, to je v případě, že budu chtít manžela měnit já :mrgreen: :mrgreen: Aktuálně s tím nepočítám, ale když už se chystáme investovat a navýšit dluh, tak mě zajímají práva a povinnosti.

fer by bylo, kdyby na tebe manzel prepsal cast nemovitosti. Aspon ve vysi pulky hypoteky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
13.3.20 10:21

@Lilith_A jak se to řeší prakticky? Chápu to tak, že dluh je společný, takže něž se začne brát nová hypotéka, tak to pořešit na katastru? Žadatel o hypo bude ale jen manžel. Já jsem v současný době v neschopnosti a navíc budu podnikat, takže prokazatelný příjmy budou až za rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
13.3.20 10:24

@matkabagristy OK. Hypo je teď cca 800 000Kč. Navyšovat budeme na cca 1 300 000. Hodnota nemovitosti bude samozřejmě úplně někde jinde, než výše hypo. Jak teda proběhne přepsání prakticky? Asi se ptám, jak mentál, pardon…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66808
13.3.20 10:26

@jasatko lze to formou daru, to je osvobozeno od dane. A bude to chtit pravnika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
13.3.20 10:28

@matkabagristy Ach tak. Myslela jsem, že stačí zajít na katastr a tam mě zapsat jako vlastníka spolu s manželem. Děkuju, musíme to nějak pořešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný