Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky všechny zkušené maminky, potřebovala bych poradit co se synem a jeho kašlem. Malému je 16měsíců a asi před měsícem začal kašlat, byli jsme u dr. a poslechově žádný nález, dala nám kapky (prospan, fenistil). Po týdnu kašel ustal, ale jako by to v něm pořád ještě bylo, protože tak jako chrčel při dýchání. Pak to přestalo a asi dva dny nato dostal horečku 38,5 a další den dostal rýmu, ta trvala asi týden, no a po rýmě je tu zase kašel:-(. Tentokrát už horší v noci se až dávil hrůza. Byli jsme zase u dr. a tam zase poslechově dobrý, bez teplot tak nám zase napsala nějaké kapky do nosu (pamycon a mucosolvan). Kašel asi po týdnu ustal. Malej ale pořád hlavně ráno po mléku kašle nebo i přes den, není to nic hrozného sem tam zakašle nebo i vůbec. Spíš to v něm jako chrčí. Nevím jestli jít zase k dr., ta nám asi už napíše antibiotika, kterým jsem se chtěla vyhnout. Máte někdo podobnou zkušenost?? Máme mu raději ty antibiotika dát? Nebo nějakou radu co mu dát aby to konečně přešlo. Ještě jsem nenapsala, že dáváme asi týden Sinupret kapky. Jinak malej je v pohodě hraje si, spinká, papá vše ok.. Tak nevím ![]()
Doporučila bych vyšetření u alergologa, aby to náhodou nebylo začínající astma.
Měli jsme tohle taky. Lítala jsem k dr. ona vždy dala sirup na kašel jenže ono se to nelepšilo. Kašlal vždy po ránu. Pak jsem se poradila s kamarádkou ohledně homeopatik, doporučila mi SULFUR IODATUM. Vyzkoušeli jsme a kašel pryč. On náš malej totiž kašlal protože mě v sobě rýmu(úplně asi neodeznělou), která mu stékala do krku a tu pak vykašlával, proto kašlal ráno. Takže ty sirupy co nám dr. dávala na kašel byly na prd, když to měl z rýmy. Nyní mi začíná zase pokašlávat, před 2dny mi přišlo, že začíná mít rýmu, takže jsem homeopatika byla objednat v lékarně, ať je tu mám pro případ nutnosti…
Nám teda homeopatika vždy pomohly. Toť naše zkušenost a že jsme se s tím kašlem trápili možná víc jak dva měsíce.
Já bych přemýšlela nad možnou alergií. Určitě by nebylo špatné navštívit alergo. Vysledovala jsi situace, při kterých kašle víc? Nebo prostě celkově chrblá a léky účinkují jen krátce nebo vůbec?..
Myslím, že to alergie není. Ptala jsem se na to i dr. a ta říkala, že když měl teplotu, rýmu a pak kašel, tak to vidí spíš na tu virozu. Říkala, že to vypadá na zadní rýmu. Ale zase teď už dýchá volně, tak nevím proč kašle. Pár dnů jsem vysadila i Nutrilon, ale myslím, že to moc nepomohlo. U nás je hlavní problém taky v tom, že malej odmítá cokoliv na pití:-( Furt za ním běhám a nabízím a nic.. Zkoušel jsem už všechno, jediný co pije je mléko a to mu zase nechci dávat protože zahleňuje. U všech těch kapek je doporučeno hodně pít, což u nás nehrozí. ![]()
Já bych si to vyšetření na astma na tvém místě stejně vyběhala. Nemám teda zkušenost s kašlem u dětí, malý ještě nic podobného neměl, ale u mně osobně na astma takhle přišli, po zánětu průdušek, kdy nezabírala antibiotika. Nemusí se to potvrdit, ale pro klid duše…
Ahoj, bez poslechu těžko radit, ale co tak zkusit sirup Lontermin? např…
Je to na obstrukční bronchitidu.. zeptej se dr. Mlíko klidně dávej, to že zahleňuje se dost přeceňuje.
Taky mi to nepřipadá na alergii - dneska se na ni svádí kdeco, ale tohle vypadá spíš jako nedoléčená viróza… Možná bude zakopaný pes v tom pití - u nás právě, když děti málo pijí, to dopadá tak, že se jim jakoby ty hleny neředí, jsou husté a nechtějí odtékat… tak potom o to déle kašlou, chrčí, trvá dlouho, než se jich zbaví. V zimě, když nemají pocit žízně, je to nejhorší - teď přes léto je to přece jen nutí víc pít.
Nemohl by to být problém i u Vás?
To by mě zajímalo, jak si tady na emiminu každý jednoduše představuje to vyšetření na astma u 16ti měs dítěte…
Věř své dr., u takhle malých je to dost složité, posuzuje se to podle délky a typu kašle, jsou určitá kritéria. Spirometrie u takto malých nelze. To jen pro doplnění…
Ještě mě napadá jestli nemá třeba reflux?
