Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, zkouším dávat svému 10-měsíčnímu Kubíkovi kousky chleba bez kůrky, ale občas se začne dávit. Máte s tím někdo zkušenost? Někdy mám docela strach, nemůže se chlebem nebo rohlíkem udusit? Díky za rady, Tanja 10
ahojky,
já začala dávat chleba ( do ruky) asi taky v 10m, ale doporučovala bych ti dávat jen kůrku staršího chleba. nejprve ji ožužlá a pak začne kousat,až si zvykne. ted má syn přes 11m a dávám mu zase jen kůrku s troškou střídky. A z rohlíku má nejraději rožek, sní na posezení 1/4 rohlíku.už má skoro 4 zuby, tak to trhá ![]()
Jde jen o zvyk, ony se vše naučí ![]()
Irias + štěpán 11m
Ahoj.
Radimek začal s chlebíkem taky asi kolem 10 měsíce. Nejprve kůrka s kouskem střídy staršího chleba ( nebo čerstvý, ale takový nedrolivý…), nedrolí se, dobře se žužlá a pak některé děti může čerstvé pečivo zpočátku nadýmat. O něco později jsem mu dávala namazané nakrájené kousky - rybičky. Rohlík až jako poslední - hodně se mu lepil na patro.
Udusit se dítě může téměř čímkoliv a kdykoliv, ale pokud ho máš v dohledu, tak bych se nebála.
Beruška
To jste mě překvapily s tou kůrkou, doktorka mi říkala, že mám dávat chleba bez kůrky. No nic, tak to vyzkouším. Děkuji za odpovědi.
Ahoj Tanjo,
chleba dala Radimkovi poprvé babička - pěkný kus kůrky z patky na žužlání - měl už asi 6 zubů. Moc se mu to líbilo a tak jsme v tom pokračovali.
Beruška
Já mám taky strach. Zkoušela jsem dávát Péťovi do pusinky malinký kousky domácího chleba a začal se mi dusit, jak to neuměl rozžužlat. Stejný je to i s dětskýma sušenkama Hero, dávil se až byl úplně rudý, já mu bušila do zádíček a nakláněla ho hlavou dolu. starší dcera ječela ať s ním něco honem udělám a taťulda jen koukal a čekal na výsledek. Hrůza. Tak to zkusím zase příště, uvidím. No naučit se to snad někdy musí. Teď mu bylo 9 měsíců, tak to zkusíme asi za týden.
mějte se
Ivina
Ahoj,
tak já už jsem taky několikrát chleba zkusila, na radu dokrota jen ten vnitřek nakrájený na kousky. Malej nemá problém s dušením, ale zatím vždycky nažoužlal celej kousek do 1 chumlu, ten posunul dozadu do krku a to ho nadavuje. Takže jsem musela počkat než to zase posunul dopředu a vyšťouchla jsem mu celej nasliněnej chlebík ven. A tak jsme s chlebem zatím zkončili. Zkusím to zase za nějakou dobu, třeba už mu to půjde líp.
To jsou lapálie…
![]()
Věrka
Ahoj.
Myslím, že s chlebem by se nemělo začít dřív, dokud dítě nezvládá oběd s kousky ( i malinké kostičky měkkého masa). Radim s tím neměl problém, takže i chleba jsme zvládli v pohodě. Problém je, že se snaží nacpat do pusy strašně velký kus. Proto dodnes nekouše z krajíce, ale má pořád nakrájené přiměřené kousky.
Beruška