Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj.
Měla jsem to na mzdovce ošetřené ( a proplacené
)jako Pavca. Naše ekononka ( prý aby neměla binec) vypracovala formulář. Možná se někomu bude hodit (snad jsou ty paragrafy pořád platné
, kamarádka žádala před měsíce - prosinec 2005 a bylo to OK).
Žádost o poskytnutí řádné dovolené za rok …
Podle ustanovení § 108 odst.4 ZP, žádám o poskytnutí řádné dovolené za kalendářní rok … tak, aby bezprostředně navazovala na řádnou mateřskou dovolenou. … ( místo, datum, jméno …)
Žádost o poskytnutí rodičovské dovolené Žádám o poskytnutí rodičovské dovolené dle § 157 odst.2 ZP do … let věku dítěte tzn. do … …
Obě zádosti jsem dala ekonomce, ta mi potvrdila přesné datum ukončení mateřské dovolené. S tím jsem zašla na ÚP odbor státní sociální podpory.
Souběžně jsem dostala zaplacenou dovolenou i rodičák.
Úřadům zdar!
Beruška
Ahoj holky,
jak je to, když ještě beru rodičák na malýho a budu nastupovat mateřskou na druhý??? To musím rodičák zrušit a pobírat mateřskou a potom nastoupit rodičák na to druhý, nebo se bere současně rodičák na první a mateřská na druhý a potom se to ruší a nahlásí rodičák na druhý dítě. Nebo se to neruší vůbec??? Vůbec si v tom nevím rady.
Sendy
Peťulo,
je super, že i jedna z největších bank u nás neví, že po MD se nastupuje rovnou na RD a zároveň se vybírá řádná dovolená
Ani mě to ale nepřekvapuje, mám kamarádku, taky je zaměstnaná v jedné nejmenované velké české bance
a nedokázali jí ani vysvětlit společné zdanění manželů. ![]()
Ahoj Sendy,
pokud mám správné informace, rodičák a mateřskou najednou mít proplacenou nemůžeš.
Každou dávku vyplácí někdo jiný, takže na ÚP - odbor st.sociální podpory nahlásíš nástup na mateřskou dovolenou, tj. 6 týdnů před porodem. Oni ti pozastaví vyplácení rodičáku. Po uplynutí mateřské dovolené - platí zaměstnavatel - se zase o rodičák ( na druhé dítě) zase přihlásíš. Myslím, že před nějakou dobou o tom psali v Betynce.
Beruška
Beruško,
díky, zajdu tam až budu mít vypsanou mateřskou.
Sendy
SENDY a ještě si požádej o vyplacení řádné dovolené, i když jsi v práci nepracovala, tak mateřská se bere, jako kdybys pracovala. I za druhou mateřskou máš tedy nárok na poměrnou část řádné dovolené.
No doufám že jsem to napsala srozumitelně ![]()
Linko díky za upozornění, mě by to asi nenapadlo, že mám na něco nárok.
Diky, holky, za radu.
Musim asi jeste mrknout do nejakeho zakona jak je to s tim nastupem na rodicovskou d. Ja totiz absolutne netusim, jak dlouho budu doma - neni to o tom , co chci /chci co nejdele/, ale jak dlouho si to budeme moci dovolit - a to rozhodne zatim nevim.
Nejde pozadat treba o rok a pak to prodlouzit? Podle zakona ti prece zamestnavatel musi drzet misto do konce materske a potom do 3 let veku ditete misto stejneho zamereni.
Jestli s tim mate jeste nekdo zkusenosti, tak napiste.
Musi to byt pro kazdou zenu stejne, at je to jakykoliv zamestnavatel, je to osetreno zakonem /asi Zakonik prace?/
L.
Lucys, klidně se můžeš domluvit se zaměstnavatelem na rok a kdykoli to včas prodloužit, ale doporučuju vždy písemně.