@Lightsun píše:
To by mě zajímalo, jak si tady na emiminu každý jednoduše představuje to vyšetření na astma u 16ti měs dítěte…Věř své dr., u takhle malých je to dost složité, posuzuje se to podle délky a typu kašle, jsou určitá kritéria. Spirometrie u takto malých nelze. To jen pro doplnění…
Přesně
já se taky vždycky bavím… první rada při jakémkoli podobném problému je „to bude astma, alergie… nech ho vyšetřit“ ![]()
Tak jsem téměř začala přemýšlet, jestli taky dcerka nemá náběh na astma.
Kašle tři týdny, teplota jeden den. Je to už lepší, kašel se změnil na „vykašlávací“, poslechově čisté, nechrčí, dýchá klidně a volně, venku lítá, jezdí na kole a nic jí „to“ nedělá. Tak asi ne, prostě viróza (pro nás platí, že první rok ve školce byl krušný).
Kdyby to u prcka byl zánět průdušek, tak to MUDr. zjistí poslechem a pak jsou atb na místě.
Tohle opravdu vypadá na virózu (byla i teplota a rýma). Navíc opravdu mléko zahleňuje a pokud málo pije.
(Navíc mně ten popis kašle nepřijde jako „trvalý“ - čímž to nechci bagatelizovat.
)
Mám dvě holčičky, starší je průduškářka. Kašel tudíž min jednou měsíčně, občas se vlekl snad celej měsíc. Můžu z vlastní zkušenosti doporučit výrobky firmy Just a Nahrin. Máme z tama tymiánovou mastičku a Eucasol. Sprej. Mám to doma již tři měsíce a neznáme ani co to je rýma. Určitě bych obešla alergology atd, to samozřejmě. Ale za sebe můžu ještě doporučit tyto dva výrobky. Bohužel byste musela najít někoho, kdo je dodává. Nedají se běžně koupit, jsou i vcelku nákladné, ale když si spočtu, kolik jsem ušetřila jen za ty nosní spreje a mucosolvany atd…né nadarmo se říká, že tymián byl vždy antibiotikum chudých ![]()
@Alichi píše:
Tak jsem téměř začala přemýšlet, jestli taky dcerka nemá náběh na astma.Kašle tři týdny, teplota jeden den. Je to už lepší, kašel se změnil na „vykašlávací“, poslechově čisté, nechrčí, dýchá klidně a volně, venku lítá, jezdí na kole a nic jí „to“ nedělá. Tak asi ne, prostě viróza (pro nás platí, že první rok ve školce byl krušný).
Kdyby to u prcka byl zánět průdušek, tak to MUDr. zjistí poslechem a pak jsou atb na místě.Tohle opravdu vypadá na virózu (byla i teplota a rýma). Navíc opravdu mléko zahleňuje a pokud málo pije.
(Navíc mně ten popis kašle nepřijde jako „trvalý“ - čímž to nechci bagatelizovat.
)
Holky, na zánět průdušek nejsou ATB většinou třeba, nejčastěji je to virové, tak co tam dávat, že.
Jinak ještě k tomu kašli u zakladatelky, taky mi to podle popisu nepříjde trvalé, spíš se nabalily 2 věci na sebe a teď vse to vleče.
A nejčastější příčina trvalého kašle u dětí je nedoléčení nemoci, nedodržení rekonvalescence… znáte to - hurá ven (kdo to má doma vydržet, když je líp - hele chápu, ale chce to vydržet…), obchodní centra
, kamarádky jejichž děti mají „jen trochu rýmečku“
… dětské koutky (
) to se pak člověk nestačí divit že má dítě pořád nahromadě…
Ahoj, já bych ještě vyzkoušela čaj z mateřídoušky a jitrocele kopinatého. Obojí si můžete nasbírat na lukách popř. doma na zahrádce. Nám na kašel vždycky pomohl. A určitě bych se ještě snažila naučit pít něco jiného než mléko. Protože to opravdu zahleňuje a pak mu to může taky působit potíže.
@janusska píše:
Ahoj, já bych ještě vyzkoušela čaj z mateřídoušky a jitrocele kopinatého. Obojí si můžete nasbírat na lukách popř. doma na zahrádce. Nám na kašel vždycky pomohl. A určitě bych se ještě snažila naučit pít něco jiného než mléko. Protože to opravdu zahleňuje a pak mu to může taky působit potíže.
s tím mlékem máte recht. Během nemoci by se měli pacoši vyvarovat zcela všem mléčným výrobkům
To jen mému tchánovi na kašel mlíko pomáhá
![]()