Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky,prosím vás,každý měsíc mi od zaměstnavatele chodila mateřská na účet.Tento měsíc už ne.Když jsem tam volala,tak mi na osobním řekly,že mateřský příspěvek mi skončil,že už budu brát jen ten rodičovský.A že to už nejde přes ně.To musím žádat někde na sociálce?Nebo jak jste to udělaly? Oni mi na osobním vůbec neporadily ![]()
Ahoj,
tak musíš na úřad na sociálku a tam vyplníš papíry. Snad ti poradí. Já tam mám kamarádku, takže ta to vyplňovala za mě. Jsem děsnej antitalent na formuláře. A neboj dají ti penízky i zpětně. Papa
Jana
Ahoj Nicki,
rodičovský příspěvek už není záležitost zaměstnavatele, ale státu, takže si zajdi na okresní správu sociálního zabezpečení a tam si to vyřiď, pokud to chceš zase na účet. Janča.
Ahoj, peníze dají zpětně, ale jen tři měsíce, tak pozor na to…
formuláře se dají stáhnout i tady a na úřad už můžeš jít s vyplněnými - http://www.praha4.cz/…a4_urad.html
hodně štěstí ![]()
Hanka a Matýsek
Tak to já jsem šla žádat na Úřad práce - Odbor státní sociální podpory a tvářili se, že to jde jedině tam.
Věrka
Holky,moc vám děkuju za rady.Já myslela,že to je automatický.
Protože když jsem třeba chodila do práce,a byla nemocná,tak mi nemocenská taky chodila přes zaměstnavatele.
No,holt zas musím na úřady ![]()
Nicki, mateřská je 28 týdnů od nástupu na mateřskou dovolenou (což je nejdříve 8 týdnů a nejpozději 6 týdnů před plánovaným termínem porodu), lístek na nástup na MD ti vyplňoval tvůj gynekolog. Takže pokud máš 10 měsíční dítko, tak už na mateřské nejsi nějaký ten pátek - skoro 4 měsíce. Rodičovský příspěvek vyřizuje a vyplácí Úřad práce - sociální odbor, stejně jako přídavek na dítě, takže si tam zajdi co nejdřív.
Nicki,
to ti na osobnim daji vypis od kdy do kdy ti davali materskou.
Kac
Holky,moc vám děkuju. Jsem asi pitomá,že jsem na to nemyslela,ale fakt jsem se spoléhala na zaměstnavatele.
Tak zítra letím na sociálku.
DĚKUJU,NICKI
Me by taky zajimalo, jestli musim pred skoncenim materske dovolene pozadat /nebo oficialne oznamit/ zamestnavatele o nastup na rodicovskou dovolenou.
Jestli ano - je potreba uvest i jak dlouho planuji r. d.? Zatim to nevim, tak…
Ahojky,
to většinou záleží na zaměstnavateli. Já musela. Napsala jsem papír, že od toho atoho data, v mém případě po dobrání dovolené(musela jsem psát i papír, že ukončuji mateřskou po dobu vybírání řádné dovolené) na stupuji na mateřskou dovolenou na dobu kterou chceš.
Ahoj Lucys,
já psala papír, že nastupuji na rodičovskou dovolenou do věku 3 let dítěte jméno, příjmení, narozeného tehdy a tehdy.........a posílala na mzdovku.
Ahoj
Marci,
nechápu, proč jsi někomu vypisovala papír, že přerušuješ mateřskou dovolenou po dobu vybrání řádné dovolené! Řádnou dovolenou jsem vybírala ihned po skončení MD a zároveň jsem nastupovala na rodičovskou dovolenou, kterou mi samozřejmě proplatili. Dřív to takhle nešlo, ale teď už ano, já jsem pobírala řádnou dovolenou + rodičovskou dovolenou v lednu 2005. Předpokládám, že když jsi MD přerušila kvůli řádné dovolené, tak ti ji nezaplatili ![]()
Ahojky,
tak toto jsem řešila před 14ti dny…
Ptala jsem se, co by nastalo, kdyby se ta doba změnila… A bylo mi sděleno, že pak už zaměstnavatel NENÍ POVINEN umístit ženu na místo obdobného charakteru s min.stejným platem…
Můj (bývalý) zaměstnavatel je jedna z největších bank v ČR, tak to snad mají zmáklé…
Já bych radila vše řešit písemně, protože jak se pak chceš dohadovat, když nemáš důkazní materiál… ![]()